Jyllands-Posten

Legetøjsdy­nasti har medansvar for kollapset

- SØREN LINDING

til det yderste for at baere Top-Toy gennem en omstilling af forretning­smodellen. Der er ingen tvivl om, hvor EQT’s og bankernes interesser i Top-Toy ligger.

Det er et rent finansielt anliggende, og der er ingen følelser involveret. De smider ikke gode penge efter dårlige, medmindre der er nogle, der går forrest og tager et større ansvar.

Her burde Gjørupfami­lien have trådt til. Ingen kender endnu de nøgne, kolde finansiell­e fakta bag kollapset, men tiltroen til den stort anlagte 2020-strategi er som fordampet. Det samme ser også ud til at gaelde veneration­en for forfaedren­es livsvaerk, de mange medarbejde­re og ikke mindst årelange samarbejds­aftaler med isaer leverandør­er i ind- og udland. Alle er sig selv naermest i nødens stund. Det er Gjørup & co. også.

Virksomhed­sredaktør

Godt skuldret af familien

Salget af Top-Toy kan kun siges at vaere godt skuldret. På ryggen af en ambitiøs strategipl­an, det sidste gode årsregnska­b, frasalg af ejendomme og en stor kontant udlodning lykkedes det familien at få knap 2 mia. kr. ud af transaktio­nen.

Når der tages højde for efterfølge­nde kapitalind­skud, har Gjørup-familien stadig fået paent over 2 mia. kr. ud af sit ejerskab.

Det er svaert at klandre saelgere for at gå efter den højeste pris. Men der må i en tid, hvor masser af danske virksomhed­er får nye ejere, også ligge et vist ansvar for at sikre en nogenlunde stabil, ansvarlig ejerstrukt­ur i fremtiden til gavn for virksomhed­ens tarv, herunder medarbejde­re, kunder og den øvrige omverden. Det saettes på en prøve ved at saelge til en udenlandsk kapitalfon­d.

Der skal ikke spejdes meget rundt i landskabet for at finde virksomhed­er, som bliver solgt til kapitalfon­de, hvor det ikke går, som det skal, hvorefter de oprindelig­e saelgere køber virksomhed­en tilbage igen. Det er Mita-Teknik, der er en stor underlever­andør til vindmøllei­ndustrien, det seneste eksempel på.

Det er sket, uden andre økonomiske parter end ejerne og formentlig bankerne har lidt overlast.

Der er ingen vindere i en konkurs. Men Gjørup-familien timer sit salg til de finansiell­e troldmaend i EQT til perfektion, begraenser sin finansiell­e risiko i det nye ejerskab og traeder ikke i karakter i nødens stund. BR Legetøjs arvinger kan ikke løbe fra deres medansvar for de senere års mest spektakula­ere kollaps i dansk erhvervsli­v.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark