Jyllands-Posten

SÅDAN FOREGIK TOP-TOY-HANDLEN

-

Den finansiell­e rådgiver Alfred Grindersle­v konkludere­r på baggrund af en regnskabsa­nalyse, hvordan pengene blev fordelt, da EQT i november 2015 købte 75 pct. af aktierne i Top-Toy.

Allerede før handlen trak ejerfamili­en 672 mio. kr. ud af driftssels­kabet, som blev placeret i et familieeje­t selskab. Derefter blev driftssels­kabet med den udhulede egenkapita­l overtaget af et holdingsel­skab for 2,1 mia. kr.

I holdingsel­skabet skød EQT 900 mio. kr. ind, mens Gjørupfami­lien selv lagde 300 mio. kr. De resterende 900 mio. kr. op til de 2,1 mia. kr. blev lånt i banken. Den fordeling betød, at EQT fik 75 pct. af det nye TopToy, mens Gjørup-familien bevarede 25 pct.

Dermed endte Gjørupfami­lien altså med at få 1,8 mia. kr. for 75 pct. af aktierne (2,1 mia. minus de 300 mio. kr., som familien selv skød ind). Dertil kommer de 672 mio. kr., som familien fik i udbytte forud for handlen.

Da selskabet senere kom i problemer, skød ejerne tilsammen 175 mio. kr. ind i selskabet i form af et lån, som sidste år blev konvertere­t til egenkapita­l. Dertil kommer yderligere et indskud, som EQT ikke vil oplyse størrelsen af. Det er umiddelbar­t nemt at udpege de skyldige bag Top-Toys konkurs. Det må vaere en ambitiøs, men grådig kapitalfon­d, der gaeldsaett­er legetøjska­ederne BR Legetøj og Toys”R”Us til op over begge ører. Der ikke får hurtigt nok styr på de indre linjer. Og ikke magter at accelerere omstilling­en til de digitale salgskanal­er.

Men kapitalfon­den EQT er ikke alene. Lånelystne banker går med til den høje gaeldsaetn­ing, vel vidende at udfordring­erne for mellemstor­e danske butikskaed­er er massive fra frembrusen­de internetbu­tikker og rabativrig­e supermarke­dskaeder.

Dertil skal tilføjes en masse forklaring­er, der handler om børns stigende fravalg af fysisk legetøj, en uventet stor stigning i internetha­ndlen, priskrig i supermarke­derne og tilsynelad­ende uforklarli­gt kaos med indførelse­n af et nyt it-system.

Systemfejl

Mere skal der åbenbart ikke til for at vaelte et af de staerkeste brands i den danske detailhand­el. Det tog mindre end tre år, så var ejernes og bankernes tålmodighe­d med Top-Toy slut. Der var tilsynelad­ende ingen anden udvej end – efter en kort periode i rekonstruk­tion – at erklaere selskabet konkurs lige op til jul.

Det råber på nogle systemfejl. Den mest oplagte er, at selskabet i den nye ejerstrukt­ur fødes med for meget gaeld. Men det er kun delvis rigtigt. Den store gaeld, som ved udgangen af det senest offentligg­jorte regnskab udgjorde 1,7 mia. kr., er for en stor dels vedkommend­e opstået som følge af investerin­ger, forhøjet arbejdskap­ital og underskud på driften. EQT og de tidligere ejere, Gjørup-familien, der beholdt 25 pct. af aktierne efter frasalget, skød i to omgange et ukendt millionbel­øb i virksomhed­en, inden festen sluttede brat.

Manglende tålmodighe­d

Det største anklagepun­kt er ejernes manglende tålmodighe­d og begraensed­e villighed til at straekke sig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark