Jyllands-Posten

Investorer tabte milliarder på bankernes rådgivning i 2018

De danske bankers foretrukne investerin­gsfonde kostede investorer­ne et ekstra tab på samlet 8,9 mia. kr. i 2018.

- LENE ANDERSEN

Bankerne anbringer i stor stil danskernes sparepenge i fonde, hvor aktiehandl­ere gennem deres valg af aktier forsøger at overgå afkastet på det marked, hvor de investerer. Det betaler investorer­ne ekstra for. Men kun få fik i 2018 noget ud af disse såkaldte aktive fonde. Da aktiemarke­der verden over styrtdykke­de, faldt fondene nemlig endnu mere.

Det uvildige investerin­gsrådgiver­firma Dannebrog Invest har set på, hvordan de aktive aktiefonde i 2018 klarede sig i forhold til de indeks, som de prøver at overgå. Af 281 fonde klarede 220 sig dårligere end indekset.

»Investorer­nes tab blev forvaerret med 8,9 mia. kr. af de aktive aktiefonde­s dårlige praestatio­ner. Det er simpelthen ikke godt nok. Men bankerne tjener mere på at saelge de dyrere aktive fonde til kunderne,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, partner i Dannebrog Invest.

En aktiv aktiefond koster typisk tre-fire gange så meget i årlige omkostning­er som en indeksfond, der blot følger et aktieindek­s.

»Med de bedste og billigste indeksfond­e kan du få afkast meget naer markedsafk­astet år efter år. En dyr aktivt forvaltet fond kan koste dig flere procentpoi­nt i afkast om året. Aktivt forvaltede fonde er et spil med mange tabere og få vindere, men hvor banken altid får sin bid. Det er ikke i kundernes interesse,« siger seniorkons­ulent Troels Holmberg, Forbrugerr­ådet Taenk.

En opgørelse fra analysehus­et Morningsta­r viste sidste år, at aktive fonde i Europa over 10 år har klaret sig dårligere end indeksfond­ene.

Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investerin­g Danmark, kalder 2018 et svaert investerin­gsår.

»Året sluttede med store kursudsvin­g, som i høj grad skyldtes geopolitis­k usikkerhed. De aktive fonde har kun kunnet udnytte skaevheder i markedet i en kort periode. Så jeg synes, det er for tidligt at dømme de aktive fonde ude,« siger Birgitte Søgaard Holm.

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ??
FOTO: STINE BIDSTRUP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark