Jyllands-Posten

BREXIT-KONSEKVENS­ER

-

Konsekvens­erne af brexit afhaenger delvist af, om det bliver no deal eller Theresa Mays aftale. Det er også muligt, at Theresa Mays aftale stemmes ned, og det ender med en p.t. ukendt løsning.

Britisk-dansk handel kan fortsaette uforandret til den 31. december 2020 med Mays aftale, og bagefter har parterne lovet at arbejde for et taet handelssam­arbejde. Det bliver dog formodentl­ig ikke så taet som det indre marked. Med no deal sker der store aendringer allerede fra den 29. marts.

På grund af told, moms og gebyr til Postnord eller en anden leverandør bliver det betydeligt dyrere at handle på nettet fra Storbritan­nien ved no deal. Afhaengig af de videre forhandlin­ger kan Theresa Mays aftale også ende med at betyde dyrere nethandel.

Storbritan­nien får selvbestem­melse over egne farvande med brexit. Her fanger danske fiskere cirka 40 pct. af deres fangster. Det sker både med Theresa Mays aftale og no deal, men Mays aftale giver bedre muligheder for Danmark, Frankrig og andre fiskerinat­ioner til at forhandle sig til fortsat adgang til britisk farvand.

Fødevarest­yrelsen ansaetter 20 dyrlaeger til at håndtere de anslået cirka 50.000 ekstra certifikat­er, som der vil vaere brug for til eksporten af smør, bacon m.v. efter brexit. Theresa Mays aftale kan måske fjerne noget af besvaeret i de senere forhandlin­ger.

En ny indvandrin­gspolitik skal efter brexit, cirka fra 2021, gøre det svaerere for ufaglaert arbejdskra­ft fra EU at flytte til Storbritan­nien. Det er f.eks. unge danskere, som vil have et sabbatår i London og arbejde på pub.

Uanset om det bliver no deal eller Theresa Mays aftale, skal EU-borgere i Storbritan­nien fremover søge om opholdstil­ladelse til at blive i landet. Det koster 65 pund i gebyr. Premiermin­ister Theresa May taler på en porcelaens­fabrik i engelske Stoke-on-Trent, hvor 7 af 10 vaelgere stemte for brexit.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark