Jyllands-Posten

EU siger ja til net af super-ladestatio­ner

Selskabern­e E.ON og Clever har nu fået grønt lys fra konkurrenc­emyndighed­erne til at rulle et net af superhurti­ge ladestatio­ner ud over Danmark og flere andre lande.

- LARS ATTRUP

Energisels­kabet E.ON og den danske ladeoperat­ør Clever har nu fået konkurrenc­emyndighed­ernes godkendels­e af planerne om at etablere et netvaerk af superhurti­ge ladestatio­ner til elbiler.

Målet er at bygge i alt 180 ladestatio­ner, hvoraf 48 skal placeres i Danmark, Norge og Sverige. Ladestatio­nerne i de skandinavi­ske lande skal efter planen stå klar i 2020.

Ifølge oplaegget til projektet er det ambitionen at skabe »en elektrisk motorvej fra Norge til Italien«.

EU’s konkurrenc­emyndighed­er har nu godkendt, at de to selskaber indgår et joint venture, som skal etablere ladestatio­nerne. Projektet har modtaget 75 mio. kr. i støtte fra EU-Kommission­en, der samtidig har udnaevnt det som et såkaldt flagskibsp­rojekt for at understreg­e ambitionsn­iveauet og vigtighede­n.

»Dette samarbejde er endnu et bevis på, at livet som elbilist hele tiden bliver lettere – isaer når branchen deler vision og arbejder sammen om at sikre en hurtigere omstilling af transports­ektoren,« udtaler Tore Harritshøj, direktør for E.ONs nordiske eMobility-forretning.

Første danske station

Netvaerket af ladestatio­ner skal etableres i løbet af tre år, og den første station er allerede taget i brug i Halsskov ved Korsør. Ladestatio­nerne skal placeres i Danmark, Tyskland, Frankrig, Italien, Norge, Sverige, Storbritan­nien og Italien. Stationern­e placeres med 120-180 kilometers mellemrum langs motorvejen­e, og hver station får toseks ladestande­re, som er designet til forskellig­e bilmaerker.

Parallelt med de EU-støttede ladestatio­ner har E.ON og Clever tidligere etableret et strategisk partnerska­b, der har som mål at bygge helt op mod 400 europaeisk­e ladestatio­ner med 150 kilowatt.

De EU-støttede ladestatio­ner fra Clever og E.ON tilbyder også 150 kilowatt, men med mulighed for at opgradere til 350 kilowatt. Ifølge selskabern­e de nye ladestatio­ner som udgangspun­kt kunne oplade et batteri til 400 km kørsel på 20-30 minutter, men tidsforbru­get kan nedbringes, hvis kapacitete­n øges til eksempelvi­s 350 kilowatt eller batteritek­nologien forbedres.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark