Jyllands-Posten

Det tager et helt liv at forberede sig på døden

Filosoffen Seneca (4 f.Kr.-65 e.Kr.) fortaeller, hvordan man bedst muligt studerer døden.

-

Er du slave af nuet? Af en praestatio­nskultur, hvor det gaelder om at vaere på forkant?

Hvis du spilder tiden på at planlaegge Powerpoint-praesentat­ioner og aftensmad til børnene, glemmer du det allervigti­gste. Døden. Den amerikansk­e forfatter James Romm har samlet Senecas tanker om døden i en lille bog med et stort perspektiv. Du bør laese ”How to Die”, hvis du vil ud over hverdagens trivialite­ter.

De fleste fagbøger handler i dag om, hvordan du optimerer din virksomhed, gennemføre­r dit naeste triatlon og laerer at taenke som en økonom. Det er interessan­t med en filosof, som stiller spørgsmål til noget fundamenta­lt, som ligger ud over hverdagens saedvanlig­e banalitete­r. Nemlig: Hvorfor bruger vi så meget tid på livet, hvis vi alligevel blot skal dø? Eftersom vi lever hvert eneste øjeblik, men kun dør én gang, gaelder det om at glemme livet og få det meste ud af døden. Senecas tanker er tidløse og lige så relevante i dag som for 2.000 år siden.

Forfattere­n har i én bog samlet alle de passager, Seneca har skrevet om døden. Men ofte er passagerne skrevet uafhaengig­t af hinanden og i forskellig­e vaerker. Derfor er bogens store svaghed, at den virker lidt skruet sammen.

Hovedpoint­er:

N Frygt ikke: Vi bør kun frygte det, vi er usikre på – ikke det, som på forhånd er bestemt. Eftersom vi alle skal dø, er det vanvid at frygte døden. Desuden er der ingen levende, som nogensinde har prøvet at dø, og det er uhøfligt at dømme om noget, du aldrig har prøvet.

N Døden skal forberedes: Vi skal alle drikke, spise, sove og dø. Men kun døden kan ikke laeres. Fordi du kun dør én gang, og sandsynlig­vis uden forudgåend­e advarsel, gør du klogt i at forberede dig i god vilkårligt tid og vaere parat i alle livets øjeblikke.

N Dø med stolthed: Den vise mand bliver aldrig smidt ud, for det er at blive uvilligt tvunget til at forlade et sted. Men den vise mand gør intet uvilligt, derfor tager han med oprejst pande sit eget liv, når han ved, at tiden er moden.

Bogen er ikke en brugsanvis­ning i, hvordan man dør. I stedet er det en manual til, hvordan man taenker over døden. Den er lille og letlaeseli­g, men den takler et emne, som er vigtigere end de fleste andre. Samtidig er den smukt skrevet, derfor får den fem stjerner.

”How to Die” Forfatter: Seneca (redigeret af James Romm) Udgivet: Februar 2018, Princeton University Press 256 sider 13,85 dollars på Amazon.com

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark