Jyllands-Posten

Efter 25 år i byrådet: Ango Winther vil tegne flere streger for Aarhus

Jubilaren trives i teknisk udvalg, hvor han har siddet i hele sin politiske karriere og kreeret synlige resultater for Aarhus.

- MARIA DALHOFF JONAS HVID

Få kender maskinrumm­et i Aarhus Kommune så godt som socialdemo­kraten Ango Winther.

Ikke blot fastlagde han i sin civile karriere som køreplanla­egger bybusserne­s rutenet og stoppested­er, som han kunne på fingerspid­serne. Gennem 25 år som medlem af Aarhus Byråd, og herunder teknisk udvalg, har han også vaeret med til at slå utallige streger i byens udvikling.

Med en reception inden byrådsmøde­t på onsdag markerer socialdemo­kraten Ango Winther, at han har vaeret aktiv Aarhus-politiker i 25 år. Den 1. januar 1994 kom Ango Winther med i Aarhus Byråd for første gang. Dengang hed borgmester­en Thorkild Simonsen, og Socialdemo­kratiet satte sig på 15 af 31 mandater, hvilket var det højeste antal siden 1970, hvor S fik 17 mandater. Ango Winther, som er uddannet chauffør, blev i 1986 opfordret til at stille op til byrådet. Det gjorde han med maerkesage­n ”En offentlig sektor – ikke i afvikling, men i udvikling”.

»Og uden den helt store indsats opnåede jeg et stemmetal, der ville give valg, hvis vi dengang havde sideordnet liste og ikke prioritere­t partiliste. Men jeg manglede 12 stemmer, mener jeg, det var. Det gjorde, at jeg igen i 1990 sagde ja til at stå på listen og igen manglede jeg ganske få stemmer. I 1994 besluttede jeg mig for, at nu skulle det vaere, og med en kaempe indsats og en stor støttegrup­pe bag mig lykkedes det,« fortaeller Ango Winther, som samtidig fastslår, at interessen for udviklinge­n af Aarhus efter 25 år i byrådet fortsat er hans største politiske drivkraft.

Men mens interessen for Aarhus er uforandret for Ango Winthers vedkommend­e, så er byen forandret i de seneste 25 år, konstatere­r han.

25 år i teknisk udvalg

»Dengang var Aarhus en lettere overskueli­g by. Der er i de 25 år sket meget, og byen er størrelses­maessigt vokset meget. Udviklinge­n på Aarhus Havn er også forandret,« siger Ango Winther, der vurderer, at selve byrådsarbe­jdet ikke har aendret sig synderligt siden 1994. Det har til gengaeld forholdet mellem de to politiske fløje i Aarhus Byråd, mener 25-års jubilaren:

»I dag går man mere efter personer og ikke så meget efter en løsning. Det maerker man isaer på debatten i byrådssale­n,« siger Ango Winther, som ser sin egen styrke som politiker i, at han altid er klar til at mødes med borgerne.

»Jeg er meget udadvendt og holder adskillige møder med borgere for at få viden, og viden forpligter. Min svaghed som politiker er, at der er for få timer i døgnet,« siger Ango Winther.

Allerede i 1994 fik Ango Winther en post som medlem af teknisk udvalg, som bl.a. behandler byggesager, trafikale problemer og miljøudfor­dringer. Det udvalg er han fortsat medlem af og naestforma­nd for, så han har set en del byggesager gennem årene. Men posten er stadig den, som han befinder sig bedst med på rådhuset. For her kan han vaere med til at praege byens fysiske udvikling. I forhold til enkeltsage­r har vedtagelse­n af Masterplan­en for Aarhus Havn fra 1997-2001 og skraldekon­flikten mellem kommunen og byens skraldemae­nd i 1996 gjort størst indtryk. Ango Winther udpeger isaer på to byrådsbesl­utninger, som han er saerligt stolt over at have vaeret med til: byggeriet på Banegårdsp­ladsen/ Bruuns Bro, og at Åbyhøj Torv ikke blev asfalteret, men brolagt med brosten. På den anden side er der også en bestemt byrådsbesl­utning, som Ango Winther i dag ikke er stolt af.

»Jeg synes, at Prismet (kontorhøjh­us på 63 meter ved Ceres-krydset, red.) er en udmaerket bygning, men set i bagklogska­bens ulidelige

 ??  ??
 ??  ?? Ango Winther (S) har siddet i byrådet siden 1994, og haft stor indflydels­e på byggeri og byudviklin­g i Aarhus.
Ango Winther (S) har siddet i byrådet siden 1994, og haft stor indflydels­e på byggeri og byudviklin­g i Aarhus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark