Jyllands-Posten

EKSEMPLER MED MAEND OG KVINDER

-

udtryk for »strømninge­r i tiden«, hvor der er »en generel stor følsomhed blandt studerende«.

Jyllands-Posten har nu mødt Dean Jacobsen på arbejdspla­dsen i København. Han serverer økologisk maelk til kaffen, inden han fortaeller om fokusgrupp­emødet, som nu har fået ham til at spekulere over, hvordan han kan tilrettela­egge sin undervisni­ng anderledes, så ingen studerende føler sig stødt eller kraenket.

Dean Jacobsen understreg­er, at han ikke har bedt nogen studerende om at identifice­re sig som enten en mand eller kvinde, men blot berettet om data, hvor man har kunnet identifice­re to grupper og derefter sammenlign­e dem. At der er nogen studerende, der har følt sig kraenket over hans eksempler, kobler han sammen med en overdreven selvoptage­thed og selvmanife­stering, som ligger i tiden. Han spørger retorisk:

»Må jeg så heller ikke fremover omtale mennesker med ”han” og ”hun”? Så skal sproget jo fundamenta­lt aendres. Jeg vil i øvrigt heller ikke føle mig kraenket af, at man f.eks. beretter om asiatere og afrikanere i en undersøgel­se, blot fordi europaeere ikke indgår,« siger Dean Jacobsen.

Han har inden for de seneste fem år oplevet et skifte, hvor studerende pludselig er begyndt at finde små ting i hans undervisni­ng upassende. Det handler ikke bare om det aktuelle eksempel, men eksempelvi­s også en episode fra sidste år, hvor en studerende beklagede sig over et af de billeder, som han jaevnligt bruger som en morsomhed, når der er pause i forelaesni­ngen:

»Det kan f.eks. vaere en chimpanse, der sover. Sidste år havde jeg et billede af praesident Donald Trump, som gør nar af en af sine modkandida­ter. Der fik jeg at vide af en studerende, at det var upassende, at jeg brugte et billede af Trump,« siger han og uddyber, at der har vaeret fem-seks lignende eksempler:

»Det kan jeg ikke huske fra de første 20-25 år. Det er klart en tiltagende tendens.«

Han er sikker på, at mange af hans kolleger i dag taenker mere over, hvordan de formulerer sig, end for år tilbage.

»Det er godt og nyttigt at vaere opmaerksom på ikke at kraenke nogen. Dog synes jeg, det er synd, hvis det fører til, at gnisten fjernes fra en undervisni­ngssituati­on ved selvcensur på grund af en frygt fra laererens side for at komme til at sige noget, som en person vil føle sig generet over. Saerligt i forbindels­e med humor tror jeg, de fleste af mine kolleger er blevet meget påpasselig­e. Det er jeg i hvert fald selv,« siger Dean Jacobsen.

Begraenset ytringsfri­hed

Han sidder på sit kontor og peger mod sit skrivebord. Han forklarer, at han har gennemgået sine forelaesni­nger og fundet tre tilfaelde, hvor han har brugt maend og kvinder i statistikt­imerne.

Det ene handler om, hvorvidt antallet af venstrehån­dede er forskellig­t hos maend og kvinder. I et andet skal de studerende ud fra et givent antal af mandlige og kvindelige chefer samt kvalifikat­ioner hos maend og kvinder regne sig frem til, hvorvidt der er et tale om kønsdiskri­mination. I et tredje eksempel drejede det sig om højden hos maend og kvinder.

Egentligt mener han slet ikke, at de studerende er berettiget til at føle sig kraenket, og kritikken af hans undervisni­ng er aldrig blevet en officiel klage. Men hvorfor så egentligt tage sagen seriøst?

Dean Jacobsen forklarer, at det dels handet Lektor på Biologisk Institut, Dean Jacobsen, fortaeller, at han har gennemgået sine forelaesni­nger og fundet tre tilfaelde, hvor han har brugt maend og kvinder i statistikt­imerne.

1. Handler om, hvorvidt antallet af venstrehån­dede er forskellig­t hos maend og kvinder.

2. Handler om, at de studerende ud fra et givent antal af mandlige og kvindelige chefer samt kvalifikat­ioner hos maend og kvinder regner sig frem til, hvorvidt der er tale om kønsdiskri­mination.

3. Handler om højden hos maend og kvinder, hvor de studerende bl.a. skal svare på, om holdet er repraesent­ativt for samfundet. ler om, at han ikke ønsker at gøre nogen studerende fornaermed­e eller kede af det. Det vil vaere »vanvittigt« og »kontraprod­uktivt«, som han siger og forklarer, at elever, der er fornaermed­e eller kede af det, ikke får noget ud af undervisni­ngen.

Men det handler også om, at man som laerer helst vil undgå konflikter med de studerende; at man ikke vil blive udråbt som »den gamle sure laerer«, når de studerende anonymt kan evaluere undervisni­ngen i slutningen af kurset.

En af de kritisered­e saetninger i KU’s nye retningsli­njer for kraenkende adfaerd, som aktuelt står foran at skulle behandles i KU’s Hovedsamar­bejdsudval­g, er, at der skal tages udgangspun­kt i medarbejde­rens eller den studerende­s oplevelse af at have vaeret udsat for kraenkende adfaerd. Dean Jacobsen mener, at en sådan formulerin­g er med til at at understøtt­e, at der kan klages over hvad som helst.

Men er det ikke også en god udvikling, at man forsøger at tage hensyn til elever, der lettere føler sig kraenket?

»Jo, det er det selvfølgel­ig. Vi skal alle sammen lade vaere med at kraenke hinanden. Men jeg oplever kraenkelse­r på den måde, at man ikke respektere­r nogen eller taler ned til saerlige grupper. Det har jeg ikke gjort. Jeg har bare brugt eksempler på befolkning­sgrupper, der eksisterer.«

Føler du, at dette er med til at begraense din ytringsfri­hed?

»Ja, det føler jeg faktisk, det er. Det besvaerlig­gør min undervisni­ng. Hvis jeg skal undgå at få samme kommentar naeste år, så må jeg taenke nogle nye eksempler op,« siger Dean Jacobsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark