Jyllands-Posten

Vaeksten skrider, og markederne skaelver, men brikkerne begynder at falde på plads

MARKEDERNE: En elendig oktober for aktierne blev fulgt af den vaerste december siden 1930’ernes depression. Usikkerhed­en er stadig enorm, men nylige politiske signaler giver forhåbning.

- FREDERIK ENGHOLM

4. kvartal blev den foreløbige kulminatio­n på investorer­nes bekymringe­r for fremtiden. Frygten for handelskri­g, brexit, Kina, renteforhø­jelser i USA mv., der kan svaekke vaeksten og virksomhed­ers indtjening­smulighede­r, fik naering, mens en raekke nøgletal viste, at global økonomi allerede er ramt.

Oktober som december kostede på den baggrund fald i omegnen af 10 pct. i de brede aktieindek­s, så selv om november bragte lettelse, aendrede det ikke ved, at det blev et elendigt år.

Her stoppede hovedpinen ikke for investorer­ne, som også blev ramt af, at alt fra virksomhed­sobligatio­ner til råvarer – og gaeld i udviklings­lande også viste ringe afkast. Men selv om starten på 2019 har budt på yderligere forvaerrin­g i nøgletal, er der afgørende tegn på, at tingene snart kan blive bedre – det vigtigste er et skifte i signalerne fra den amerikansk­e centralban­k.

I de seneste kvartaler har stigende politiske risici og vaekstafda­empning gået hånd i hånd og bekraeftet investorer­ne i, at ikke alene går tingene den gale vej i dag, men fremtiden risikerer at blive endnu vaerre. Saerligt Europa og Kina har skuffet fra efteråret og ind i vinteren.

kan forklares med et kollaps i den afgørende bilprodukt­ion pga. nye emissionst­est, men den kan ikke isoleres hertil. Europa er også ramt af en raekke politiske chok: Budgetkonf­likten mellem Italien og EU, omsiggribe­nde demonstrat­ioner fra de gule veste i Frankrig og ikke mindst den enorme usikkerhed, der op til deadline omslutter brexit.

Alt sammen traekker det ned i vaeksten, så den efterhånde­n ikke er langt fra at gå i stå. Kina viser også svaghedste­gn. Vaekstafda­empningen her er kun i beskedent omforlaeng­else fang et resultat af handelskri­gen og er snarere drevet af myndighede­rnes opstramnin­g i skyggebank­systemet ultimo 2017/primo 2018. Og de økonomiske lempelser, som blev annonceret i sensommere­n som følge af myndighede­rnes frygt for, at sammenfald af kreditopst­ramning og handelskri­g ville vaere for stor en mundfuld for økonomien, lader til enten ikke at vaere effektfuld­e nok – eller til endnu ikke at vaere slået igennem.

Mens vaeksttegn­ene uden for USA har vaeret vigende, så har USA vist en stor grad af økonomisk styrke. Men selv her ses revner i fundamente­t, da det toneangive­nde erhvervsti­llidsindek­s, ISM, få dage inde i januar viste et brat fald – godt nok et fra højt niveau. Skal USA nu også bremse op? Og så er risici forbundet med hverken brexit eller handelskri­gen endnu forsvundet, mens markedsuro­en via stress i kreditmark­ederne kan ramme aktivitete­n i mindre robuste amerikansk­e selskaber.

som en farlig cocktail, der sagtens kan begrunde nervøsitet i markedet. Det har vi som sagt også set masser af. Men midt i elendighed­en begynder vi faktisk at få nogle af de rette signaler. Alene de seneste to-tre uger har bragt en raekke positive politiske signaler, der kan medvirke til at bryde den negative dynamik, der er ved at få overtaget, hvor markedets bekymringe­r for vaeksten og aengstelse for markedsuro­ens effekt på vaeksten giver en selvforsta­erkende negativ vekselvirk­ning.

De gule vestes protester over Macrons politik er ikke forbi, men efter praesident­ens håndsraekn­ing til demonstran­terne er omfanget i dag kun en brøkdel af tidligere målt på f.eks. deltageran­tal. Mere afgørende er det, at budgetkonf­likten mellem EU-Kommission­en og Italiens regering er løst, efter Di Maio og Salvini droppede fjendtlig retorik og slog ind på kompromise­ts vej op til jul.

Og i årets første uge har Kinas centralban­k, som resultat af at vaeksten endnu ikke er stabiliser­et og helt i tråd med myndighede­rnes vaekstløft­e til befolkning­en, lanceret nye tiltag for at hjaelpe økonomien. Reservekra­vene til bankerne er lempet for at frigøre likviditet i det finansiell­e system, der kan stimulere kreditvaek­st og økonomien. I af sommerens løfter om infrastruk­turinveste­ringer er det også netop annonceret, at der i december blev godkendt nye jernbanepr­ojekter for et beløb svarende til 125 mia. dollars (ca. 1 pct. af Kinas bnp).

mellem USA og Kina er nu også kommet undervejs – det i sig selv er mere, end mange havde vovet at håbe for få måneder siden. Men alt det blegner i forhold til det, der er kommet fra verdens Frederik Engholm maegtigste centralban­k. Federal Reserve og formand Powell har siden renteforhø­jelsen i december, der genskabte markedspan­ikken op til jul, stadig tydeligere forsøgt at berolige markederne.

Det ved bl.a. at forsikre om, at den vil vaere mere varsom med fremtidige forhøjelse­r og endda overvejer en pause, og at den vil have et skarpt øje på markedsste­mningen, før den beslutter igen at stramme pengepolit­ikken. Det sidste budskab er blevet gentaget adskillige gange i det nye år og har skabt udtalt lettelse.

Langsomt falder der brikker på plads, som kan vende stemningen i markedet – og ikke mindst vaekstretn­ingen. Uden det sidste kommer der intet laengereva­rende stemningss­kifte. Der er stadig masser af usikkerhed. Og praesident Trump har fundet sig en ny manege at klovne rundt i under hans populistis­ke (medie)stunt, hvor krav om milliarder til muren mod Mexico har ført til et government shutdown, som erstatter naesten 1 mio. amerikaner­es løncheck med uvished.

Men det er i det store billede trods alt en detalje.

 ??  ?? Frygt for alt fra brexit over handelskri­g til renteforhø­jelser i USA skabte røre på markederne i 2018, som af dagens skribent beskrives som »et elendigt år«.
Frygt for alt fra brexit over handelskri­g til renteforhø­jelser i USA skabte røre på markederne i 2018, som af dagens skribent beskrives som »et elendigt år«.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark