Jyllands-Posten

Ny plan for hjemløse møder kraftig kritik

Venstres byrådsgrup­pe retter skarp kritik af Aarhus Kommunes nye plan på hjemløseom­rådet. Den er blottet for ambitioner og konkrete initiative­r, lyder det. Planen skal ses som en strategisk ramme for den fremadrett­ede indsats, siger rådmand.

- CHRISTIAN EMIL HOLM

I naeste uge skal Aarhus Byråd tage stilling til den masterplan på hjemløseom­rådet, som har vaeret undervejs siden efteråret 2017, hvor den seneste nationale hjemløseta­elling viste, at antallet af hjemløse borgere i Aarhus Kommune fortsat er stigende.

Formålet med planen er at kortlaegge kommunale og private tilbud og indsatser og samtidig pege på nye tiltag til at forebygge og afhjaelpe hjemløshed.

Nu er planen klar. Desvaerre er den uambitiøs og mangler bud på konkrete tiltag og målsaetnin­ger, som kan afhjaelpe det stadigt voksende problem, mener medlem af Social- og Beskaeftig­elsesudval­get Gert Bjerregaar­d (V).

»Der er en masse gode intentione­r i den her plan, men den er noget tandløs, hvad angår handlinger. Den er meget lidt ambitiøs, når vi ser på de desvaerre meget kedelige tal, som har vaeret udgangspun­kt for planen,« siger han.

I den tilhørende byrådsinds­tilling fra Magistrats­afdelingen for Sociale forhold og Beskaeftig­else står der blandt andet, at byrådet skal tilslutte sig målsaetnin­gen om at nedbringe det samlede antal hjemløse i Aarhus over en periode på fem år og i samme periode halvere antallet af unge hjemløse mellem 18 og 24 år.

»Jeg synes faktisk, at det er et ret ambitiøst mål, som bliver lagt frem med planen. Og at hele forløbet frem til fremlaegge­lsen af planen har vaeret ambitiøst,« siger rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S).

Masterplan­en skal ifølge rådmanden ses som en strategisk ramme for, hvordan hjemløsepr­oblematikk­en i Aarhus skal løses. Den skal ikke ses som en praecis beskrivels­e af alle de indsatser, som skal til. Den skal derimod vaere et pejlemaerk­e for retningen af de fremtidige indsatser. Og håbet er så, at byrådet og de forskellig­e aktører på området i faellesska­b kan søsaette en stribe initiative­r over årene, indtil det for alvor går den rigtige vej, fortaeller Kristian Würtz.

»Planen er mere en opsummerin­g af den nuvaerende indsats, end den er en egentlig plan. Der er stort set ingen bud på, hvad vi skal gøre anderledes fremadrett­et for at få vendt den her kedelige tendens. Planen er gammel vin på nye flasker, må jeg desvaerre konstatere,« siger Gert Bjerregaar­d.

Mangel på muskler

I forbindels­e med budgetforl­iget 2019 besluttede forligspar­tierne at afsaette 2 mio. kr. årligt fra og med 2019 til indsatser for at hjaelpe borgere ud af hjemløshed ved at skaffe og fastholde flere i egen bolig samt forebygge hjemløshed.

I masterplan­en fremgår det, at de førnaevnte midler skal øremaerkes saerlige støtte- og boligløsni­nger til de helt unge hjemløse mellem 18-24 år, og at udmøntning­en af midlerne skal ske i samarbejde med SAND – de hjemløses landsorgan­isation – og Udsatteråd­et. Det fremgår også, at midlerne ikke er tilstraekk­elige til at tilgodese de behov, som masterplan­en skitserer.

»Min formodning er ikke, at vi med de muskler, vi har nu, kan komme i mål. Jeg tror, at vi bliver nødt til at vende tilbage i lyset af kommende hjemløseta­ellinger og justere og supplere vores indsats. Men nu står vi med den ekstrabevi­lling, som det lykkedes at kaempe hjem i et budgetforl­ig, hvor rammerne var ret stramme,« siger Kristian Würtz.

Housing first

Det beskrives også i byrådsinds­tillingen, at man fremadrett­et ønsker at arbejde ud fra metoden ”housing first”.

Housing first-metoden bygger på, at en stabil boligsitua­tion er en forudsaetn­ing for, at der efterfølge­nde kan tages hånd om den hjemløse borgers problemer.

Også på dette område mener Gert Bjerregaar­d, at planen er for ukonkret. Han efterspørg­er konkrete målsaetnin­ger for det antal af boliger, som man vil stille til rådighed. Han påpeger også, at Aarhus Kommune siden 2009 har arbejdet med metoden. Han håber, at man i det fremadrett­ede arbejde vil kunne traekke på viden fra andre danske kommuner og nordiske nabolande, som har haft stor succes med at nedbringe antallet af hjemløse.

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? Aarhus Kommune har den højeste andel af unge hjemløse af alle danske kommuner. En ny plan skal komme problemet til livs. En af de unge hjemløse er 21-årige "Lasse", der har vaeret hjemløs i to år.
FOTO: STINE RASMUSSEN Aarhus Kommune har den højeste andel af unge hjemløse af alle danske kommuner. En ny plan skal komme problemet til livs. En af de unge hjemløse er 21-årige "Lasse", der har vaeret hjemløs i to år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark