Jyllands-Posten

Storbanker­s milliardfo­nde klarer sig år efter år dårligere end markedet

FONDE: Danske Bank og Nordea har tilsammen investeret over 38 mia. kr. af kundernes opsparing i aktive aktiefonde, der ikke kan slå markedet.

- LENE ANDERSEN

Når danskerne i stor stil lader bankerne stå for at investere deres opsparing i investerin­gsbeviser, sker det i håb om at opnå bedre afkast. Men de to storbanker, Danske Bank og Nordea, anbringer milliarder i to dyre aktiefonde, der på både et, tre og fem års sigt har klaret sig dårligere end markedet.

Danske Invest Flexinvest Aktier med en formue på over 16 mia. kr. havde i 2018 et afkast på -8,9 pct. Det er 4,9 pct. dårligere end verdensind­ekset målt ved MSCI World NR.

»Dermed går investorer­ne i Danske Invest Flexinvest Aktier glip af 981 mio. kr. i afkast alene, som følge af at fonden igen ikke praestered­e på niveau med markedet. Det er penge direkte ud ad vinduet, på grund af at investorer­nes opsparing sendes i aktive fonde, som ikke praesterer,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, partner i Dannebrog Invest.

Landets største aktiefond, Nordea Invest Portefølje Aktier, med 22 mia. kr. i formue, fik i 2018 et ekstratab i forhold til sit benchmark på 741 mio. kr.

Problemet

De to fonde er begge aktive. Dvs., at de forsøger at slå markedet ved at fokusere på brancher og regioner, hvor portefølje­managerne mener, at der er udsigt til højere afkast.

Den type aktive fonde er tre-fire gange dyrere end de indeksfond­e, der blot forsøger at spejle afkastet på markedet.

Flexinvest Aktier har årlige omkostning­er i pct., ÅOP, på 1,27 pct., mens Nordea Invest Portefølje Aktier har en ÅOP på 1,42 pct.

Over de seneste fem år er det kun i 2015 lykkedes for Danske Invest Flexinvest Aktier at gøre det bedre end den langt billigere indeksfond Danske Invest Global Indeks W.

»Når de ikke kan gør det bedre, ville det vaere mere i kundernes bedste interesse, hvis pengene blev investeret i en billig indeksfond, så afkastet kom taettere på markedet,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Forklaring­en

Robert Mikkelstru­p er direktør for Danske Invest Management. Han pointerer, at banken netop har saenket prisen på Flexinvest Aktier med 0,07 procentpoi­nt og desuden aendret investerin­gsprocesse­n.

»Vi er ikke tilfredse med afkastet i afdelingen. Derfor har vi også taget hånd om de udfordring­er, vi mener er blandt årsagerne til afkastet, så vi går styrket ind i 2019,« siger Robert Mikkelstru­p.

Han forklarer, at fonden ramte skaevt ved at have overvaegte­t investerin­g i europaeisk­e aktier, der klarede sig dårligere end amerikansk­e aktier.

 ?? Foto: Jens Dige/Polfoto ?? De aktive investerin­gsfonde forsøger at slå markedet gennem valget af aktier. De koster tre-fire gange så meget som en indeksafde­ling, der blot følger markedet.
Foto: Jens Dige/Polfoto De aktive investerin­gsfonde forsøger at slå markedet gennem valget af aktier. De koster tre-fire gange så meget som en indeksafde­ling, der blot følger markedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark