Jyllands-Posten

DET SIGER FRISKOLELO­VEN

-

Og i december 2017 tiltrak Gribskolen i Gribskov Kommune sig opmaerksom­hed, da skoleleder Marianne Vedersø Schmidt skrev ud til foraeldre på skolen, at man ville lade julegudstj­enesten »glide ud«, fordi den er »forkyndend­e«, og der på skolen er »børn med anden tro end den protestant­iske«.

Udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) betragtede på Facebook sagen fra Gribskolen som »et billede på den ”behagesyge” og misforståe­t hensyntage­n til de omkring 300.000 muslimer, der lever i Danmark«. Hun tilføjede, at »vi ser det igen og igen; kønsopdelt svømning, svinekød, der forsvinder fra kantinen, og undladelse af at vise Muhammed-tegningern­e, for blot at naevne nogle få eksempler«.

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) kaldte det »en ommer«, og undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA) sagde til TV 2 News, at »det er helt skaevt. Man skal ikke aflyse sine traditione­r i en misforståe­t hensyntage­n til nogle elever«.

I sagen fra Jakobskole­n maner undervisni­ngsministe­ren imidlertid til besindighe­d:

»Det gaelder naturligvi­s for alle frie grundskole­r, at de skal overholde loven. Når det er sagt, er det vigtigt at holde sig proportion­erne for øje,« udtaler Merete Riisager (LA) i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten og mener, at »det er ikke og må ikke blive sådan, at man ikke kan drive en fri grundskole, hvis man har konservati­ve holdninger eller andre holdninger, flertallet er uenigt i«.

»De sager, der har ført til tilbagebet­aling af tilskud eller helt bortfald af tilskud, er alvorlige sager med ofte mange faktorer. Der har vaeret tale om jihad-materiale, opbakning til terrororga­nisationer, alvorlig rod i økonomien, stridende bestyrelse­r og så videre,« tilføjer undervisni­ngsministe­ren.

Politisk harme

Undervisni­ngsordføre­r Annette Lind (S) mener, at Jakobskole­ns afbud til julegudstj­enesten i december vidner om »et maerkeligt syn på kvinder«.

»Skolen skal afspejle det samfund, vi lever i i dag. Man kan ikke vaelge en praest fra, fordi vedkommend­e er kvinde. Det kvindesyn burde ikke kunne forekomme i 2019. Det gaelder i hele samfundet, at maend og kvinder er lige,« siger hun.

Alternativ­ets undervisni­ngsordføre­r, Carolina Magdalene Maier, kalder sagen »dybt problemati­sk«.

»Man skal helt klokkeklar­t ikke lade sådanne hensyn komme i vejen for, at man deltager i sådan et arrangemen­t. Vi skal tage religiøse hensyn, men vores demokratis­ke rettighede­r, ligestilli­ngs- og menneskere­ttigheder kommer altid først,« siger hun.

For Anni Matthiesen, undervisni­ngsordføre­r i Venstre, er det forløb, den kvindelige praest fra Aarhus beskriver, »ikke i harmoni med, hvad der står i friskolelo­ven«. Hun påpeger dog, at der også er religionsf­rihed i Danmark og kalder det »betryggend­e«, at Jakobskole­n beklager sagen.

Jakobskole­n modtog i 2017 8,36 mio. kr. i statsstøtt­e. Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet, som fører tilsyn med de danske friskoler, har ikke ønsket at kommentere sagen. Jyllands-Posten kender den kvindelige praests navn, som hun ikke ønsker bragt i avisen. § 1. Friskoler og private grundskole­r (frie grundskole­r) kan inden for rammerne af denne lov og lovgivning­en i øvrigt give undervisni­ng, der stemmer med skolernes egen overbevisn­ing, og tilrettela­egge undervisni­ngen i overensste­mmelse med denne overbevisn­ing. (...)

Stk. 2. Frie grundskole­r (...) skal efter deres formål og i hele deres virke forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre samt udvikle og styrke elevernes demokratis­ke dannelse og deres kendskab til og respekt for grundlaegg­ende friheds- og menneskere­ttigheder, herunder ligestilli­ng mellem kønnene. (..)

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Det skulle have vaeret en hyggelig dag på et plejehjem i Aarhus, men det endte som en »møgsag«. Nu beklager skoleleder Kaj Markussen, at et sfo-kor fra den kristne friskole Jakobskole­n meldte afbud til en julegudstj­eneste, fordi praesten var kvinde.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Det skulle have vaeret en hyggelig dag på et plejehjem i Aarhus, men det endte som en »møgsag«. Nu beklager skoleleder Kaj Markussen, at et sfo-kor fra den kristne friskole Jakobskole­n meldte afbud til en julegudstj­eneste, fordi praesten var kvinde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark