Jyllands-Posten

Enlig ulv kan vaere på vej til at slå sig ned på Djursland

- JEPPE RAFN

Danmarks største rovdyr, ulven, har fundet vej til Djursland. En enlig ulv har efter alt at dømme opholdt sig i Norddjurs i mindst et halvt år og bevaeget sig rundt omkring i området, der er rig på uforstyrre­de skove og plantager med masser af vildt, som er egnet ulveterrae­n.

»Alt indikerer, at en enlig ulv faerdes på Djursland. Meget tyder på, det er en ung ulv, der måske er ved at etablere territorie,« siger ulveforske­r Kent Olsen, Naturhisto­risk Museum Aarhus.

Han står bag ulveatlas.dk, hvor man kan indberette formodede ulvefund og hele tiden holde sig opdateret på de seneste sikre fund.

De første spor af den pågaeldend­e ulv er fundet i foråret 2018, og i løbet af juli, august og september er der på tre forskellig­e steder og tidspunkte­r taget billeder og video af en ulv. Disse sikre observatio­ner er blevet suppleret af en del flere observatio­ner og fund af ulv i juli-september samt i oktober og november, der alt sammen bestyrker antagelsen om, at en ulv har opholdt sig og stadigvaek opholder på Norddjurs.

Ulveforske­rne mener, at det med stor sandsynlig­hed er den samme ulv, som er blevet fotografer­et og observeret på Norddjurs. I den seneste ’Statusrapp­ort fra den nationale overvågnin­g af ulv i Danmark bliver ulven ligefrem omtalt som ”den djurslands­ke ulv”.

Det kraever, at man har ulvens DNA, men det er endnu ikke lykkedes at indsamle DNA-spor af en kvalitet, så man kan køn- og individbes­temme ulven på Djursland. Dyrets DNA kan blandt andet bestemmes fra frisk afføring, og frivillige personer har flere gange ledt intensivt

Alt tyder på, at der i mindst et halvt år har vaeret en ulv, som opholder sig og bevaeger sig rundt på Djursland.

på Norddjurs efter ulvens afføring. De frivillige har afsøgt over 50 kilometer skovveje med offentlig adgang, men har ikke fundet tilstraekk­elig frisk afføring til, at der kan udledes DNA. Ulveforske­r Kent Olsen vurderer på den baggrund, at ulven ikke har slået sig ned i et fast område, men bevaeger sig rundt omkring i skovområde­rne.

»Den pågaeldend­e ulv har ikke vaeret stedfast igennem lang tid, for så havde vi fundet afføring. Ulve laegger gerne deres lorte frit synlige på skovveje for at vise andre andre ulve af samme køn, at her er der optaget, og for at tiltraekke ulve af det modsatte køn. Ulve har ikke Tinder, så de bruger afføring som visitkort,« siger ulveforske­r Kent Olsen.

En stor teenager

Ud fra fotografie­rne af ulven at dømme er der tale om en ulv, der er født i 2017, så det er meget sandsynlig­t, at det er en af ungerne fra Ulfborgkob­let i Vestjyllan­d, der er vandret østpå og leder efter sit eget territorie og en mage. Hvis det er en af disse unger, er den ved at vaere kønsmoden og kan principiel­t nå at yngle i det kommende år. Ulve får typisk hvalpe i løbet af foråret.

»Det er ikke en gammel ulv, men en stor teenager, og hvis den finder en mage i vinter, kan de nå at yngle i det kommende år. Der er dog ikke noget, der tyder på, at den endnu har fundet en mage, og hvis den ikke gør det, kan den enten forblive afventende eller gå videre til et andet område,« siger Kent Olsen, ulveforske­r ved Naturhisto­risk Museum Aarhus.

 ?? FOTO: LARS KEJSER, NATURHISTO­RISK MUSEUM AARHUS OG AARHUS UNIVERSITE­T ?? Ulv indfanget af et overvågnin­gskamera på Norddjurs 5. august 2018.
FOTO: LARS KEJSER, NATURHISTO­RISK MUSEUM AARHUS OG AARHUS UNIVERSITE­T Ulv indfanget af et overvågnin­gskamera på Norddjurs 5. august 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark