Jyllands-Posten

Tillidsrep­raesentant: »Sagen har vaeret en øjenåbner«

Studenterr­ådet på Københavns Universite­t (KU) afviser, at de studerende er blevet mere ømtålige.

- KAARE KRONBERG JENSEN

Sagen om nogle studerende, der har følt sig stødt over brugen af maend og kvinder i statistiku­ndervisnin­gen, er kommet bag på underviser­ne på Biologisk Institut på KU.

Det fortaeller tillidsrep­raesentant og lektor på institutte­t Jes Søe Pedersen:

»Sagen har vaeret en øjenåbner, så debatten om kraenkelse­r også er en diskussion, vi er nødt til at tage her. Det har vi bestemt ikke vaeret opmaerksom­me på.«

Ifølge Jes Søe Pedersen er der en stigende bekymring blandt underviser­ne om, at flere følsomme studerende kan komme til at påvirke undervisni­ngen.

»Da ingen ønsker at bruge meget tid på at diskutere studerende, der er blevet kede af noget i undervisni­ngen, kan det medføre, at man som underviser på forhånd aendrer noget, i forventnin­g om at der ellers kan komme problemer. Allerede der har vi et problem,« siger Jes Søe Pedersen, der efterlyser, at universite­tet derfor bliver mere tydelig på området og fortaeller de studerende, hvad de må tåle for at kunne gå på et universite­tet.

»Universite­tet skal gøre det klart, hvad forskellen er på en kraenkelse og noget, der bare er ubehagelig­t. De studerende skal også vide, hvor de kan gå hen, hvis de faktisk er udsat for en kraenkelse,« siger Jes Søe Pedersen.

Amanda Büchert, forperson i studenterr­ådet ved Københavns Universite­t, afviser, at de studerende er blevet mere ømskindede.

»Jeg tror, der generelt er en større opmaerksom­hed blandt de studerende om, at man skal passe på hinanden, ligesom vi har oplevet en generel udvikling i samfundet de senere år, hvor folk bliver mere opmaerksom­me på forskellig­heder og på at skabe plads til hinanden. Det synes jeg umiddelbar­t er en positiv udvikling, og det er ikke mit indtryk, at det står i vejen for undervisni­ngen.«

Snakker om nye ting

Om den konkrete sag siger Amanda Büchert, at det kun er positivt, at den er blevet bragt op, da det giver mulighed for at rette misforståe­lser:

»Underviser­en siger jo ikke nødvendigv­is, at man kun kan vaere mand eller kvinde, men i sådanne debatter kan der hurtigt opstå misforståe­lser, og der synes jeg kun, det er godt, at den studerende har naevnt det. Så får man jo mulighed for at snakke om det og indlede en dialog om, hvordan man fremover kan gøre det bedre.«

»Det er også det, vi i studenterr­ådet hele tiden har sagt. Der er kommet nye ting, vi snakker om på en ny måde, og vi skal finde ud af, hvordan vi håndterer det. Det gør vi bedst ved at bringe sagerne frem,« siger Amanda Büchert.

KU’s rektor Henrik C. Wegener har tidligere gjort det klart, at retningsli­njerne for håndtering af kraenkende adfaerd aldrig var tiltaenkt at skulle regulere undervisni­ngen på KU. I november sidste år lagde universite­tets ledelse og tillidsfol­k op til at justere KU’s retningsli­ner for håndtering af kraenkende adfaerd, så det vil komme endnu mere tydeligt frem. Et arbejde, der lige nu arbejdes på i hovedsamar­bejdsudval­get.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra rektor Henrik C. Wegener angående den konkrete sag, da det aldrig er blevet en officiel klagesag og er håndteret lokalt på institutte­t.

Jyllands-Posten ville gerne have haft en kommentar fra den pågaeldend­e studerende, der på sit holds vegne fortalte, at nogle studerende var blevet stødt over Dean Jacobsens brug af maend og kvinder i statistikt­imen, men Jes Søe Pedersen forklarer, at det vil vaere i strid med reglerne at oplyse hendes identitet, fordi de studerende, som deltager ved fokusgrupp­emøder, har fået lovning på at vaere anonyme, for at sikre de frit kan ytre sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark