Jyllands-Posten

Pssst: Hold fingrene vaek, hvis du vil undgå ny straf

Du tror måske, at du ved alt om, hvad du må, når du kører bil. Men måske du tager fejl.

- MORTEN PIHL

Vibe Wisman svingede resolut sin bil op på fortovet og endte ude på en mark. Hun undgik lige akkurat at blive påkørt af en kvinde, som med den ene hånd på rattet og mobiltelef­onen i den anden ikke overholdt sin vigepligt i et T-kryds i Helsingør.

»Det er livsfarlig­t at bruge håndholdt mobiltelef­on, når man kører bil, og når jeg selv kører bil, laegger jeg altid mobilen i tasken i bagagerumm­et for ikke at blive fristet til at bruge den,« siger den 45årige paedagog på vej ind i sin Chevrolet Spark på p-pladsen ved Prøvestenc­entret i Helsingør.

Hun kører med et billigt headset, der har én funktion – med et klik på ledningen kan hun besvare opkald, men hun kan ikke ringe op.

Vibe Wismann støtter i lighed med andre bilister, som Jyllands-Posten taler med på stedet, at Folketinge­t før jul aendrede faerdselsl­oven, så det nu kommer til at koste en bøde på 1.500 kr. og, som noget nyt, et klip i kørekortet at benytte håndholdt mobil i trafikken.

Som noget nyt kommer det også til at gaelde brugen af alt andet teleudstyr og kommunikat­ionsappara­ter som tablets, gps’er og pc’ere, som ikke er fastmonter­et.

Reglerne traeder i kraft, når politiet er klar til det. Politiet kan endnu ikke sige, hvornår det er.

Hvis man vil vaere sikker på ikke at få et klip i kørekortet, så hold fingrene helt vaek fra mobilen, for hvad enten man kører, holder i kø eller for rødt må man ikke bruge håndholdt udstyr overhovede­t.

Det fastslår politiassi­stent Christian Berthelsen, Nationalt Faerdselsc­enter under Rigspoliti­et.

Det røde lys

Man må ikke ringe op eller afslutte en samtale, ikke se eller skrive sms’er, tjekke eller skrive mails, vaere på sociale medier som f.eks. Facebook, surfe på nettet, se tv og videoer. Man må end ikke sidde med mobilen i hånden uden at gøre andet. End ikke klokken må man tjekke, for det kraever, at man aktiverer telefonen, fortaeller Christian Berthelsen.

Man må heller ikke bruge et smartwatch under kørsel, for det betragtes som håndholdt. Man må se, hvad klokken er, fordi det kan gøres uden at røre ved uret, men når man rører ved det, er det ulovligt, lyder det.

At loven også gaelder, hvis man holder for rødt, har bygningsin­geniør Filip Mikkelsen maerket på egen pengepung. Han holdt for rødt i et lyskryds i Glostrup, da han opdagede, at mobilen på saedet ved siden af manglede strøm og stak ledningen i bilens opladersti­k. Det så en politimand, som stak Filip Mikkelsen en bøde på 1.500 kr. Han naegtede at betale, da han ikke havde brugt telefonen, men i Retten i Glostrup blev han dømt til at betale bøden.

Dommen

»Dommeren sagde, at jeg kunne have spist min madpakke og gjort alt mulig andet – det ville vaere lovligt. Men loven fastslår, at mobiler ikke må benyttes under kørsel, og når man holder for rødt, er man stadig under kørsel. Det kom bag på mig. Alene det, at jeg havde taget min mobil og sat den til opladning, var nok til, at jeg var uopmaerkso­m i trafikken,« fortaeller Filip Mikkelsen.

Ifølge bilimportø­rernes brancheorg­anisation bliver over 90 pct. af de nye biler leveret med enten navigation­sanlaeg eller Apple Carplay, hvormed nogle af mobiltelef­onens funktioner lovligt kan benyttes under kørsel.

Hvis teleappara­terne er fastmonter­et og kan betjenes via f.eks. headset, Bluetoothe­ller voicetekno­logi indbygget i f.eks. bilens instrument­panel i form af en touchskaer­m, er det således stadig lovligt at bruge dem.

Hvis bilen har forbindels­e til internette­t, siger faerdselsl­oven ifølge Christian Berthelsen ikke, at det er ulovligt at modtage og sende tekst- og billedbesk­eder, kommuniker­e via Skype og surfe på nettet under kørsel.

»Men det er fuldstaend­ig tåbeligt, for det distrahere­r jo også og skaber uopmaerkso­mhed i trafikken. Hvis man gør det, må man – sat på spidsen – have et eller andet ønske om at slå sig selv eller andre ihjel, for det er det, der kommer ud af det, så det er absolut noget, jeg vil fraråde, at man gør. Selv hvis du taler i telefon i bilen lovligt, er du jo uopmaerkso­m. Du sidder og taler og kigger lige ud, men du kan ikke huske, at du har kørt de sidste 2 km,« siger han.

Det er ikke lovligt at se tv eller video på bilens display, oplyser Christian Berthelsen, og De Danske Bilimportø­rer oplyser, at det grundlaegg­ende gaelder for internet i biler, at man »ikke kan se film og andre interaktiv­e ting som fører«, og at »det kun er muligt at lave elektronis­ke opslag i systemerne, når bilen holder stille«.

Selv om det er lovligt at bruge fastmonter­ede apparater, kan man stadig – efter en generel regel i faerdselsl­oven – få en bøde for ikke at udvise agtpågiven­hed og dermed udsaette andre for fare eller skade dem.

Magnus Andersen kører ofte mellem Tisvilde og København og ser mange bruge håndholdt mobil.

»Jeg har da også selv svaret hurtigt på en sms, hvis jeg har mobilen fremme. Det er jo en dårlig vane, at man hele tiden bruger den, selv om det ikke er nødvendigt. Derfor prøver jeg at laegge mobilen vaek i min taske,« siger den 33-årige skolelaere­r på p-pladsen ved Prøvestenc­entret, før han saetter sig ind i sin Toyota Aygo.

 ?? FOTOS: GREGERS TYCHO ?? Vibe Wisman laegger mobiltelef­onen vaek, når hun kører bil.
FOTOS: GREGERS TYCHO Vibe Wisman laegger mobiltelef­onen vaek, når hun kører bil.
 ??  ?? Magnus Andersen kører naesten dagligt i bil mellem Tisvilde og København og prøver at laegge mobilen vaek for ikke at blive fristet.
Magnus Andersen kører naesten dagligt i bil mellem Tisvilde og København og prøver at laegge mobilen vaek for ikke at blive fristet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark