Jyllands-Posten

Banedanmar­k: Tidsplan overholdes på trods af forsinkels­e

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Den generelle forsinkels­e af elektrific­eringen får ikke betydning for en gruppe grundejere i Skanderbor­g, lover Banedanmar­k.

Flere gange dagligt kører toget til og fra Aarhus forbi Michael Harritz’ hus på Banetoften 1 i Skanderbor­g. Det generer ham ikke. Han og hustruen købte faktisk huset vel vidende, at de ville få det noget støjende bekendtska­b som nabo. Kort tid efter købet fandt de dog ud af, at skinnerne ud for huset, ligesom det samlede jernbanene­t i Danmark, skal elektrific­eres, så de danske tog kan køre hurtigere og mere stabilt, samtidig med at de støjer mindre og koster mindre at drifte og vedligehol­de.

Og på et faelles borgermøde i maj 2017 fandt parret ud af, at deres grund bliver noget amputeret og altså eksproprie­ret, fordi der skal anlaegges en ny bro taettere på deres hus. Siden da er de ikke blevet meget klogere på, praecis hvad der skal ske på deres grund – hvor meget der bliver inddraget, hvad det vil få at konsekvens­er, hvor meget de bliver kompensere­t, og hvilke forholdsre­gler de skal tage efterfølge­nde. Det seneste de, ligesom en gruppe andre grundejere i Skanderbor­g med bolig ud til skinnerne, har fået at vide, er, igennem pressen, at processen med elektrific­ering er udsat to år.

»Vi er ved at saette vores grund i stand. Men jeg ved ikke, om det er en fordel at anlaegge en have, eller om det er at skyde mig selv i foden, fordi de kommer med en gravemaski­ne i naeste uge. Jeg vil ikke leve med min grund, som den er nu, men jeg vil heller ikke laegge 100.000 kr. og en masse arbejde i den, hvis det alligevel bliver sløjfet,« sagde Michael Harritz i et interview med JP Aarhus forleden.

Tidsplanen følges

JP Aarhus har spurgt Banedanmar­k, hvad planen egentlig er, og projektdir­ektør Klaus Bergman fra Banedanmar­ks elektrific­eringsprog­ram svarer JP Aarhus skriftligt, at selv om selve elektrific­eringen udskydes to år, er processen med inddragels­e af arealer ikke udskudt:

»De forbereden­de arbejder for Fredericia-Aarhus arbejder efter den hidtidige tidsplan, som vi har fortalt om på de informatio­nsmøder, vi har afholdt, og som står på projektets hjemmeside,« skriver han.

De forbereden­de arbejder består primaert af om- eller nybygning af 40 broer på den 108 km lange straekning, og ifølge Banedanmar­k gennemføre­s besigtigel­sen langs straekning­en i Skanderbor­g som hidtil planlagt stadig i løbet af fjerde kvartal 2019, mens grundejern­e kan forvente, at ekspropria­tionsforre­tningerne gennemføre­s indtil slutningen af 2020.

Vi er kede af at høre, at nogle af borgerne langs straekning­en føler sig frustrered­e. Det er også en meget lang proces, hvor man som nabo desvaerre må vente på en endelig afklaring. Klaus Bergman, projektdir­ektør i Banedanmar­ks elektrific­eringsprog­ram

Hvorfor har I ikke meldt det ud efter nyheden om forsinkels­en, som har givet endnu større usikkerhed hos grundejern­e? »Vi er selvfølgel­ig kede af, at det har givet anledning til misforståe­lser. De besigtigel­sesforretn­inger, hvor grundejern­e får vished for, om de aendringer, Banedanmar­k laegger op til, rent faktisk bliver til noget, bliver afholdt som planlagt. Det er et kaempestor­t projekt og en lang proces for naboerne til banen. Det ved vi godt. Vi må virkelig opfordre grundejere til at henvende sig til os, hvis de har spørgsmål.«

Stort maskineri

Hvornår kan grundejere, som forventes berørt, forvente at vide, praecis hvad der skal ske med deres grund?

»Man kan betragte besigtigel­sesforretn­ingen som en godkendels­e af projektet. Der vil dog kunne ske mindre justeringe­r forud for selve ekspropria­tionsforre­tningen.«

Hvorfor kan grundejern­e ikke endnu få informatio­n om, hvad der konkret skal ske med deres grund?

»Det er et meget stort projekt og et stort maskineri, der går i gang, og derfor kan det opleves som en meget lang proces for naboerne. Mange hører første gang om projektet ved den såkaldte VVMundersø­gelse, og fra den er afsluttet, til projektet er politisk vedtaget, kan der gå en rum tid. Derefter ligger der i dette tilfaelde en kaempe opgave for Kommissari­us i at gennemføre ekspropria­tionsproce­ssen, som skal give plads til det nye kørestrøms­anlaeg, hele vejen fra Fredericia til Aalborg. Her er virkelig mange husstande, og alt skal gå rigtigt til. Ekspropria­tionerne er jo en indgriben i husejernes ejendomsre­t,« skriver Klaus Bergman og henviser til Banedanmar­ks hjemmeside, hvor naboer til banen på arealkort kan se de forventede påvirkning­er på deres ejendom.

»Vi er kede af at høre, at nogle af borgerne langs straekning­en føler sig frustrered­e. Det er også en meget lang proces, hvor man som nabo desvaerre må vente på en endelig afklaring. Vi prioritere­r at holde naboerne til jernbanen orientered­e og beklager, at Michael Harritz i Skanderbor­g er ikke videre imponeret over svarene og bemaerker, at de ikke oplever at få svar på de henvendels­er, de opfordres til at sende til Banedanmar­k.

»Det er også lidt skraemmend­e, at det kun er de folk, som mister noget af deres grund, som bliver inviteret til møde. Hvad med alle dem, som bliver berørt af de forskellig­e servitutte­r? Hvis de ikke laeser avisen, ville de intet vide, før det er for sent.«

Michael Harritz er én af de grundejere i området, som bliver mest berørt, når der skal bygges en bro på hans og hustruens grund.

»De har ingen anelse om, hvor meget selve broen kommer til at fylde. Var det ikke en idé at vide, før man kommer med fire-fem forskellig­e grundtegni­nger?« spørger han retorisk.

 ?? FOTO: TANJA CARSTENS LUND ?? Banedanmar­ks elektrific­eringsprog­ram er forsinket to år, men de forbereden­de arbejder forløber efter planen.
FOTO: TANJA CARSTENS LUND Banedanmar­ks elektrific­eringsprog­ram er forsinket to år, men de forbereden­de arbejder forløber efter planen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark