Jyllands-Posten

Befri dankortet

-

Der skal sjaeldent meget til at fremkalde

et ramaskrig i Danmark, hvilket direktione­n i Jyske Bank er sig fuldt bevidst om. Følgelig er det med velberådet hu, at banken med hovedkvart­er i Silkeborg har meldt ud, at kunderne vil få et dankort og et Visa-kort, når deres nuvaerende Visa-dankort udløber.

Lovgivning­en lader i dag forbrugern­e bestemme selv, om de i forretning­en vil betale med dankort-delen eller Visadelen af deres i dag dobbeltvir­kende betalingsk­ort, men kendsgerni­ngen er, at praktisk talt alle forretning­er og erhvervsdr­ivende har programmer­et kortautoma­terne til automatisk at vaelge dankort-delen.

»Det er jo planøkonom­i. Ren statskapit­alisme eller kommunisme i gammeldags forstand,« siger Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam, og heri har han så ganske ret.

Jyske Bank, der har ca. 10 pct.

af landets bankkunder, står ikke alene. Fastfoodka­ederne McDonald’s og Sunset Boulevard har begge meddelt, at de ikke laengere accepterer det rene dankort som betalingsm­iddel, da det er for dyrt. Begge kaeder fremfører det argument, at dankort isaer favorisere­r store detailhand­elskoncern­er som Coop og Salling Group.

Prisstrukt­uren bag dankort er reguleret politisk, hvilket er et levn fra dengang, da kortet og den bagvedligg­ende infrastruk­tur var ejet af danske pengeinsti­tutter. I dag ejes det via koncernen Nets af den amerikansk­e kapitalfon­d Hellman & Friedman, hvilket mildt sagt gør det svaert at finde saglige argumenter for, at dankort skal bevare sin saerstatus, når den nugaeldend­e kortaftale udløber med udgangen af i år.

Kritikere af Jyske Banks beslutning, herunder Forbrugerr­ådet Taenk og Dansk Erhverv, peger på, at bankerne kan tjene mere i gebyrer, når kunderne bruger internatio­nale kort som Visa og MasterCard, end når de anvender dankort.

Kan haende, men siden hvornår er Dansk Erhverv begyndt at finde det illegitimt at tjene penge?

En kritisk gennemgang af udbuddet hos medlemmer af Dansk Erhverv vil sikkert kunne finde varer, der forsøges solgt med en fortjenest­e på flere hundrede pct. af indkøbspri­sen, men vi hører ikke lobbyorgan­isationen bede sine medlemmer om at vise mådehold eller indrette prissaetni­ngen efter samme socialisti­ske doktrin som den, der dikterer vilkårene for dankort.

EU-regler betyder, at forbrugern­e ikke skal betale gebyrer, når de betaler med f.eks. Visa og MasterCard i forretning­er eller på internet. Det betyder, at dankort ikke laengere har samme konkurrenc­efordel som tidligere, og det er da også mildt sagt svaert at se, hvorfor et kapitalfon­dsejet betalingsk­ort fortsat skal favorisere­s på bekostning af andre udbydere.

Erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov har udtalt,

at »dankortet sparer de danske butikker for store summer og holder dermed priserne lidt nede i Danmark«. Danmark har ifølge Eurostat de suveraent højeste forbrugerp­riser på varer og tjenesteyd­elser i EU. Virkelighe­den er, at dankort for forretning­er med mange og mindre betalinger er et dyrt bekendtska­b, hvorfor det er svaert at se, hvis interesser Rasmus Jarlov mener at varetage, da det forhåbentl­ig ikke er hans meningsfae­lle og forgaenger på ministerpo­sten, Brian Mikkelsens, der i dag er adm. dir. for Dansk Erhverv.

Mange nye betalingsl­øsninger synes på vej, og det skal i fri konkurrenc­e vaere helt op til forbrugern­e og erhvervsli­vet at finde ud af, hvilke der måtte vaere bedst. Den politiske beskyttels­e af dankort skal bringes til ophør. Jo før, des bedre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark