Jyllands-Posten

Må man nu heller ikke omtale mennesker med ”han” og ”hun”?

- KAARE KRONBERG JENSEN

Isit stille sind taenkte han ”ej, nu må de holde op”, men klagen over hans undervisni­ng kan alligevel meget vel ende med at saette spor i hans undervisni­ng. »Jeg har jo ingen interesse i at kraenke nogen. Selvfølgel­ig har jeg ikke det. Jeg kommer til at taenke mere over den måde, jeg underviser på, men jeg taenker også, det er absurd,« siger Dean Jacobsen og slår fast:

»De laeser jo biologi, og i biologiens verden bliver man fysisk set født som enten et han- eller hunkøn.«

Den 56-årige Dean Jacobsen har snart undervist i biologi i 30 år på Københavns Universite­t (KU). Forsknings­maessigt arbejder han under sektionen for ferskvands­biologi, men han er også ansvarlig for statistikk­urset for de studerende ved Biologisk Institut. Det var her, den – med Dean Jacobsens eget udtryk – »absurde« sag begyndte under et såkaldt fokusgrupp­emøde med en raekke fagansvarl­ige laerere og fem repraesent­anter for de studerende den 4. december sidste år.

Målet med møderne, der løbende bliver holdt, er at skabe en dialog om, hvordan tingene kan gøres bedre i fremtiden.

Dean Jacobsen fortaeller, at en kvindelig studerende, der talte på vegne af sit hold, fortalte, at »nogle studerende« fandt hans eksempler med maend og kvinder i statistikt­imerne upassende. Årsagen var, at eksemplern­e ekskludere­de studerende, der ikke identifice­rer sig som enten mand eller kvinde, og som dermed kan føle sig stødt.

»Jeg taenkte for mig selv, at det jo var bizart. Jeg kunne have svaret mange ting, men så kunne jeg hurtigt have rodet mig ud i en diskussion,« fortaeller Dean Jacobsen, der beskriver en efterfølge­nde stemning, der var praeget af en stilhed, der blev brudt, da han til sidst sagde »okay, jeg hører, hvad du siger, så må jeg bruge farver i stedet«.

»Det var for at glatte stemningen ud, men jeg fortrød det bagefter,« siger Dean Jacobsen.

Følsomme studerende

Identitets­politik og kraenkelse­skultur er lige nu højaktuell­e temaer på flere af landets universite­ter, hvor forsøg på at imødekomme kraenkelse­r blandt studerende og underviser­e har rejst en diskussion om ytringsfri­hed og forsknings­frihed. Skåret ind til benet handler diskussion­en om, hvordan man på den ene side tager hensyn og forsøger at undgå flest mulige kraenkelse­r og på den anden side sikrer, at underviser­e ikke tvinges til at begraense deres ordvalg og forskning for ikke at støde andre.

I bakspejlet er der sagen, som beskrevet i Kristeligt Dagblad, om en kvindelig underviser med anden etnisk baggrund, der på CBS følte sig kraenket over sangen ”Den danske sang er en ung blond pige” fra Højskolesa­ngbogen. Der er sagen om en raekke studerende på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universite­t (KU), der måtte droppe planlagte udklaednin­gstemaer som mexicanere og indianere forud for en introtur, fordi enkelte studerende havde følt sig kraenket over dem.

Og endelig beskrev Weekendavi­sen, hvordan en lektor fra KU blev fritaget for at undervise resten af semestret og skulle gennemgå et forløb med råd og vejledning til at håndtere saerlige problemsti­llinger, som kan opstå med internatio­nale studerende, efter at han havde fået en anonym klage fra 10 studerende.

Dean Jacobsen har undervist i biologi i 30 år, men studerende finder hans statistike­ksempler om maend og kvinder for upassende. Derfor retter han nu ind for ikke at kraenke nogen.

Selvoptage­thed

Debatten om kraenkelse­r fik ledelsen på KU til at indkalde til et debatmøde kort før jul, hvor universite­tets retningsli­njer for kraenkende adfaerd fra i sommer blev diskuteret. Dean Jacobsen var selv forhindret i at komme, men eksemplet om de upassende statistikk­er blev gengivet af hans kollega lektor Jes Søe Pedersen, som dengang forklarede Jyllands-Posten, at han anså episoden som

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark