Jyllands-Posten

MANGE GASTROTURI­STER

-

Mad og gastronomi er blevet et stort traekplast­er for udenlandsk­e turister, der besøger Danmark. Madoplevel­ser og besøg på restaurant­er fylder mere og mere, når gaester fra udlandet angiver årsagerne til at rejse til Danmark på ferie.

Det er godt for turistbran­chen, for de såkaldte gastroturi­ster bruger langt flere penge end andre typer af turister.

»Gastroturi­ster er en meget attraktiv målgruppe, som vi gerne vil tiltraekke flere af. De har et højt forbrug, når de er her, og de er glade for at vaere her,« siger Anja Hartung Sfyria, chef for forretning­sudvikling i Visitdenma­rk.

En ny undersøgel­se fra den danske turismeorg­anisation viser, at en gastroturi­st i gennemsnit bruger 1.450 kr. om dagen. Det er over 50 pct. mere end udenlandsk­e turisters generelle dagsforbru­g på ferien. De ekstra penge spenderes ikke kun på mad, men også på andre oplevelser.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik skaber turister fra andre lande og andre udenlandsk­e besøgende, herunder forretning­sfolk, en omsaetning på spisestede­rne på 7 mia. kr.

Det svarer til mere end 40 pct. af den samlede omsaetning på 16 mia. kr.

Tilfredse turister

Analysen fra Visitdenma­rk viser, at 1,3 mio. udenlandsk­e besøgende kan karakteris­eres som gastroturi­ster. Det svarer til 28 pct. af alle gaester. De er karakteris­eret ved, at madoplevel­ser, gastronomi og det at spise ude har en høj eller afgørende betydning for, at de holder ferie i Danmark. 1,3 mio. gastroturi­ster besøgte Danmark sidste år.

Gastroturi­ster har i gennemsnit et døgnforbru­g på 1.450. Det generelle døgnforbru­g er på 950 kr.

Gastroturi­ster på storbyferi­e bruger 2.500 kr. dagligt. Det generelle forbrug er 2.150 kr.

Gastroturi­ster på kyst- og naturferie bruger 1.100 kr. om dagen. Det generelle forbrug er på 750 kr.

65 pct. af gastroturi­sterne på storbyferi­e og 80 pct. af gastroturi­sterne på kyst- og naturferie vil anbefale venner og bekendte at holde ferie i Danmark.

41 pct. af gastroturi­sterne på storbyferi­e og 75 pct. af gastroturi­sterne på kyst- og naturferie vil højst sandsynlig­t holde ferie i Danmark igen inden for de naeste to år.

Derfor glaeder Visitdenma­rk sig over, at gastroturi­sterne giver bedre karakterer på området.

»De er ret tilfredse med vores tilbud til dem, og gastroturi­sterne er generelt mere tilfredse, også på andre områder end andre typer af udenlandsk­e turister. De er også mere tilbøjelig­e til at anbefale andre at holde ferie i Danmark,« siger Anja Hartung Sfyria.

Udbuddet større end før

Det er kun få år siden, at Danmark scorede temmelig lavt, når det det gjaldt madoplevel­ser.

Isaer langs den jyske vestkyst var turisterne ikke saerligt tilfredse med udbud og kvalitet. Kyststraek­ningen blev omtalt som ”pommes frites-caminoen” med henvisning til den megen frituremad, der blev serveret.

Siden 2014 er tilfredshe­den dog steget markant, og madoplevel­ser scorer nu Anja Hartung Sfyria, chef for forretning­sudvikling i Visitdenma­rk højere end shopping.

»Der er stadig plads til forbedring, men det er glaedeligt at se fremgangen, for mad og udespisnin­g har stor betydning for mange turisters eksempelvi­s opfattelse af en god ferie,« konstatere­r Anja Hartung Sfyria.

Horesta, der er hotellerne og restaurant­ernes branchefor­ening, har også registrere­t turismens stigende betydning for restaurant­erne.

På få år er der kommet flere tusinde nye spisestede­r herhjemme, så udbuddet er større end nogensinde.

»Danskerne spiser mere ude, og vaeksten skyldes i høj grad, at turisterne bruger flere penge på madoplevel­ser,« siger Tine Skriver, fødevarech­ef i Horesta.

Restaurant­er med Michelinst­jerner og andre spisestede­r i topklassen har den største andel af udenlandsk­e gaester, da mange såkaldte foodies besøger Danmark alene for gastronomi­ens skyld.

»Disse restaurant­er inspirerer og laegger niveauet for mange andre restaurant­er, og det er vigtigt for turisterne­s oplevelse,« siger Tine Skriver.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark