Jyllands-Posten

Columbus opdagede Amerika – eller gjorde han?

- LARS OLSEN

Santo Domingo er den aeldste by i Amerika. Byen blev grundlagt i 1498 af Columbus’ lillebror, Bartolomeo. De to brødre opkaldte byen efter deres far med det italienske navn Domenico. Vi besøger den første katedral i Den Nye Verden, og vi går på Calle las Damas, Amerikas første brolagte gade, hvor prinsessen af Toledo promenered­e med sine hofdamer.

Men hvem ”opdagede” Amerika? En ferierejse i Columbus’ kølvand gjorde en historiein­teresseret som mig klar på flere nye og uventede sammenhaen­ge.

Det er velkendt, at den første europaeer i Amerika ikke var Columbus, men vikinger som Leif den Lykkelige, der omkring år 1000 rejste fra Island og Grønland til den amerikansk­e østkyst og kaldte dette for Vinland. Landet er ikke blot velbeskrev­et i de islandske sagaer, der er også fundet rester af vikingebop­ladser på Newfoundla­nd, som nordboerne kan have opretholdt så langt frem som 1350.

Det er imidlertid nyt for mig, at vikingerne spillede en vigtig rolle for Columbus. Han var i årtier besat af dét, han troede var søvejen vestpå til Indien, Kina og Japan. I 1477 – femten år før ekspeditio­Amerigo nen til Amerika – rejste Columbus til Island, hvor han ifølge samtidige kilder var dybt optaget af vikingerne­s opdagelser. De gav Columbus rygstød til den dristige ekspeditio­n, det samme gjorde andre og mere usikre vidnesbyrd om ukendt land mod Vest.

Historiens store drama drejede sig dog om, hvem der fik aeren af at opdage Amerika. Spørgsmåle­t er ikke så enkelt, som vi antager i dag, men indeholder masser af nutidige ingrediens­er: dygtig iscenesaet­telse, politisk korrekthed og en meningsdan­nende elite med forkaerlig­hed for sine egne.

I sin fremragend­e biografi beskriver den italienske historiker og journalist Gianni Granzotto, hvordan Columbus frem til 1800tallet blev fortraengt af en anden italiener: Amerigo Vespucci, der lagde navn til den nye verdensdel. Amerigo var ikke opdagelses­rejsende, men bankmand og passager på en rejse til Amerika 10 år efter Columbus. Amerigo iscenesatt­e imidlertid sig selv med langt større dygtighed end den firkantede og aerekaere Columbus.

skrev en levende rejseberet­ning, der blev trykt på både italiensk og latin. Amerigos ”opdagelser” blev udbredt gennem den indflydels­esrige Saint-Diékreds, der samlede mange litterater og videnskabs­maend. Og på få år blev det en udbredt forestilli­ng i den meningsdan­nende elite, at det var Amerigo, der havde opdaget Den nye Verden, og Amerika blev opkaldt efter ham. Det passede fint for det spanske kongehus, som førte retssag imod Columbus’ gerrige efterkomme­re og nedtonede hans historiske betydning.

Først 300 år senere kom Columbus til aere og vaerdighed. Sidst i 1800-tallet diskutered­e den katolske kirke ligefrem, om Columbus skulle gøres til helgen. To afgørende argumenter hindrede dog dette: Columbus holdt indianere som slaver og havde adskillige kvindebeke­ndtskaber uden for aegteskabe­t. Han var således alt andet end politisk korrekt. Ikke desto mindre medførte debatten, at Columbus i 1892 – 400 år efter opdagelsen af Amerika – igen blev set som den store opdagelses­rejsende.

Santo Domingos centrale plads er Parque Colón. Fra statuen skuer Columbus ud over den gamle katedral, det historiske rådhus og paladset fra 1504, hvor den store conquestad­or Hermán Cortés boede og forberedte erobringen af Mexico. Jagten på guld drev de spanske erobrere videre til Sydamerika­s fastland, men koloniseri­ngen af Amerika startede i Santo Domingo – og forbløffen­de meget ligger der endnu.

 ??  ?? Vatikanet har søgt Italiens Olympiske Komite om lov til at stille med et atletikhol­d.
Vatikanet har søgt Italiens Olympiske Komite om lov til at stille med et atletikhol­d.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark