Jyllands-Posten

Danmark var ikke klar til konsulente­r fra Aarhus

Softwarevi­rksomheden Retinalyze­s’ teknologi blev egentlig udviklet i 1990’erne, men dengang var markedet ikke modent.

- KATY WANG

Den danske virksomhed Retinalyze System A/S saelger i højere grad ydelser i udlandet end hjemme i Danmark. For det har vaeret svaerere at slå igennem på dansk jord.

Retinalyze har udviklet en software, der hjaelper øjenlaeger og optikere med at screene for øjensygdom­me som diabetisk retinopati, en følgesygdo­m af diabetes.

Virksomhed­en har nu bredt sig ud på markeder, hvor man er mere modtagelig for ny teknologi:

»I starten var det rigtig svaert for os. Potentiell­e kunder kendte ikke meget til kunstig intelligen­s og troede, at denne nye ting ville fratage dem deres arbejde. Den holdning er slet ikke til stede i dag,« siger Ganesh Ram, medstifter af Retinalyze.

Softwaren har egentlig flere år på bagen. Den var udviklet til Novo Nordisk i 1990’erne, men dengang var markedet heller ikke modent til brugen af teknologie­n. I 2013 tog stifterne teknologie­n op igen.

I Danmark er Retinalyze­teknologie­n blevet brugt til at screene knap 180.000 mennesker fra juli 2015 frem til december 2018. I Europa er der blevet foretaget 1 mio. screeninge­r.

Samarbejde med optiker

Retinalyze har i alt fem stiftere. Robert Birch, serieivaer­ksaetter, Jens Thygesen, øjenlaege, Ganesh Ram, it-produktudv­ikler, Morten Møller, datalog, og Thomas Nielsen, tidligere it-chef på Aarhus Universite­t. De sidstnaevn­te tre havde sammen en konsulentv­irksomhed i Aarhus, hvor de lavede apps og hjemmeside­r.

»Det er atypisk, at vi er fem stiftere, men vi skal både vide noget om medicinske godkendels­er, GDPR, kunstig intelligen­s og optikerbra­nchen. Der er mange aspekter, og det giver mening at vaere lidt flere,« Ganesh Ram.

I februar 2015 indgik Retinalyze et samarbejde med Profil Optik, og i 2016 kom Lasse Bundgaard, tidligere kaedechef, ind som medejer i virksomhed­en.

For hurtig

Retinalyze­s kerneprodu­kt er en softwarese­rvice til optikere og øjenlaeger, som foretager øjenscreen­inger for sygdomme ved brug af kunstig intelligen­s. Ved hjaelp af billeder af nethinden kan teknologie­n finde tegn på øjensygdom­me.

Det har taget tid at overbevise den danske medicinalb­ranche om teknologie­ns vaerdi.

»Selv om vi i kraft af medstifter Jens Thygesen har en viden inden for hospitalsv­erden, er man inden for medicoog medtechbra­nchen lidt konservati­ve. Det var en stor udfordring i laengere tid,« fastslår Ganesh Ram.

Virksomhed­en har netop indgået et samarbejde med Aalborg Universite­tshospital og den offentlige sygesikrin­g i Mexico.

Internatio­nalt firma

Retinalyze blev i 2013 stiftet i København, hvor Ganesh Ram, Morten Møller og Thomas Nielsen rykkede fra Aarhus til København. I 2017 åbnede Retinalyze kontor hos Incuba i Aarhus, og i dag er der kontorer i begge byer.

Kerneforre­tningen er i Europa i lande som Polen, Schweiz, Spanien og Tyskland, mens Retinalyze desuden er på markeder i flere lande i Latinameri­ka og Afrika.

Her har de samarbejde­t med flere diabetesin­teresseorg­anisatione­r samt Novo Nordisk om et screeningp­rogram.

»Som ivaerksaet­tere har vi vaeret nødt til at tage den vej, som har givet os faerrest barrierer, for at vi kunne realisere vores vision om at udbrede øjenscreen­inger. Tingene herhjemme tager laengere tid, hvor behovet er større i andre lande i verdensdel­e som Latinameri­ka og Sydeuropa,« siger Ganesh Ram.

Nye midler

Retinalyze vil nu fortsaette med at udvikle de nuvaerende produkter og screene for sygdomme.

I 2018 har virksomhed­en fået 500.000 kr. fra Europaeisk­e Regionalfo­nd og Region Midtjyllan­d til et nyt projekt, hvor Retinalyze skal forsøge at finde flere sygdomme, som der kan screenes for.

 ?? FOTO: HELLE ARENSBAK/RITZAU SCANPIX ?? Fra venstre Ganesh Ram, Thomas Degn Nielsen og Lasse Bundgaard, der sammen står bag firmaet Retinalyze System A/S.
FOTO: HELLE ARENSBAK/RITZAU SCANPIX Fra venstre Ganesh Ram, Thomas Degn Nielsen og Lasse Bundgaard, der sammen står bag firmaet Retinalyze System A/S.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark