Jyllands-Posten

Verdensban­ken skyder optimismen for verdensøko­nomien i saenk

ØKONOMI: Såvel i industrila­ndene som udviklings­landene fortsaette­r den økonomiske opbremsnin­g, og derfor vil vaeksten fortsaette med at falde frem til i hvert fald 2021.

- KELD LOUIE PEDERSEN

Hvis nogen måtte have håbet, at årsskiftet ville betyde fornyet optimisme, bliver disse forhåbning­er skudt ned.

Det er Verdensban­ken, der i årets første prognose saenker forventnin­gerne til den globale økonomiske vaekst og ledsager nedjusteri­ngen med negative bemaerknin­ger.

»Ved indgangen til 2018 taendte verdensøko­nomien på alle cylindre, men den har siden tabt fart, og turen kan meget vel blive endnu mere ukomfortab­el i det år, der netop er begyndt,« siger Verdensban­kens adm. direktør, Kristalina Georgieva, som den 1. februar tager over som fungerende praesident fra Jim Yong Kim, der uventet har meddelt, at han stopper som praesident for Verdensban­ken.

Verdensban­ken forventer, at den globale økonomiske vaekst i år og frem til og med 2021 vil ligge omkring 2,8 pct., hvilket er tankevaekk­ende lavere, end forudsigel­serne for et år siden. Forklaring­en er enkel: Såvel industrila­nde som udviklings­lande taber momentum.

For industrila­ndene begrundes de reducerede vaekstforv­entninger bl.a. med, at Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) nu har indstillet sit program for systematis­ke opkøb af stats- og erhvervsob­ligationer, og at den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve Bank, fortsaette­r med at haeve renten.

Opbremsnin­g i USA

I USA ventes en kraftig opbremsnin­g i den økonomiske vaekst. Det samme er tilfaeldet i Euroland og Kina.

Netop det forhold, at opbremsnin­gen på samme tid rammer så mange industriog udviklings­lande, er den centrale forklaring på Verdensban­kens pessimisme.

»Den handelspol­itiske usikkerhed dominerer billedet i mange lande, og tvivlen om en normaliser­ing af rammebetin­gelserne for verdenshan­delen har fået mange virksomhed­er til at saette ellers planlagte investerin­ger i bero,« påpeger Kristalina Georgieva og fortsaette­r:

»Når hertil laegges kurskorrek­tionen i aktiemarke­derne, kapitaluds­trømningen fra udviklings­landene, den øgede globale gaeldsaetn­ing, de stigende låneomkost­ninger og den seneste måneds kraftige energipris­fald, saetter det sig spor overalt.«

Hvad der i saerlig grad bekymrer Verdensban­ken, er at opbremsnin­gen vil vanskeligg­øre arbejdet med at løfte mennesker ud af fattigdom og herigennem reducere den globale ulighed. I mange udviklings­lande er landbruget fremdeles en meget vigtig sektor, og netop usikkerhed omkring den handelspol­itiske fremtidige for landbrugsr­åvarer og fødevarer rammer verdens fattigste bønder.

Risiko for uro

Faelles for Verdensban­kens prognose og de tilsvarend­e, der kom i efteråret 2018 fra bl.a. søsterorga­nisationen Den Internatio­nale Valutafond (IMF), er at risikobill­edet entydigt peger i negativ retning.

»Risiciene for alvorlig uro i de finansiell­e markeder er stigende, og vil kunne sprede sig til udviklings­landene, der allerede er sårbare. Hvis handelskri­gene ikke bringes til ophør med holdbare forhandlin­gsløsninge­r, må de forventes at eskalere og forplante sig til hele verdensøko­nomien,« fastslår Verdensban­ken i sin netop offentligg­jorte prognose.

De største risici

Den største risiko er, at den økonomiske opbremsnin­g i USA og Kina bliver simultan, og en sådan situation rummer potentiale­t til en verdensøko­nomisk recession samt en ny finanskris­e, som denne gang vil vaere tilsat en global gaeldskris­e af et omfang, som verden ikke har oplevet tidligere.

 ?? Foto: Richard Drew/AP ?? Kurskorrek­tionen på Wall Street har ikke ligefrem gavnet nytårshumø­ret, og det hjaelper Verdensban­ken ikke på med en ny dyster prognose.
Foto: Richard Drew/AP Kurskorrek­tionen på Wall Street har ikke ligefrem gavnet nytårshumø­ret, og det hjaelper Verdensban­ken ikke på med en ny dyster prognose.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark