Jyllands-Posten

63 gange er lastbiler vaeltet på Storebaelt­sbroen pga. blaest

Politikere, erhvervsli­v og FDM vil have stoppet de lastbiler, der gang på gang vaelter på Storebaelt. Mandag var broen lukket i begge retninger, da en tom lastbil vaeltede.

- JACOB HAISLUND LARS FROM

Sikkerhede­n på Storebaelt­sbroen - ikke mindst i blaesevejr - har vaeret i fokus, siden to tog den 2. januar forulykked­e på broen, og otte mennesker mistede livet.

Mandag var det ikke togene, der gav problemer, men derimod lastbilern­e på selve broen over Storebaelt. Et uheld med en tom lastbil – ifølge politiet uden personskad­e – endte med at lukke helt for trafikken i adskillige timer.

»En lastbil med en tom presenning­trailer er kørt op på højbroen, og så har vinden formentlig taget fat i den og fået den til at vaelte om på siden, så traileren vaeltede ind over midterauto­vaernet,« oplyser vagtchef Jesper Lovmand, Sydsjaella­nds Politi.

Netop tomme lastbiltra­ilere har tiltrukket sig opmaerksom­hed de seneste dage. Det var tilsynelad­ende en tom saettevogn fra Carlsberg, som i kraftig vind den 2. januar rev sig løs fra en godsvogn og forårsaged­e den vaerste togulykke i Danmark i 30 år.

Nu har både Dansk Industri, FDM, busselskab­erne og flere politikere fået nok af problemern­e på vejbroen.

»Det går simpelthen ikke, det er for åndssvagt,« siger Michael Svane, direktør i DI Transport, der repraesent­erer mange af de virksomhed­er og transportf­irmaer, der er dybt afhaengige af, at landets vigtigste faerdselså­re, broen over Storebaelt, er åben.

»Hvis de, der kører med de lette lastbiler, ikke kan finde ud af, hvornår de må køre over Storebaelt eller ej, så må de føle. Så må man indføre skaerpede restriktio­ner for, hvornår lastbiler kan få lov at køre over Storebaelt­sbroen. Og hvis ikke vognmaende­ne forstår advarslern­e, er jeg klar til at overveje et forbud,« siger Michael Svane, der vurderer, at prisen, for at Storebaelt­sbroen var lukket mange timer mandag, løber op i et samlet tab for samfundet på mellem 15 og 20 mio. kr.

Hos FDM er afdelingsc­hef Torben Lund Kudsk af samme opfattelse.

»Det er et grundlaegg­ende problem, og der er basis for at se på reglerne og overveje, hvordan man kan indføre sanktioner. Fordi Storebaelt er en så vigtig og vital forbindels­e for hele samfundet,« siger Torben Lund Kudsk.

Han foreslår, at de vaeltede lastbiler på Storebaelt­sbroen kommer med i den undersøgel­se, der allerede er i gang, af, hvordan man hurtigere får ryddet motorvejen efter uheld med lastbiler.

Intern undersøgel­se

På Storebaelt igangsatte man i december 2018 en intern undersøgel­se af de mange uheld med bl.a. vaeltede lastbiler og trailere, »der skal afdaekke, om der kan foretages yderligere tiltag på forbindels­en for at øge sikkerhede­n for trafikante­r og egne medarbejde­re«, skriver Sund & Baelt i en mail til JyllandsPo­sten.

»Det sker på baggrund af, at en raekke uheld på Storebaelt­forbindels­ens vejdel i efteråret 2018 medførte en stigning i antallet af gange, hvor vejdelen måtte lukke helt eller delvist. I alt var vejdelen helt eller delvist lukket 18 timer sidste år,« lyder det.

»Sund & Baelt evaluerer sammen med politiet de eksisteren­de vindrestri­ktioner på forbindels­ens vejdel, ligesom der er dialog med vognmaend, brancheorg­anisatione­r og samarbejds­partnere,« står der videre.

Hos busvognman­d Abildskou A/S er direktør Jess Abildskou vred over, at hans busser mandag atter stod stille i timevis på Storebaelt­sbroen.

»Storebaelt må have nogle medarbejde­re, der kan beslutte, om lette trailere må køre over broen eller ej. Chauffører­ne kan åbenbart ikke finde ud af det,« siger han.

Venstres transporto­rdfører, Kristian Pihl Lorentzen, mener, at antallet af uheld med lastbiler på Storebaelt er »gået helt over gevind«.

»Det skal gøres bedre, og hvis lastbilcha­uffører og vognmaend ikke kan forstå henstillin­gerne om, at lette og vindfølsom­me køretøjer ikke må køre over, kan man blive nødt til at gå ind med forbud. En anden mulighed kunne vaere, at tomme lastbiler blev tvunget til at rulle presenning­erne op, så vinden kan blaese igennem.«

En opgørelse fra Sund & Baelt viser, at der fra broens åbning i 1998 og frem til i fredags er registrere­t 62 tilfaelde, hvor vindfølsom­me køretøjer – bl.a. store, tomme lastbiler – er blevet vaeltet af vinden.

Siden broen åbnede i 1998, er det sket 57 gange – 27 gange på grund af blaest – at Storebaelt­sbroen har vaeret totalt lukket for trafik i begge retninger.

 ?? FOTO: MATHIAS ØGENDAL/RITZAU SCANPIX ?? Mandag blev Storebaelt­sbroen lukket i begge retninger i flere timer, da en lastbil vaeltede. Det skabte kilometerl­ange køer i begge retninger.
FOTO: MATHIAS ØGENDAL/RITZAU SCANPIX Mandag blev Storebaelt­sbroen lukket i begge retninger i flere timer, da en lastbil vaeltede. Det skabte kilometerl­ange køer i begge retninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark