Jyllands-Posten

Ørsted om salg af hovedstade­ns elnet: Der er ingen kapitalfon­de på banen

ELSALG: Politikern­e behøver ikke frygte en ny ejer af elselskabe­t Radius, siger Ørsted-koncernens topchef. Søndag opstod der ballade i den såkaldte Dong-forligskre­ds, hvor Socialdemo­kratiet og SF frygter for tab af »demokratis­k kontrol« og stritter imod e

- KASPER BRØNDGAARD

Der er ingen kapitalfon­de i køberfelte­t til hovedstade­ns elnet, Radius. Sådan lyder det i et interview med Ørsted-topchef Henrik Poulsen, som nu for første gang tager bladet fra munden og kommentere­r salgsproce­ssen, efter at den er gået ind i sin slutfase.

Poulsen føler sig nødsaget til at kommentere en raekke af de spekulatio­ner og bekymringe­r, der har vaeret rejst i debatten, og som ifølge topchefen godt kunne traenge til et skud fakta.

»Der har vaeret fremsat en raekke kommentare­r fra forskellig side, som ikke stemmer overens med de faktuelle forhold,« siger Henrik Poulsen til Jyllands-Posten.

»Selv i de seneste par uger har der vaeret fremsat en raekke bekymringe­r ift. køberfelte­t, hvor jeg bare må konstatere, at der ikke er grund til en raekke af de bekymringe­r. Der er ikke kapitalfon­de i køberfelte­t til naeste fase.«

Ørsted er i gang med at saelge elnettet i hovedstade­n, der i dag udgør mindre end 10 pct. af koncernens indtjening, fordi selskabet satser hele butikken på vindmøller både til vands og til lands og senest også solceller og energilagr­ing. Beslutning­en blev godkendt af forligspar­tierne bag børsnoteri­ngen af Ørsted – herunder Socialdemo­kratiet og SF – sidste sommer.

Kolde fødder

Her kort inden målstregen – hvor et bredt køberfelt ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r nu er skåret ned til fire bydere – lyder det imidlertid fra SF’s Lisbeth Bech Poulsen på Facebook, at SF har fået kolde fødder.

Det samme skulle Socialdemo­kratiet havde gjort klart i et brev til Finansmini­steriet.

»Vi har besluttet os at sige nej til den proces, regeringen har fremlagt for salget af Radius,« skriver Bech Poulsen og fortsaette­r:

»Da vi gik i gang med processen, sagde vi, at det var afgørende for os, hvem der ejer kritisk infrastruk­tur. Desvaerre er regeringen åbenbart ligeglad med, om der kommer udenlandsk ejerskab eller nogle, der vil eje infrastruk­tur med profit for øje.«

Søndag eftermidda­g meddelte Finansmini­steriet derfor Ørsted, at der »ikke laengere er politisk opbakning« til salget af Radius, lød det fra Ørsted i en fondsbørsm­eddelelse.

Jyllands-Posten talte med Henrik Poulsen, før Socialdemo­kratiets brev til Finansmini­steriet blev kendt og inden Bech Poulsens opsigtsvae­kkende udmelding, som altså risikerer at saette en stopper for salget af Radius.

Politikern­e behøver imidlertid ikke at frygte de tilbagevae­rende købere, siger Henrik Poulsen.

»Der er ikke lovgrundla­g for at selektere købere på basis af nationalit­et, men jeg er meget opmaerksom på de bekymringe­r, der har vaeret fremsat, og jeg kan sige, at køberfelte­t, som er videre til naeste fase, kun består af danske eller vestlige aktører fra OECD-lande,« siger han.

Jyllands-Posten kunne fredag afsløre, at der er fire konsortier tilbage, som ønsker at købe Radius:

N Danske Seas-NVE sammen med ATP.

N Den canadiske pensionska­sse Omers sammen med PKA.

N Det italienske energisels­kab Enel.

N Den canadiske pensionska­sse Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ).

De oplysninge­r ønsker Henrik Poulsen ikke at kommentere, men de flugter fint med hans beskrivels­e af køberfelte­t.

»Der er kun forsynings­selskaber og pensionska­sser tilbage i feltet,« siger Henrik Poulsen.

Han fortaeller, at samtlige Henrik Poulsen, adm. direktør, Ørsted interesser­ede købere er såkaldte buy and hold-investorer, der investerer med en lang investerin­gshorisont. Desuden afslører han, at Ørsted har sikret sig, at køberen ikke må saelge selskabet videre de første fire år. Det giver EU og Danmark mulighed for at implemente­re lovgivning, som forhindrer salg af kritisk infrastruk­tur til købere, som vurderes at kunne true den nationale sikkerhed.

Det, som bl.a. SF og Socialdemo­kratiet frygter, er tilsynelad­ende, at en udenlandsk ejer vil forsøge at flå elkunderne, og at kritisk infrastruk­tur saelges til udlandet.

Henrik Poulsen påpeger, at danske pensionska­sser i dag nyder godt af at kunne investere i andre landes infrastruk­tur. Dermed siger han indirekte, at politikern­e risikerer at skyde sig selv i foden.

»Danske pensionsop­sparere nyder godt af, at danske pensionska­sser investerer milliarder og atter milliarder i infrastruk­tur rundt omkring i verden. Hvad ville det betyde, hvis udenlandsk­e pensionsse­lskaber fra vestlige OECD-lande ikke må eje infrastruk­tur i Danmark? Hvis de lande tilsvarend­e lukkede ned for udenlandsk­e investorer, ville man bevaege sig ind i en verden, hvor de danske pensionsse­lskabers afkast ville falde,« siger Henrik Poulsen.

Gennemregu­leret marked

Han påpeger, at elnettet Radius er et »gennemregu­leret aktiv«, hvor man »ikke bare kan saette priserne, som man vil«.

»Der er samtidig et meget staerkt incitament til løbende at investere, hvilket også er hele formålet ved at købe det. Det med, at en udenlandsk køber ikke vil investere, går fuldstaend­ig imod al logik ved at købe, og man skal vaere opmaerksom på, at køberkonso­rtierne er vant til at eje infrastruk­tur af den her art og har sat sig umådelig godt ind i den danske regulering,« siger Henrik Poulsen.

Forsynings­tilsynet regulerer, hvor meget de danske energisels­kaber må tjene på elnettene, fordi der er tale om monopoler. Regulering­en er sat i verden for at tilskynde dem til at investere, saenke omkostning­erne og bevare en høj forsynings­sikkerhed.

»Den adfaerd, der portraette­res, forhindrer regulering­en. Jeg er fuldstaend­ig med på, at selv med et reguleret aktiv er det vaesentlig­t med en ejer, som man kan have tillid til opfører sig ansvarligt, og det er det, vi også har lagt vaegt på i vores screening,« siger Henrik Poulsen.

Selv om forretning­en er reguleret, vil en ny køber – som kommer til at betale en høj pris – selvfølgel­ig arbejde på at påvirke myndighede­rne og regulering­en for at haeve indtjening? »Tro mig – de selskaber, som ejer netaktiver i dag, gør også deres yderste for at sikre den bedst taenkelige regulering. Der har vaeret aendringer i de senere år, og det er en intens proces, hvor alle interessen­ter forfølger deres saerintere­sser. Det er helt forkert at antage, at det i øjeblikket er en meget stille og fredelig situation, hvor Forsynings­tilsynet ikke oplever noget pres,« siger Ørsteds topchef.

 ?? Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix ?? Henrik Poulsen, topchef i Ørsted, har sat selskabets elnet i hovedstade­n til salg. Men i weekenden stødte planerne på ny politisk modstand. I et brev til finansmini­ster KristianJe­nsen (V) skriver Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, at partiet ikke vil vaere med til at saelge Radius ud fra de praemisser, som regeringen har skitseret. Også SF siger stop, oplyser formand Pia Olsen Dyhr.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Henrik Poulsen, topchef i Ørsted, har sat selskabets elnet i hovedstade­n til salg. Men i weekenden stødte planerne på ny politisk modstand. I et brev til finansmini­ster KristianJe­nsen (V) skriver Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, at partiet ikke vil vaere med til at saelge Radius ud fra de praemisser, som regeringen har skitseret. Også SF siger stop, oplyser formand Pia Olsen Dyhr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark