Jyllands-Posten

Nato gør klar til opgør med Rusland om nye atommissil­er

Halvdelen af Natos ultimatum til Rusland om at skrotte et nyt atommissil er udløbet.

- JØRN MIKKELSEN

Det kan ikke laengere udelukkes, at Nato står over for en helt ny debat om at skulle opstille nye atommissil­er i Europa, som svar på at Rusland har brudt en 30 år gammel nedrustnin­gsaftale og udviklet en ny mellemdist­anceraket. Det var meldingen fra Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, i et interview med nyhedsbure­auet DPA forleden.

Hvis Rusland holder fast ved et nyudviklet krydsermis­sil, kaldet SSC-8, har Nato ikke andre muligheder end at reagere, sagde Nato-chefen.

Halvdelen af den frist på 60 dage, som Natos udenrigsmi­nistre gav Moskva på deres møde i december, er allerede udløbet. Ultimatumm­et indebaerer, at Rusland har to måneder til at skrotte det nye mellemdist­ancemissil, der har en raekkevidd­e på 2.500 km og kan nå mål overalt i Europa.

Jens Stoltenber­g vil ikke spekulere i, hvordan en Nato-reaktion konkret kunne se ud.

»Det vil bare gøre en vanskelig situation endnu vanskelige­re. Der mange måder for Nato at reagere på,« nøjedes han med at sige.

Nato mener, at Rusland med opstilling­en af det nye missil klokkeklar­t overtraede­r den såkaldte INF-aftale fra 1987, der skrottede alle kort- og mellemdist­ancerakett­er i Europa på mellem 500 og 5.500 km. Aftalen blev indgået mellem praesident Ronald Reagan og den sovjetiske praesident, Mikhail Gorbatjov, kort før afslutning­en på Den Kolde Krig.

Et stort problem

Jens Stoltenber­g vil fortsaette dialogen med Moskva, men Natos frist udløber om en måned. Det er op til Rusland at rette ind.

»Det kan flyttes rundt og udstyres med flere atomare spraenghov­eder. Det kan nå byer overalt i Europa. Hvis Rusland ikke overholder (INF-)traktaten, står vi med et stort problem,« sagde han.

Praesident Trump opsagde i efteråret INF-traktaten, men lod sin davaerende forsvarsmi­nister, Jim Mattis, gå med til at give Rusland en ekstra frist til at reagere på Natos kritik.

I mellemtide­n har Mattis trukket sig tilbage, mens Trumps nationale sikkerheds­rådgiver, John Bolton, der er kendt for sin foragt for internatio­nale aftaler, som begraenser USA’s handlemuli­gheder, har befaestet sin interne position.

Rusland har ikke hidtil vist tegn på bløde op. På sin store nytårspres­sekonferen­ce fastholdt praesident Putin, at Rusland ikke overtraede­r INFtraktat­en. Han beskylder USA for at søge en anledning til at kunne udvikle nye mellemdist­ancerakett­er.

Viceudenri­gsminister Sergej Rjabkov udtalte sig dog onsdag i Moskva mere imødekomme­nde:

»Vi er åben for en dialog, hvis USA også er. Vi er klar i morgen, men det må vaere en dialog på lige vilkår.«

Amerikansk­e militaerst­rateger har flere gange klaget

Rusland henviser også til, at det er Nato selv, der med sit nye missilskjo­ld med anlaeg i Polen forcerer et våbenkaplø­b.

Missilskjo­ldet er ifølge Nato ikke rettet mod Rusland, men isaer Iran. Alligevel mener Moskva, at missilskjo­ldet også påvirker balancen mellem Nato og Rusland.

Håber på diplomatie­t

Nato-chef Stoltenber­g håber til det sidste, at diplomatie­t vil sejre:

»Det har nu toppriorit­et, at Rusland finder tilbage til at overholde traktaten. Vi må nu forsøge at vende alle muligheder, store eller små,« siger han i DPA-interviewe­t.

SSC-8 har en raekkevidd­e på ca. 2.500 km og kan flyve i meget lav højde. Det kan nå mål overalt i Europa på meget kort tid. Det kan udstyres med et spraenghov­ed på ca. 450 kilo, konvention­elt eller atomart.

Hvis USA beslutter sig for at udvikle nye mellemdist­ancemissil­er som svar på SSC-8, vil det automatisk føre til en ny debat om opstilling­en af dem i Europa, forudser militaere analytiker­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark