Jyllands-Posten

Fra et kvart lod til en hel stiftelse

I dag er ejendomsva­erdierne i Hustømrern­es Stiftelse 194 mio. kr. – men det startede med 500 kr. fra et kvart lod i Klasselott­eriet.

- UFFE NORMAND

På fredag holdes en reception for Hustømrern­es Stiftelse. Og for en ejendom i Aarhus midtby – naermere bestemt hjørneejen­dommen J.M. Mørks Gade/Christians­gade. Den fine rødstensej­endom er besmykket med indmurede stenfriser over indgangsdø­rene. Den ene oplyser, at ejendommen er opført af Hustømrern­es Stiftelse og Enkekasse, mens en anden mod Christians­gade fortaeller, at »Den organisati­on, som har omsorg for de gamle og enkerne aldrig kan gå til grunde«. På toppen af bygningen er et relief med byvåbnet og to arbejdende tømrer, og hjørnet prydes af Tømrernes Fagforenin­gs logo.

Til receptione­n er blandt andet inviteret Klasselott­eriet – der skal have en stor tak. Og hospitalsk­lovnene – der skal have 50.000 kr. Anledninge­n til receptione­n er, at organisati­onen bag ejendommen, Hustømrern­es Stiftelse, fylder 100 år.

Og som alt andet har både ejendom og stiftelsen en historie, som kommer her:

Gevinsten blev glemt

Hustømrern­es Fagforenin­g i Aarhus daterer sig tilbage til efteråret 1871.

Grundlagt i tiden med industrial­isering, Pio og starten på arbejderbe­vaegelsen. Det blev hurtigt et ønske blandt tømrerne, at fagforenin­gen foruden at sikre anstaendig­e løn-, arbejds- og ansaettels­esforhold også skulle hjaelpe tømrernes enker og efterladte. Gerne i form af adgang til ordentlige bolig.

Tilløbet til en sådan stiftelse blev dog langt, for økonomien i fagforenin­gen hvilede alene på kontingent­er indbetalt af medlemmern­e, og det daekkede kun til dagen og vejen. På et tidspunkt var der dog alligevel oparbejdet et mindre overskud i fagforenin­gskassen.

I oktober 1888 blev der afholdt et såkaldt månedsmøde i fagforenin­gen. Her foreslog et medlem, at foreningen skulle bruge overskudde­t til købe et lod i Klasselott­eriet.

»Ifølge de gamle referater blev forslaget dog aldrig vedtaget. Alligevel må den davaerende kasserer af egen drift have valgt at købe et kvart lod i Klasselott­eriet,« siger formanden for stiftelsen, Hans Rasmussen.

Man ved, loddet blev købt, for i oktober 1891 kom det ud med en gevinst på 500 kr. Dengang et så stort beløb, at det svarede til et års kontingent for samtlige medlemmer Rejsegilde i 1921 på hjørnet af Christians­gade og J.M. Mørks Gade. Ejendommen har stadig et fint udsyn til åen, da genboen er den lave kunstbygni­ng.

af fagforenin­gen. Kasseren var glad – og pengene blev sat ind på en bankbog i Arbejder Spare- og Laanekasse­n

for Aarhus og Omegn på en konto med navnet Grundfond til en påtaenkt Enkekasse.

Her er så som om, at kontoen med lotterigev­insten blev glemt, for der skulle gå mange år, før spørgsmåle­t om etablering I 1921 formulered­e man formålspar­agraffen: »Stiftelsen­s og Enkekassen­s formål er at støtte gamle, haederlige og invalide tømrersven­de, der er medlem af Hustømrerf­oreningens faglige afdeling i Aarhus, og disses enker ved at yde dem billige lejlighede­r i foreningen­s ejendom.« Det formål gaelder stadig i en mere moderen formulerin­g.

Der blev herefter købt en ejendom, og snart efter voksede ambitioner­ne: Man ville bygge selv, og resultatet blev ejendommen på hjørnet af Christians­gade og j.M. Mørks Gade. Opført på bare syv måneder i 1921, fordi indvielsen skulle falde sammen med fagforenin­gens 50års jubilaeum.

»Da vi for cirka 15 år siden renoverede ejendommen, tog det til sammenlign­ing to år,« fortaeller Hans Rasmussen.

Herefter gik det staerkt for stiftelsen. Der blev bygget igen sidst i 1920’erne, igen i 1930’erne med ganske store rødstensby­ggerier på Trøjborg og i byens sydlige udkant ved Marselis Boulevard. Senere blev det til køb af opgange i aeldre boligblokk­e, da kravet blev rejst om større lejlighede­r.

Heldige jordspekul­ationer gav betydelige gevinster, og i nyere tid er det blevet til byggeri af en raekke raekkehuse i Skaering.

Konstant er boligmasse­n blevet vedligehol­dt og moderniser­et. Her op til 100-års jubilaeet er der lavet gårdvendte altaner til alle lejlighede­rne i jubilaeums­ejendommen.

Vil ikke vokse

I alt administre­r Tømrernes Stiftelse i dag 215 lejemål, større som mindre, i Aarhus Kommune. I regnskabet er de bogført til en vaerdi af 194 mio. kr.

»Og vi har besluttet, at vi ikke vil vaere større. For vi vil kunne administre­re vores ejendomme og boliger på det niveau, vi gør det i dag,« siger Hans Rasmussen, der glaeder sig over, at huslejen i stiftelsen­s lejlighede­r er under gennemsnit­sprisen for boliger i Aarhus. En velholdt trevaerels­es på 83 kvm i Christians­gade koster således 6.000 kr./mdr.

Så billigt har det ikke altid vaeret. Da hjørneejen­dommen stod faerdig i 1921, var det med huslejer, der var på mere, end en tømrer kunne betale, hvorfor det i de første par årtier var beboere fra andre erhverv, der boede i stiftelsen. Det er det ikke laengere. Nu er det primaert tømrer, enker, børn og børnebørn efter tømrer, der er beboerne.

I anledning af jubilaeet har Hustømrern­es Stiftelse udgivet en bog, der fortaeller historien tilbage til dannelsen af Hustømrern­es Fagforenin­g og etablering af stiftelsen m.m. Det er samtidig en historie om sammenhold i fagbevaege­lsen og ikke mindst i den kooperativ­e del, for da økonomien blev vanskelig efter Første Verdenskri­g, stiftede man Arbejderne­s Andelsboli­gforening og Hustømrern­es A/S, det hele i et forsøg på at sikre hustømrern­es beskaeftig­else i en meget svaer tid. Bogen om Hustømrern­es Stiftelse er skrevet af byhistorik­er Henrik Fode.

Fra de staerke til de syge

Og hvor kommer hospitalsk­lovnene så ind i billedet?

Jo, i anledninge­n af jubilaeet har Hustømrern­es Stiftelse, og dermed sunde og staerke håndvaerke­re, besluttet at uddele 50.000 kr. til hospitalsk­lovnene:

»De gør et stort arbejde for syge børn. Det vil byens håndvaerke­re gerne støtte op om,« siger stiftelsen­s formand, Hans Rasmussen.

Beboerne og medlemmern­e er ikke inviteret med til receptione­n på fredag. For dem er der stor fest på lørdag.

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Formand Hans Rasmussen er som alle andre, der gennem 100 år har haft tillidspos­ter i Hustømrern­es Stiftelse, selv tømrer. Her er han foran den ejendom, som stiftelsen opførte i 1921.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Formand Hans Rasmussen er som alle andre, der gennem 100 år har haft tillidspos­ter i Hustømrern­es Stiftelse, selv tømrer. Her er han foran den ejendom, som stiftelsen opførte i 1921.
 ?? FOTO:HUSTØMRERN­ES STIFTELSE ??
FOTO:HUSTØMRERN­ES STIFTELSE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark