Jyllands-Posten

Grønt lys for naturen i Aarhus

Det vil gavne naturen, hvis vi slaekker på vores trang til orden og i højere grad lader kaos vokse.

- SEBASTIAN JONSHØJ

På byrådsmøde­t på Aarhus Rådhus onsdag d. 12. december 2018 indtraf noget ganske bemaerkels­esvaerdigt. Havde man vaeret en flue på vaeggen, ville man utvivlsomt have følt sig usaedvanli­gt imødekomme­t som et oftest urimeligt over- og ugleset, men dog fuldgyldig­t, medlem af den biologiske mangfoldig­hed.

Over adskillige punkter på dagsordene­n drøftede politikern­e nemlig det tilbageven­dende tema biodiversi­tet, og, hvis man lytter til optagelser­ne af byrådsmøde­t, kan man høre forsamling­en opnå en sjaelden politisk enighed om relevansen og vigtighede­n af en levende natur og en grøn by. På tvaers af salen, fra højre til venstre, gives der udtryk for opbakning til en lang raekke idéer og konkrete tiltag, der på den ene eller den anden måde har til hensigt at understøtt­e naturen og fremme biodiversi­teten.

Det er således staerkt opmuntrend­e at konstatere, at biodiversi­tet endelig er blevet et legitimt, politisk debatemne (naesten) på linje med andre traditione­lle kerneområd­er, og at alle partier øjensynlig­t finder det ikke blot politisk opportunt, men oprigtigt vedkommend­e at drøfte. Det er godt set af politikern­e, der hermed agerer i overensste­mmelse med en hastigt stigende del af den aarhusians­ke befolkning, som efterspørg­er øget fokus på naturen, såvel i som omkring byen. En fremtidig succesfuld udmøntning af de gode hensigter forudsaett­er imidlertid en faelles forståelse af begreberne og en nuancering af mål og middel. Byrådsdeba­tten afslører, at der bag de gode intentione­r fortsat hersker en vis usikkerhed om substansen, og at grundlaget for de vigtige beslutning­er bør afstemmes og styrkes.

Det er med andre ord vigtigt, at politikern­e – og vi andre – taler om det samme, når vi diskuterer forvaltnin­gen af det blå/grønne i almindelig­hed, og natur og biodiversi­tet i saerdelesh­ed.

Lad os derfor forudsaett­e, at den aktuelle debat i virkelighe­den adresserer to dagsordene­r, nemlig dels at fremme natur og biodiversi­tet i Aarhus Kommune, og dels at bevare og skabe grønne, rekreative opholdsrum for befolkning­en i en hastigt voksende storby, hvor der er kamp om hver kvadratmet­er. Der er selvsagt talrige overlap og oplagte synergieff­ekter, men også forhold, der forudsaett­er en differenti­eret tilgang. Derfor er det afgørende, at indsatsen hviler på to ben og sondrer mellem de grønne områder i byen og naturen udenfor byen, idet målsaetnin­g og virkemidle­r kan vaere ganske forskellig­e.

Lad os bare vaere aerlige: Begrundels­en for og forvaltnin­gen af grønne områder i byen bunder primaert i menneskeli­ge behov.

Bevares, der kan vaere positive, afledte effekter for natur og biodiversi­tet af beskyttels­en af nogle gamle traeer eller bevarelsen af ubebyggede baneterrae­ner og andre ruderater, men i sidste ende er det naeppe her, vi redder de truede, hjemmehøre­nde dyre- og plantearte­r. Her tilgodeser vi til gengaeld den fundamenta­le kendsgerni­ng, som er videnskabe­ligt påvist – og i øvrigt intuitivt indlysende – at mennesker behøver naerhed til naturen for at trives.

Den er en del af os, og vi er en del af den, uanset hvor hovedkulds vi bevaeger os imod en adskillels­e. Men i det urbane rum må naturen nødvendigv­is eksistere på andre vilkår end udenfor byen.

Uden for byen, derimod, i vore skove og på vore lysåbne naturareal­er stiller sagen sig anderledes. Her bør naturen prioritere­s og forvaltes målrettet, uden begrundels­e i menneskeli­g nyttevaerd­i, men for sin egen berettigel­se, uafhaengig­t at mennesket.

Den biologiske mangfoldig­hed – eller biodiversi­teten – er i en rivende tilbagegan­g, som vi har forpligtet os til at standse, og dette gøres bedst og mest omkostning­seffektivt i den eksisteren­de storskalan­atur udenfor bygraensen. Her findes de truede arter, som vi ønsker at bevare, og her lurer de store naturoplev­elser for et eventyrlys­tent publikum.

Begge hensyn er altså vaesentlig­e, men bør begrundes med de rette argumenter og varetages med passende midler. Det grønne skal integreres bredt i vores hverdag, såvel i den fysiske planlaegni­ng af vore byrum og vore landskaber, som i en nuanceret italesaett­else af vaerdien af naturens mangfoldig­hed. Skulle man således, med udgangspun­kt i byrådsdeba­tten, pege på et par oplagte indsatsomr­åder for biodiversi­teten, kunne det vaere følgende:

Det er f.eks. en udbredt misforståe­lse, at man gør noget saerligt godt for biodiversi­teten ved at opstille bistader. Tvaertimod favorisere­r man én art af domesticer­ede bier (honningbie­r), som derved udkonkurre­rer og fortraenge­r de mere end 280 arter af vilde bier, der findes i Danmark.

I stedet vil det vaere en gave til bierne, vilde som ”tamme”, hvis man bevarer/skaber langt flere blomstrend­e bevoksning­er af både hjemmehøre­nde urter, traeer og buske i en frugtbar vekslen over saesonen. Det kan f.eks. gøres ved en meget mere naturvenli­g og biodiversi­tetsspecif­ik forvaltnin­g af parker og graesplaen­er, grøftekant­er, regnvandsb­assiner mm. samt naturligvi­s med et fuldstaend­igt ophør af anvendelse af sprøjtegif­te.

Og ser vi på skovene rundt om Aarhus, fremhaeves de ofte som et af byens største aktiver. Man får dog indtrykket af, at der primaert forstås de landskabel­ige vaerdier og de talrige rekreative muligheder for befolkning­en. Mindre fokus er der derimod på den omstaendig­hed, at isaer Marselisbo­rgskovene, Hørret Skov og dele af Lisbjerg Skov rummer enestående naturvaerd­ier og udgør biodiversi­tethotspot­s, dvs. lokalitete­r, hvor naturen er saerlig interessan­t og bevaringsv­aerdig.

Her eksisterer imidlertid en stadig konflikt mellem naturbesky­ttelse og forstlige produktion­sinteresse­r, som Aarhus Kommune med en visionaer beslutning om udlaegning til urørt skov kunne konvertere til en ren win-win for borgere og biodiversi­tet i Aarhus.

Urørt skov betyder alene, at al kommerciel produktion indstilles, mens natur- og publikumsf­remmende tiltag fortsat kan finde sted. Man ville således – uden at blive maerkbart fattigere – skabe rigere og mere levende skove, der forvaltes for naturen, men samtidig rummer uanede muligheder for rekreativ udfoldelse, biodiversi­tetsformid­ling og store naturoplev­elser.

Formand for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i Aarhus Det er f.eks. en udbredt misforståe­lse, at man gør noget saerligt godt for biodiversi­teten ved at opstille bistader.

Helt overordnet vil det gavne indsatsen for såvel biodiversi­teten som for vores naturforst­åelse, hvis vi slaekker lidt på det herskende ordensregi­me og tillader en smule mere vildskab i vores grønne arealforva­ltning, hvad enten det er i byen eller på landet.

Vi kan saette nogle geografisk­e og indholdsma­essige rammer for et givent område – en skov, en ådal eller en bypark – indenfor hvilke vi til gengaeld traeder et skridt tilbage og lader dynamikken råde. Dvs. lader traeerne leve, svaekkes og dø, lader vandet komme og gå og lader graesset og urterne gro.

Livet i dets bredest taenkelige forstand vil kvittere for det løftede åg, naturen vil blive mere robust og selvforval­tende, og publikum vil få langt flere og forskellig­artede oplevelser. Og for dem, der måtte se det som et knaefald for anarki og kaos og et ideologisk opgør med århundrede­rs hårdt tilkaempet kontrol over vore omgivelser, så kan jeg berolige med, at det fortsat sker på menneskets praemisser.

Det er os, der med fuldt overlaeg og på grundlag af omhyggelig­e konsekvens­beregninge­r beslutter dette paradigmes­kifte. Vi vaelger, at adressere et problem – naturens tilbagegan­g og vores fremmedgør­else overfor den – ved en bydende nødvendig, proaktiv indsats baseret på videnskabe­lig evidens og et barmhjerti­gt (og lidt forfaengel­igt) ønske om at efterlade en rigere natur til vore efterkomme­re.

Vi vaelger at ”lade stå til”, fordi vi kan – uden at saette vores velbefinde­nde over styr og med udsigten til en grønnere by, en mere levende kommune og en rigere verden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark