Jyllands-Posten

Legetøjskr­ak kan give kapitalfon­d milliardlu­ssing

LEGETØJ: Kapitalfon­den EQT har ifølge en ny regnskabsa­nalyse skudt over 1 mia. kr. i de konkursram­te legetøjska­eder Faetter BR og Toys”R”Us.

- JAKOB MARTINI KASPER BRØNDGAARD NIELS SANDØE

Kapitalfon­den EQT står til at få en lussing i milliardkl­assen på grund af konkursen i legetøjsfi­rmaet Top-Toy, der står bag Faetter BR og Toys”R”Us.

Det viser en gennemgang af koncernens regnskaber, som finansrådg­iver Alfred Grindersle­v har lavet for Jyllands-Posten. EQT vil hverken be- eller afkraefte, at tabet står til at runde 1 mia. kr., men ifølge en anonym kilde med kendskab til processen er analysen korrekt.

Hidtil har EQT hemmeligho­ldt, hvor mange penge kapitalfon­den skød ind i TopToy, da den købte 75 pct. af virksomhed­en for godt tre år siden. Der har vaeret spekuleret i, at kapitalfon­den ville slippe forholdsvi­s billigt fra konkursen, fordi langt det meste af købet blev finansiere­t af banklån. Men det er ikke tilfaeldet ifølge Alfred Grindersle­v, der konkludere­r, at kapitalfon­den skød 900 mio. kr. ind i holdingsel­skabet, som overtog Top-Toy.

Efterfølge­nde har ejerne skudt 175 mio. kr. i selskabet, og dertil kommer ifølge EQT en yderligere kapitaltil­førsel, som man dog ikke vil oplyse størrelsen af. Da EQT står for 75 pct. af de efterfølge­nde indskud, har kapitalfon­den samlet set mere end 1 mia. kr. i klemme i legetøjsko­nkursen.

Banker i forreste raekke

I øjeblikket kaemper kuratorern­e for at få mest muligt ud af konkursboe­t, men kapitalfon­dens problem er, at en lang raekke kreditorer står foran i køen med krav på 1,8 mia. kr. Allerforre­st står bankerne, der bl.a. har sikret sig virksomhed­spant i hele varelagere­t.

Ifølge rekonstruk­tionsplane­n fra den 30. november vil konkursboe­t ikke vaere mere end 325 mio. kr. vaerd. Dermed er det ikke umiddelbar­t muligt for EQT at redde noget af investerin­gen hjem.

Plet på det gode rygte

Tabet ender i sidste ende hos danske pensionska­sser og andre investorer, som har skudt penge i den EQT-fond, som købte Top-Toy. Tabet udgør dog kun ca. 2 pct. af fondens samlede formue på ca. 50 mia. kr.

Ifølge Robert Spliid, lektor ved CBS og ph.d. med speciale i kapitalfon­de, er det ikke den tabte milliard, der gør mest ondt på EQT.

»Det eneste, en kapitalfon­d har, er sit ry og rygte, og der skal meget til, før man smider nøglerne. Det kan godt vaere, at bankerne kan leve med det, men det er klart, at der bliver skrevet om det i pressen, og internatio­nale investorer vil kunne se, at EQT får dårlig omtale,« siger Robert Spliid.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark