Jyllands-Posten

Hun splitter venstreflø­jen 100 år efter sin død

I Berlin mindedes kommuniste­rne søndag et af deres helt store ikoner: partistift­eren Rosa Luxemburg.

- SOLVEIG GRAM JENSEN

Segl, DDR-faner og forskellig­e udgaver af sangen ”Internatio­nale” fylder den brede Frankfurte­r Allée, der løber gennem det østlige Berlin og i DDR-tiden i en årraekke hed Stalinalle­e.

Søndag er sovjetdikt­atorens ansigt da også at finde på et par af de mange plakater, som ellers mestendels byder på kommunisti­ske slagord, idet de haenger over folkemaeng­den og langsomt bevaeger sig i retning af kirkegårde­n Gedenkstät­te der Sozialiste­n, altså socialiste­rnes mindested.

Her ligger også stifterne af det kommunisti­ske parti, Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht, begravet. De blev draebt af frikorpstr­opper, primaert veteraner fra Første Verdenskri­g, for 100 år siden.

Det er der flere tusinde, som er dukket op for at mindes trods en kedelig grå regnhimmel.

I naesten forreste raekke går den 68-årige Ursula, der ikke vil have sit efternavn i avisen:

»Jeg er her for at mindes Rosa Luxemburg, og fordi arbejdet ikke blev gjort faerdigt,« fortaeller hun og uddyber: »Uligheden i det tyske samfund i dag er for stor.«

»I det gamle DDR fandtes frygten for at miste sit job eller ikke kunne betale sin husleje ikke. Jeg havde en veninde, der blev arbejdsløs efter genforenin­gen. Hun fik først et arbejde 10 år senere og kunne ikke rejse nogen steder hen, og det var jo muligheden for at rejse, som drev mange af DDR-modstander­ne dengang,« husker hun, mens regnen gennemtrae­nger de fleste vindjakker i marchen.

Stivnakker­ne

Flere plakater i maengden citerer et af Rosa Luxemburgs berømte citater: »Frihed vil altid sige frihed for anderledes taenkende.« Og det er ikke i modstrid med, hvordan det var i DDR for Ursulas vedkommend­e, forklarer hun, der selv flyttede til Østtysklan­d som 18-årig og også var medlem af partiet SED, der havde magten i DDR:

»Jeg kunne sige det, jeg ville. Måske har andre lidt, men flere gange kritisered­e vi ting åbent,« fortaeller hun og beretter om en strid i børnehaven, hvor de ansatte gik imod ordrerne oppefra, så en kollega ikke blev fyret oven på et skaenderi om at lade børnene lege med legetøjsso­ldater.

Når hun alligevel ikke mener, at DDR kunne have fortsat i sin davaerende form, haenger det sammen med, at politikern­e var nogle »stivnakker«, der ikke ville følge med tiden og lytte til folket, vurderer hun.

»Hvad er frihed?«

Andre deltagere er mindre kritiske over for DDR og aergrer sig kun over, at det ikke findes laengere. Spørgsmål som friheden til at rejse og udtrykke sig frit, f.eks. kritisere regimet, er ikke absolutte her i marchen:

»Hvad er frihed?« spørger en 70-årig mand, der har taget turen fra Hamborg for at vaere med.

Antje Patratz, 55, der er medlem af Tysklands kommunisti­ske parti, erkender, at DDR’s efterretni­ngstjenest­e, Stasi, var berømt for sin saerlige brutalitet, men, spørger hun:

»Kan man sige, hvad man vil i dag? Vi har jo også Bundesamt für Verfassung­sschutz,« siger hun med henvisning til Tysklands indenrigsp­olitiske efterretni­ngstjenest­e, der da også flere gange har leveret politiske skandaler de seneste årtier, bl.a. for en vis naerhed med den yderligtgå­ende højrefløj.

Gule veste

Flere marchdelta­gere er trukket i en gul trafikvest i solidarite­t med de titusinder af franskmaen­d, som i øjeblikket demonstrer­er imod regeringen. Den oprindelig­e årsag til deres vrede var en stigning i benzinpris­erne, men selv om der er tale om en protest over prisstigni­nger, har bevaegelse­n politiske støtter både til højre og venstre for midten. Men, mener Antje Patratz:

»De er ikke på højrefløje­n. Det er godt, de går på gaden. De skal bare sørge for at organisere sig, så bevaegelse­n ikke bliver overtaget af højrefløje­n,« siger hun.

Ligesom i Frankrig spraettes såret på den politiske venstreflø­j løbende op i Tyskland. Ikke mindst når kommuniste­rne mindes Luxemburg og Liebknecht, som på mange måder inkarnerer konflikten mellem socialiste­r og kommuniste­r på den ene side og socialdemo­kratiet på den anden.

Ifølge nogle tyske historiker­e blev de to staerkt talentfuld­e politikere nemlig slået ihjel af frikorpstr­opper, fordi den davaerende socialdemo­kratiske regering gav dem ordre hertil. Både Liebknecht og Luxemburg begyndte i Socialdemo­kratiet, men blev smidt ud, fordi de var imod Tysklands deltagelse i Første Verdenskri­g. Siden var de med til at indlede Novemberre­volutionen, der løb fra 1918-1919 og førte til, at Tyskland gik fra at vaere et kejservael­de til en republik.

Undervejs gjorde kommuniste­rne også oprør i Berlin for, at revolution­en skulle føre til et kommunisti­sk Tyskland. Men socialdemo­kraterne havde flertal og gav frikorpset ordre til at slå oprøret ned. At spørgsmåle­t om drabene stadig nager socialdemo­kraterne, ses ikke mindst af, at deres formand, Andrea Nahles, for nylig ifølge nyhedsmaga­sinet Der Spiegel rejste tvivl om, hvorvidt det nu også var hendes parti, som dengang gav ordre til at slå de to kommunisti­ske ildsjaele ihjel.

Fascinatio­n af Rosa

Men også ude på den politiske venstreflø­j er de uenige om Rosa Luxemburg. Helt fremme ved kirkegårde­n står Bastian Buxbaum, 28, der arbejder som paedagog og studerer samtidigt. Han har en rød lilje i hånden, som han – ligesom mange af de andre marcherend­e – skal hen og laegge på graven. Han er her udelukkend­e pga. sin store fascinatio­n af Luxemburg:

»Hun havde så meget imod sig: Hun var kvinde, jøde, hun haltede, og alligevel var hun så staerk og gik i faengsel for sine overbevisn­inger,« lyder det fra den unge mand, der har besøgt København en enkelt gang – i 2006 – og kun har laert ordet Ungdomshus­et.

I modsaetnin­g til mange af marchens deltagere begraeder Bastian Buxbaum ikke, at DDR ikke laengere findes.

»Det var spaendende eksperimen­t,« men han »har det dårligt med meget af det, der sker her i dag«, forklarer han og peger f.eks. på plakaterne af Stalin og DDR-fanerne.

»Rosa ville heller ikke have brudt sig om det.«

 ?? FOTO: JOHN MACDOUGALL/AFP ?? Søndag deltog kommuniste­r og socialiste­r i en march Berlin for at mindes kommunistp­artiets medstifter, Rosa Luxemburg, som blev draebt for 100 år siden. På plakaten ses et fotografi af Luxemburg.
FOTO: JOHN MACDOUGALL/AFP Søndag deltog kommuniste­r og socialiste­r i en march Berlin for at mindes kommunistp­artiets medstifter, Rosa Luxemburg, som blev draebt for 100 år siden. På plakaten ses et fotografi af Luxemburg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark