Jyllands-Posten

May kaemper til det sidste for sin aftale

Premiermin­ister Theresa May maner til realisme og respekt for folkets afgørelse før tirsdagens afstemning om brexit.

- MADS BONDE BROBERG

Premiermin­ister Theresa May fortsatte mandag med at kaempe for sin brexitafta­le, som ellers anses for dødsdømt.

Om formiddage­n rejste hun op til brexit-højborgen Stoke-on-Trent mellem Manchester og Birmingham, hvor hun i en tale til medarbejde­rne på en porcelaens­fabrik sagde, at der er reel risiko for, at parlamente­t kan blev ramt af »lammelse« med risiko for, at brexit aflyses, hvis ikke Underhuset stemmer for hendes aftale tirsdag.

Budskabet var designet til at score stemmer fra de konservati­ve EU-skeptikere, der finder hendes aftale med EU al for blød: Det er bedre at stemme for et blødt farvel til EU end slet ikke at forlade EU.

Theresa May advarede også mod at »svigte det britiske folk«. Det samme gjorde hun i en tale om eftermidda­gen, da hun var kommet tilbage til London og mødte Underhuset.

Hun lagde her også vaegt på, at hendes aftale er den bedst opnåelige.

»Nej, den er ikke perfekt. Og ja, det er et kompromis,« medgav hun og argumenter­ede for, at aftalen til gengaeld både får Storbritan­nien ud af EU og via et fortsat taet forhold til unionen beskytter arbejdspla­dser.

Fremfor kun at appellere til sine konservati­ve partifaell­er bad premiermin­isteren medlemmer fra »alle sider« i Underhuset om over de naeste 24 timer at se på hendes aftale en ekstra gang »uanset hvordan du tidligere må have konkludere­t«.

Det største kritikpunk­t mod hendes brexit-aftale med EU har vaeret det såkaldte irske bagstop, som går ud på at holde graensen mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland åben efter brexit. Bagstoppet giver EU indflydels­e på Storbritan­nien og Nordirland. Det traeder kun i kraft, hvis EU og Storbritan­nien ikke enes om en anden ordning, der kan holde graensen åben. Theresa May betonede i sin aftale, at man kun kan få en aftale med EU, hvis man accepterer et bagstop:

»Og det kommer ikke til at aendre sig, uanset hvordan huset stemmer i morgen.«

Håndsraekn­ing fra EU

Mandag blev en brevveksli­ng mellem Theresa May, EU-kommission­sformand Jean-Claude Juncker og formanden for EU-Rådet, Donald Tusk, offentligg­jort. EU-cheferne aendrede ikke på selve brexit-aftalen, men forsøgte at glatte den ud. EU er klar til at forhandle om Storbritan­niens fremtidige forhold allerede nu og ikke først efter brexit-dagen den 29. marts, hvis Theresa Mays aftale vedtages. Samtidig understreg­ede de, at Nordirland under bagstoppet kan sige nej til ny EU-lovgivning, og at bagstoppet er midlertidi­gt. EU satte dog ikke en udløbsdato på bagstoppet, som brexit-fløjen ønsker.

Labours leder, Jeremy Corbyn, havde kun negativt at sige om Theresa Mays aftale og opfordrede til nyvalg:

»Hvis premiermin­isterens aftale bliver afvist i morgen, er det på tide med et valg. Så er det på tide med en ny regering.«

Og den konservati­ve brexit-fløj fik mandag forstaerkn­ing. Gareth Johnson, der som en af ”indpiskern­e” har til opgave at skabe partidisci­plin i den konservati­ve gruppe, trak sig fra posten for at kunne stemme nej til Theresa Mays aftale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark