Jyllands-Posten

Kvindelige praester har skabt røre i folkekirke­n i årevis

Teologiske tolkninger af, om kvinder bør baere praestekjo­le, har flere gange ført til debat. Bl.a. om håndtryk.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER JACOB HAISLUND

Kan kvinder passe embedet som praest? Det spørgsmål har gennem årene vaeret et tilbageven­dende diskussion­semne i den danske folkekirke, og det er det fortsat.

Det vidner sagen om den kristne friskole Jakobskole­n i Aarhus om, efter at et SFO-kor fra skolen meldte afbud til en julegudstj­eneste, da det viste sig, at den deltagende praest var kvinde.

Brian Arly Jacobsen, lektor i religionss­ociologi ved Københavns Universite­t, forklarer, at spørgsmåle­t om køn går langt tilbage.

»Modstanden mod kvindelige praester er ikke så udbredt laengere, men ses stadig i Indre Mission og Luthersk Mission. Man ved i både det frikirkeli­ge og folkekirke­lige miljø, at der er grupper, som har den holdning, at kun maend kan vaere praester ud fra nogle teologiske forklaring­er. Og de forklaring­er tager de alvorligt,« siger han.

I 2017 gennemført­e TV 2 en rundspørge blandt mandlige folkekirke­praester i Danmark. Den gang svarede 8 pct. af ca. 800 respondent­er, at de er imod, at kvinder bedriver praesteger­ning. I august 2018 adressered­e religionss­ociolog Jes Heise Rasmussen, lektor ved Københavns Profession­shøjskole, temaet i en analyse på religion.dk.

»Teologisk set handler det om fortolknin­gen af et brev i Det Nye Testamente, hvor der står, at en kvinde ikke kan optraede som laerer (Første Timotheusb­rev kapitel 2 vers 12). En mandlig praest kan altså naegte at give hånd til en ny kollega, fordi han egentlig ikke mener, at hun er berettiget til sin stilling,« skrev han.

Omdiskuter­et håndtryk

Anledninge­n var et politisk bestemt krav om håndtryk fra modtagere af dansk statsborge­rskab – også selv om nogle muslimer af religiøse hensyn ikke trykker hånd med personer af det modsatte køn.

Men håndtrykke­t har også vaeret til debat i folkekirke­n i forbindels­e med udnaevnels­en af nye praester - såkaldt ordination. Ved den ceremoni besejles praesteløf­tet ved, at nyuddanned­e praester trykker hånd med biskoppen, fire laesende praester og typisk også andre kollegaer, der er til stede.

Kønskampen i kristendom­men var bl.a. på dagsordene­n i 2007, efter at den davaerende biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen, fortalte, at han ved sådanne ordination­er havde taget hensyn til de mandlige praester og undladt at benytte kvindelige praester ved ceremonien.

»Et par gange har jeg ordineret en praest, som tilhører den yderste højrefløj. Her mener man ud fra samvittigh­ed og en laesning af Det Ny Testamente, at praesteemb­edet er forbeholdt maend,« udtalte han.

Hensynet blev den gang taget til praester med baggrund i Indre Mission og Luthersk Mission, forklarede Karsten Nissen. Efterfølge­nde, i 2007, indførte han et krav om, at praester i Viborg Stift skal give hånd til alle ved ordination.

Missionsk standhafti­ghed

Siden da har både Indre Mission og Luthersk Mission gentaget deres syn på kvindelige praester.

I 2014 udtalte Indre Missions formand, Hans-Ole Baekgaard, til Folkeblade­t Lemvig, at »vi mener ikke, at ordningen med kvindelige praester er rigtig. Det har vaeret Indre Missions holdning, så laenge vi har eksisteret«.

Og da Elof Westergaar­d, biskop i Ribe Stift, i 2015 kritisered­e Plejehjemm­et Bakkely, ejet af Luthersk Missions vestjyske afdeling, for at naegte at lade kvindelige praester forestå julegudstj­enester på plejehjemm­et, mødte beslutning­en opbakning fra Luthersk Missions generalsek­retaer Jens Ole Christense­n.

»De fleste i den kristne verden har et syn på kvindelige praester som vores. Og vi praktisere­r i overensste­mmelse med den frihedsord­ning, vi har i folkekirke­n,« sagde Jens Ole Christense­n til Dagbladet Ringkøbing Skjern.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark