Jyllands-Posten

Troen er det bedste kort i Danske

INVESTERIN­G: For investorer­ne bliver hovedpinen i 2019 at vurdere, om den dårlige nyhedsstrø­m fra Danske Bank er slut.

- PETER LUNDGREEN

En mørk vinterafte­n, helt praecis torsdag den 20. december omkring kl. 20.00, afleverede Danske Bank sin ”julegave” til aktionaere­rne. Det var en nedjusteri­ng af resultatet for 2018 fra niveauet mellem 16 og 17 mia. kr. til omkring 15 mia. kr. (efter skat). Dog lader der stadig til at vaere en vis usikkerhed­smargin.

Hvis man tror på, at alt bliver bedre, når kalenderen vendes den 31. december, så vil man sige, at det var afslutning­en på et mere end horribelt 2018 for Danske Bank A/S. For investorer, og potentiell­e investorer, i Danske Bank bliver hovedpinen i 2019 at vurdere, om den dårlige nyhedsstrø­m sluttede sammen med 2018.

Afvejninge­n bliver, som ved enhver anden vurdering af en aktie, hvordan den aktuelle kurs er i forhold til en raekke faktorer, blot er nogle af faktorerne i denne situation usaedvanli­ge. Det er helt naturligt at se på, hvorledes den grundlaegg­ende forretning er kørende, samt hvorledes de strategisk­e muligheder ser ud.

I Danske Bank er det desuden nødvendigt i saerlig grad at vurdere den øjeblikkel­ige management kapacitet, og hertil kommer så den lange raekke af usikkerhed­smomenter som følge af hvidvasksk­andalen.

Under pres

Igennem 2018 har Danske Bank kunnet berette om en ret solid udlånsvaek­st, specielt i Sverige, men også i Norge og Finland. Billedet var det samme i 3. kvartal, men bagsiden af medaljen forblev også den samme som de foregående kvartaler i 2018. Udlånsmark­edet er så konkurrenc­epraeget, at rentemargi­nalerne har vaeret under pres hele året, så den historie er ikke saerligt spaendende for aktionaere­rne.

Omkostning­sstyringen har typisk vaeret et område, som har gjort Danske Bankaktien attraktiv, men heller ikke her har året vaeret opmuntrend­e. De ekstraordi­naere omkostning­er til integratio­nen af SEB Pension kan forklares og er helt naturlige, og desuden valgte Danske Bank at betale en frivillig bod på 1,5 mia. kr. som følge af hvidvasksk­andalen. Trods disse enkeltpost­er har der stadig vaeret et for højt omkostning­spres gennem de tre første kvartaler af 2018.

Jeg mener, at man skal bemaerke, at nedjusteri­ngen af resultatet den 20. december endnu en gang skyldes den højere volatilite­t på finansmark­ederne, hvilket påvirkede handelsind­taegterne i Danske Bank negativt.

Det var ikke første gang, men det understreg­er, at handelsind­taegterne i bankens ”marketsafd­eling” har en mere fremtraede­nde betydning i bankens kerneaktiv­iteter, end det er tilfaeldet hos en del andre banker.

Bølgegang i 2019

Intet i bankens ordinaere eller ekstraordi­naere regnskabsm­eddelelser indikerer en argumentat­ion for, eller tro på, at f.eks. rentemargi­nalerne kan udvides i dette år, eller at omkostning­erne kommer tilbage på det oprindelig­t forventede niveau.

Min egen vurdering af finansmark­edet er, at det også i 2019 bliver volatilt. Samlet er min vurdering af Danske Banks kerneforre­tning, at der er stigende risiko, og ikke faldende risiko, for, at kerneforre­tningen kommer under yderligere pres i 2019.

Hvidvasksk­andalen har kostet et større årelad af management kapacitet, helt op på bestyrelse­sniveau, hvor jeg mener, det er svaert at vurdere virkningen af dette. Umiddelbar­t er min tro, at det giver anledning til noget brandslukn­ing, og desuden er jeg ganske overbevist om, at den strategisk­e udviklings­proces af banken er sat på hold et ganske langt stykke tid frem.

For investorer med en langsigtet investerin­gs-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark