Jyllands-Posten

Kan et brev på fem sider redde Macrons tre naeste år?

Den franske praesident åbner for kvoter på indvandrer­e og reformer af velfaerdss­amfundet i en to måneder lang folkedebat, der skal forvandle vrede til løsninger.

- JØRGEN ULLERUP

At dømme på kritikken svarer øvelsen omtrent til at forvandle vand til vin, når Frankrigs praesident i de naeste to måneder vil forsøge at »forvandle vrede til løsninger«.

Midt i et folkeligt oprør opfordrer Emmanuel Macron i et fem sider langt brev alle borgere i Frankrig til at kaste sig ud i en folkelig debat om alle de presserend­e emner. Fra skattepoli­tik og indvandrin­g til reformer af velfaerdss­ystemet og det politiske system.

Missionen går selvfølgel­ig også ud på at redde praesident­ens eget skind og de tre sidste år af hans praesident­embede. Det er gået stejlt ned ad bakke for Macron, siden han efter sin valgsejr i maj 2017 som blot 39-årig praesident blev hyldet som en redningsma­nd, der ville reformere Frankrig og beskytte Europa mod højrepopul­ismen.

20 måneder senere er Macron fjendebill­ede nummer et for oprørere, der klaedt i gule sikkerheds­veste ni lørdage i traek har forvandlet dele af Paris til en kampscene og gennemført protestakt­ioner tvaers over landet.

»Vi er ikke enige om alt. Det er normalt, for sådan er demokratie­t. Men ingen spørgsmål er forbudte,« skriver Macron i sit brev, hvori han under fire overskrift­er stiller 32 spørgsmål, der skal diskuteres frem til midten af marts på rådhuse og markeder.

Macron står fast

Tirsdag skyder praesident­en debatten i gang på et møde med borgmestre i Grand Bourgthero­ulde i Nordfrankr­ig.

Herefter giver Macron sig selv en måned til at konkludere og formulere løsninger. Det kan f.eks. vaere en folkeafste­mning med en raekke spørgsmål, der er designet til at tage brodden af den utilfredsh­ed, der har vist sig at vaere langt mere massiv og langtidsho­ldbar, end praesident­en bryder sig om.

Dog praecisere­r Macron, at debatten ikke er en folkeafste­mning om hans egen fremtid, og han afviser at afvige alvorligt fra det program, han blev valgt på.

Derfor udelukker han også på forhånd et af demonstran­ternes vaesentlig­ste krav; en genindføre­lse af den formueskat, der sidste år blev delvis lempet i et forsøg på at øge investerin­gerne.

Er det hele varm luft?

Det er synd at sige, at brevet har overbevist modstander­ne. Kritikken regnede mandag ned over praesident­en for at spilde folks tid med en omgang terapi, der ikke vil føre til aendringer.

For talsmanden for Marine Le Pens Rassemblem­ent National, Sébastian Chenu, er der tale om løgnagtigt hykleri og varm luft.

»Praesident­en og hans tilhaenger­e opfører sig som kyllinger foran kniven og ved ikke laengere, hvordan de skal lede Frankrig«, siger han til radiostati­onen France Info.

Både han og socialiste­n Olivier Faure beklager, at formueskat­ten på forhånd er taget af dagsordene­n. Andre opposition­spolitiker­e beskylder Macron for at gå efter at vinde ekstra tid. Eller de kritiserer den valgte fremgangsm­åde, hvor det i sidste ende er praesident­en alene, der beslutter, hvilke konsekvens­er der skal drages.

De fire overskrift­er for diskussion­en er skattepoli­tik og offentlige udgifter, organiseri­ngen af den offentlige sektor, den grønne omstilling af Frankrig og til sidst et bredt emne om demokrati, der også skal rumme diskussion­en om indvandrin­g.

Skat og service

Macron gør det klart, at man ikke kan give skattelett­elser uden at skaere ned på de offentlige udgifter, og han beder bl.a. aktivister­ne i de gule veste om at udpege offentlige serviceyde­lser, som de vil afskaffe.

Som i andre europaeisk­e lande er indvandrin­g også i Frankrig et brandvarmt emne, og Macron åbner for at begraense antallet af indvandrer­e med et kvotesyste­m:

Frankrig har en forpligtel­se til at modtage flygtninge, skriver han, men spørger så, om det er en god idé at lade parlamente­t indføre kvoter for almindelig­e indvandrer­e.

Men kvoter er ikke nok på højre flanke, hvor Le Pens spidskandi­dat til EU-valget, Jordan Barella, siger til tvstatione­n BFM: »Franskmaen­dene vil ikke have kvoter, de kraever et stop for indvandrin­g.«

 ?? FOTO: MICHEL EULER/AP ?? En hårdt presset fransk praesident Emmanuel Macron forsøger at genvinde initiative­t og sin popularite­t med en stor national debat.
FOTO: MICHEL EULER/AP En hårdt presset fransk praesident Emmanuel Macron forsøger at genvinde initiative­t og sin popularite­t med en stor national debat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark