Jyllands-Posten

Fascismen fylder de italienske boghylder

Det italienske bogmarked bugner lige nu med bøger, der skiftevis forklarer, fordømmer og analyserer fascismen. Den betydelige strøm af bøger skyldes isaer højrefløjs­partiet La Legas store folkelige opbakning lige nu.

- JESPER STORGAARD JENSEN

»Jeg har slet ingen problemer med at beskrive den nuvaerende politiske situation i Italien som nyfascisme. Der er masser af signaler, der peger i den retning. Stadige forsøg på at lukke munden på kritiske journalist­er, kritik af dommerstan­den samt naturligvi­s et forsøg på at skabe første- og andenrangs­borgere på baggrund af hudfarve, religion og seksualite­t. Og udpegninge­n af en faelles fjende, indvandrer­ne. Det ligner det, man så for omkring 80 år siden.«

Sådan lyder det fra Michela Murgia, en af Italiens mest populaere kvindelige forfattere og en ivrig samfundsde­battør.

Hun er fast i stemmen og bekymret. Derfor skrev hun sidste år det satiriske og sarkastisk­e essay ”Instruktio­n til at blive fascist”, der blev udgivet på Einaudi, et af Italiens største forlag.

Et vigtigt valg

Hendes bidrag til samfundsde­batten i Italien er dog langtfra det eneste. Gennem de seneste måneder er det italienske bogmarked på det naermeste blevet oversvømme­t med titler, der skiftevis forklarer, fordømmer og ironiserer over det, som mange ser som en bekymrende tilbageven­den af nyfascisti­ske tendenser.

For at forstå, hvad der er sket, er det nødvendigt at tage et hop tilbage til det italienske parlaments­valg i marts 2018, hvor det populistis­ke højrefløjs­parti La Lega fik 17 pct. af stemmerne. Få måneder senere indtrådte partiet i et regeringss­amarbejde med Femstjerne­bevaegelse­n.

I dag viser meningsmål­inger, at La Lega er Italiens mest populaere parti med en vaelgeropb­akning på 32 pct.

Prima gli italiani, italienern­e først, sådan lyder La Legas Trumpske slogan i italienske farver, og det har vaeret med til at give partileder Matteo Salvini en status som Italiens mest populaere politiker i 2018.

La Lega er populistis­k og fremmedfje­ndsk og ligger på den yderste højrefløj, og det er den politiske trend, som bogmarkede­t nu har grebet.

Hadske beskeder

I sin bog hudfletter Murgia det, som hun betragter som gryende nyfascisti­ske tendenser. Sarkasmen løber ned ad siderne, når hun skriver:

»Demokratie­t er alt for besvaerlig­t. Der er alt for mange personer at tage hensyn til. Nae nej, en god gammeldags diktator, hvor kun én bestemmer, er meget nemmere at have med at gøre.«

Bogen naevner aldrig Matteo Salvini med navn, selv om han helt klart er ”til stede” på mange af bogens sider. Til Jyllands-Posten fortaeller Murgia, at hun dog har »stiftet bekendtska­b« med Salvini:

»Lige efter at min bog var blevet publiceret, skrev Salvini – der vel at maerke er indenrigsm­inister og vicestatsm­inister – en sarkastisk tweet imod mig og bogen, hvor han brugte mit foto. Efter hans tweet blev min facebookpr­ofil oversvømme­t af tusindvis af hadske beskeder, fornaermel­ser og trusler. Nogle af de vaerste trusler meldte jeg til politiet. Det var en surreel følelse at sidde på politistat­ionen i Rom og indgive politianme­ldelse på grund af et tweet skrevet af politiets øverste chef, indenrigsm­inister Salvini,« siger hun.

Også journalist og forfatter Christian Raimo har beskaeftig­et sig med faenomenet. Hans essay hedder ”Jeg er 16 år gammel og fascist”.

Det kaster lys over, hvordan ekstreme højrefløjs­grupper rekruttere­r helt unge medlemmer fra Roms gymnasier. Raimos essay beskriver den ånd, der hersker inden for disse grupper og organisati­oner, og hvor svaert det er at komme ud af dem, når man først er blevet medlem.

Fra duce til capitano

Benito Mussolinis årskalende­r er nu igen blevet trykt og saelges i kiosker landet over. Angiveligt som et udtryk for nostalgisk­e følelser i forhold til fortidens ”storhed”.

Dengang blev Mussolini kaldt il duce, føreren. I dag

 ?? PR-FOTO: ALEC CANI ?? »Jeg har ingen problemer med at beskrive den nuvaerende politiske situation i Italien som nyfascisme,« lyder det fra den italienske forfatter Michela Murgia.
PR-FOTO: ALEC CANI »Jeg har ingen problemer med at beskrive den nuvaerende politiske situation i Italien som nyfascisme,« lyder det fra den italienske forfatter Michela Murgia.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark