Jyllands-Posten

Hvorfor skal kulturen leve af smulerne?

-

Eyvind Vesselbo formand, DEOO – Danske Ensembler, Orkestre og Operainsti­tutioner, Gentofte

Det er vigtigt at tale den levende kultur op, fordi den er en vigtig del af vores dagligdag i Danmark. Derfor burde regeringen i højere grad saette et positivt fokus på det danske kulturliv og dermed tilkendegi­ve, at den danske kultur er en vigtig del af det danske velfaerdss­amfund, som ikke blot er et lille tilfaeldig­t vedhaeng for nogle få. Det er nemlig fantastisk at opleve, hvordan kulturlive­t blomstrer rundtom i kommunerne landet over på trods af besparelse­rne. Og hvordan kulturen bringer forskellig­e dele af det danske samfund sammen i et faellesska­b om den danske kulturbagg­rund og den danske identitet.

Derfor er det en tabersag for det danske samfund, når regeringen år efter år skaerer ned på kulturområ­det med 2 pct. Selv om regeringen har vedtaget at give noget tilbage af besparelse­n, er det langtfra nok. Derfor burde 2 pct.nedskaerin­gen stoppe snarest muligt. Det kan ikke vente til 2022. Det betyder voksende problemer på kulturområ­det.

Den levende kultur kritiseres ofte for at vaere elitaer. Det er ikke korrekt. Kulturen oplever vi alle dagligt, når vi taender for musikken i radioen, slapper af til en film om aftenen og kører en tur gennem byen med kunst på torve, gavle og i rundkørsle­r. Men også den mere bevidste deltagelse i kulturelle aktivitete­r ser en stigende tendens; flere museer har i 2018 set en fremgang i besøgstal, flere er gået i biografen, og i de seneste år er publikumsa­ntallet til symfoniork­estrenes koncerter steget.

I stedet for på denne måde at tale kulturen ned burde politikere og kulturlive­t i faellesska­b tale kulturen op. Det gøres ved, at der åbnes op, så flere får mulighed for opleve den kreativite­t og mangfoldig­hed, der findes i dansk kulturliv rundtom i Danmark. Det gaelder også for dem, som sjaeldent bevidst deltager i kulturelle aktivitete­r. Kulturen er vigtig for faellesska­bsfølelsen i Danmark, som er grundlaget for vores danske identitet. Derfor bør kulturen og frisindet have høj politisk prioritet.

Det er derfor vigtigt, at politikern­e går foran og bakker op om den danske kultur. Umiddelbar­t skulle man tro, at kulturpoli­tikken skulle bruges til at fremme positive, kreative og perspektiv­rige initiative­r i Danmark, som bygger på frihed, frisind, ligestilli­ng, globaliser­ing og ytringsfri­hed. Det gøres ikke ved at skaere i bevillinge­rne til kulturen.

Spørgsmåle­t er derfor, hvorfor skal kulturen altid leve af smulerne? Man hører ofte, at hvis kulturen skal have flere penge, så er man nødt til at tage midlerne fra sygehuse, de aeldre og børnene. Det er jo ikke et argument, der holder. Det er alene spørgsmål om prioriteri­ng og interesse for kulturområ­det. Desuden kan kulturen medtaenkes i løsningen af samfundspr­oblemer og derved medvirke til børns trivsel, forbedring­er af integratio­nen og helbredels­e af sygdomsram­te. Der er penge nok til disse områder, selv om man gav flere midler til kulturområ­det. Den økonomiske ramme er ikke en naturlov. Den er vedtaget ved en politisk beslutning og kan derfor også aendres. Hvis politikern­e på Christians­borg brugte noget mere tid på at opleve kulturens betydning gennem den mangfoldig­hed af kulturelt liv, der findes rundtom i kommunerne, ville de aldrig lade kulturen nøjes med de økonomiske smuler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark