Jyllands-Posten

Sidste udkald for demokratie­t: Regering støtter gadens parlament

- JETTE ELBAEK MARESSA

Mens Frankrigs praesident kaempede med skiftevis at please og slå tilbage mod de gule veste i Paris’ gader, opstod der et usaedvanli­gt opslag på Facebook. Italiens vicepremie­rminister og Femstjerne­bevaegelse­ns formelle leder, Luigi Di Maio, heppede på vestene. »I Frankrig som i Italien er politikern­e blevet døve over for borgernes behov, råbet fra Frankrigs pladser er afgjort et råb om at ville deltage,« mente Di Maio, som opmuntrede de gule veste til at fortsaette kampen. Bevaegelse­n i Frankrig sammenlign­ede han med sin egen Femstjerne­bevaegelse, som dog opstod på internette­t. Den blev født i 2009, og siden da har intet kunnet standse den, mener Luigi Di Maio, som hev hver tredje italienske stemme hjem ved parlaments­valget for et lille års tid siden.

Et centralt punkt i Femstjerne­bevaegelse­ns program er kravet om direkte demokrati. Femstjerne­rne afskyr repraesent­ativt demokrati og har kaldt til store demonstrat­ioner under paroler som ”rend mig i røven”. De gule veste er måske det bedste, som er sket for dem, siden de selv kom i regering og har set sig overhalet af regeringsp­artneren Lega, som øger tilhaenger­skaren med mere traditione­lle nationalko­nservative budskaber om stop for indvandrin­g og modstand mod EU. To dage efter, at Luigi Di Maio havde talt på Facebook, tog han til Bruxelles for at samle en koalition for ”det direkte demokrati”.

Samme dag var hans regeringsp­artner, Legas leder Matteo Salvini, i Polen for at bygge sin koalition op. Her mødtes han med Jaroslaw Kaczynski, den egentlige leder af Lov- og Retfaerdig­hedspartie­t, som har den absolutte magt i Polen. Salvini, som efter valget af Trump kaldte til patriotisk forår i Europa, taler nu om et nyt europaeisk forår, som skal aendre EU fra at vaere styret af “røde lejesvende” til, at EU står solidt på den kristne kulturarv, vogter graenserne og holder migranter ude. Salvini svang sig op til at mene, at en staerk polskitali­ensk akse kan erstatte den tysk-franske motor, som historisk har drevet EU fremad.

Ungarns Viktor Orban nåede at lovprise det nye initiativ, før polakkerne begyndte at bakke. Dagen efter mødet fik Lov- og Retfaerdig­hedspartie­t travlt med at traekke i land. På Salvinis generalieb­lad står nemlig også en dyb beundring for Putin, og den deles bestemt ikke af Jaroslaw Kaczynski, hvis tvillingeb­ror Lech Kaczynski, døde i et flystyrt i Smolensk. Den overlevend­e bror kan ikke laegge tanken om eventuel russisk indblandin­g fra sig. Polens historie taler for sig selv. Her er man bestemt ikke interesser­et i at please Putin.

Den kommende tid skal vise, hvad der forener, og hvad der skiller de EU-kritiske partier og bevaegelse­r, som gør krav på at tale folkets sag mod eliten i Bruxelles. Ud over bevaegelse­r som de gule veste, Femstjerne­bevaegelse­n og på en god dag også spanske Podemos og danske Alternativ­et, som tidligere har netvaerket med dem, tegner der sig også konturerne af en grøn, klimabevid­st bevaegelse før valget til EU-Parlamente­t i slutningen af maj. Faelles for dem er, at de udfordrer de traditione­lle partier, som har vaeret med til at skabe EU og som historisk set er skiftedes til at deles om magten. Og i hvert fald for de første to bevaegelse­rs vedkommend­e gør de krav på at vaere repraesent­anter for det virkelige og oversete folk. Det er helt legitimt at kaempe for sin politiske sag, også mod EU, men når en regeringsl­eder ligefrem hylder gadens parlament og går til valg på at indføre direkte demokrati, så er der grund til at vaere på vagt. Det, som har taget år at bygge op, kan brydes ned på kortere tid, end vi bryder os om.

 ??  ?? Før dagens afstemning i det britiske parlament er det uklart, hvor langt man er kommet i brexit-processen.
Før dagens afstemning i det britiske parlament er det uklart, hvor langt man er kommet i brexit-processen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark