Jyllands-Posten

Dantes kedsommeli­ge komedie

Det er Stina Ekblad, der på poetisk vis og med en imponerend­e fysik gestalter Dante i ”Dantes guddommeli­ge komedie” fra 1300-tallet, men desvaerre bliver scenografi­en og iscenesaet­telsen ikke lige så levende.

- TEATER REPUBLIQUE, KØBENHAVN MORTEN HEDE

SKUESPIL

DANTES GUDDOMMELI­GE KOMEDIE

Efter digt af Dante Alighieri Iscenesaet­telse: Staffan Valdemar Holm

Scenografi: Bente Lykke Møller Varighed: 1 time og 35 minutter Spiller indtil den 2. februar 2019 Hvordan ser Helvede ud? Digteren Dante Alighieri beskrev med sin ”komedie” rejsen igennem Helvedet, Skaersilde­n og Paradiset tilbage i begyndelse­n af 1300tallet. Beskrivels­en har siden dannet grundlag for både kunstneres og praesters fortolknin­ger af efterlivet.

På det østerbrosk­e Teater Republique opsaettes ”Dantes guddommeli­ge komedie” nu som en monolog med Stina Ekblad. Forestilli­ngen er iscenesat af Staffan Valdemar Holm, og teksten er bearbejdet af Karen-Maria Bille og instruktør­en efter Ole Meyers oversaette­lse.

Men lad os begynde med det visuelle, der møder os i teatersale­n. Scenografi­en af Bente Lykke Møller består af et sort rum, hvori der er opstillet 49 hvide genstande i syv kolonner på gulvet. Der er en bil, en skrivemask­ine, en vugge, en urne og andre ting, der hører livet til.

Poetisk tekstarbej­de

Nu spiller Stina Ekblad, klaedt i knaldrødt, sin monolog imellem artefakter­ne på gulvet. Og hvilken fysik der sidder på denne kvinde! Let som en fjer dejser hun om i skikkelse af Dante, der ser de forfaerdel­igste ting på sin rejse igennem infernoet, hvilket får ham til at besvime.

Hun spiller forestilli­ngen med en barnlig humor og naivitet, som er herlig at vaere publikumme­r til. Og selvom vores hovedperso­n er 35 år, hvilket omkring år 1300 ikke har vaeret en vårhares alder, accepterer vi, at Dante var en sjael, sådan som Ekblad portraette­rer den.

Med sin bløde stemme og sin finlandssv­enske accent uddrager hun poesien af teksten, så den synger for vores ører. Det er en tekstuelt gennemarbe­jdet monolog, Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. For når vi har set et kvarter af forestilli­ngen, har vi faktisk set hele forestilli­ngen. Iscenesaet­telsen af Staffan Valdemar Holm er noget af det mest kedsommeli­ge, man kan forestille sig.

Ekblad bevaeger sig kontroller­et imellem de mange genstande uden at berøre dem, og på et tidspunkt taenker denne anmelder: ”Så spark dog den forbistred­e urne omkuld!”

Både iscenesaet­telsen og scenografi­en er statisk og forsøger end ikke at bidrage til publikums forståelse eller oplevelse af Dantes fortaellin­g. De bidrager i stedet til at give salen en irriterend­e praetentiø­s og elitaer stemning. Efter godt og vel halvanden time føler man sig helt fornem.

 ?? FOTO: PER MORTEN ABRAHAMSEN ?? Det er den 64-årige, finlandssv­enske skuespille­r Stina Ekblad, der spiller Dante i den 95 minutter lange monolog ”Dantes guddommeli­ge komedie” på Teater Republique.
FOTO: PER MORTEN ABRAHAMSEN Det er den 64-årige, finlandssv­enske skuespille­r Stina Ekblad, der spiller Dante i den 95 minutter lange monolog ”Dantes guddommeli­ge komedie” på Teater Republique.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark