Jyllands-Posten

HK oplever første medlemsfre­mgang i årtier

Sidste forårs tilspidsed­e overenskom­stforhandl­inger betød flere kunder i butikken hos flere fagforenin­ger. Hos HK har man fastholdt både de nye og gamle og har for første gang i over 20 år fremgang.

- MARTIN FLINK

For første gang siden midten af 1990’erne har landets naeststørs­te fagforenin­g, HK, øget medlemsska­ren.

1.372 flere erhvervsak­tive medlemmer lød kontoen på ved udgangen af 2018 i forhold til indgangen af året, og dermed dermed slutter mere end 20 års konstant tilbagegan­g.

»Det er vi ret stolte af,« lyder den beskedne kommentar fra forbundsfo­rmand Kim Simonsen.

Konflikt skabte kunder

Fremgangen skyldes ifølge formanden isaer sidste forårs meget omtalte overenskom­stforhandl­inger på det offentlige område, som var taet på at lukke den offentlige sektor, men konflikten blev afvaerget i 11. time.

»Udsigten til konflikt fik mange til at spørge, hvad man skal bruge fagforenin­ger til, kan de levere noget, eller er de dyre og dumme. Det gav anledning til at tale om, hvad vi kan, og det gav bonus, da 2.500 meldte sig ind. 80 pct. af dem forblev medlemmer, så de har følt, at det har haft en vaerdi at vaere med,« forklarer Kim Simonsen.

En anden årsag, mener formanden, er, at HK for nogle år siden søsatte en omlaegning af organisati­onen, hvor man ville involvere medlemmern­e mere.

Efter nogle år ser det ud til Kim Simonsen, formand for HK også at have effekt, mener han.

HK har lige i underkante­n af 180.000 medlemmer, men fordi man opgør medlemstal både i erhvervsak­tive (betalende) medlemmer og folk uden erhvervsti­lknytning, eksempelvi­s pensionist­er og efterlønsm­odtagere, som ikke betaler, er der samlet set tale om en lille nedgang.

Det er altså alene blandt de ca. 150.000 erhvervsak­tive, at der er fremgang.

FOA i fremgang

FOA er landets tredjestør­ste forbund, og her er langt størstedel­en modsat HK offentligt ansatte. Også her er kurven knaekket, om end det er i et mindre omfang, selv om man oplevede en solid fremgang på et par tusinde medlemmer i forbindels­e med overenskom­stforhandl­ingerne.

FOA oplyser, at man kom ud af 2018 med 150.464 medlemmer, hvilket var 66 flere end i 2017 og første fremgang siden 2008, at der var fremgang i medlemsska­ren.

Dengang var der i øvrigt også problemer i overenskom­stforhandl­ingerne, hvilket endte i konflikt og 6.000 ekstra medlemmer til følge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark