Jyllands-Posten

Rygterne om EU’s endeligt er staerkt overdrevne

EU’s faelles vaerdier, som ellers står øverst i Lissabontr­aktaten, saetter flere medlemslan­de nu spørgsmåls­tegn ved. Og det er alvorligt.

- KIM JØRGENSEN

Af modgang bliver man staerk, siger et gammelt ordsprog. Så burde EU vaere bomstaerk. Det er ikke tilfaeldet, men rygterne om EU’s endeligt er staerkt overdrevne. Hvis der skal kigges i krystalkug­len om 20 år, vil man stadig skrive om EU. 2018 har demonstrer­et betydeligt sammenhold i EU, og faerre kan se et alternativ til EU trods alle dets mangler. EU står dog over for store udfordring­er.

På den eksterne front er EU udfordret af Trumps modstand mod det helt afgørende internatio­nale regelbaser­ede samarbejde, af Kina, Rusland og Iran for bare at naevne nogle få.

Så er der brexit. Og havde det ikke vaeret et staerkt EU-28-sammenhold i forhold til USA, Rusland og Iran og endnu mere EU-27enighede­n i forhold til brexit, så ville det vaere mere tydeligt, at EU desvaerre også står over for store interne udfordring­er.

EU’s faelles vaerdier, som ellers står øverst i Lissabon-traktaten, saetter flere medlemslan­de nu spørgsmåls­tegn ved. Og det er alvorligt.

Det faelles vaerdigrun­dlag og vaernet om faelles regler er det kit, der om noget er fundamente­t for EU. Samtidig er der mangel på ledelseskr­aft. Det er ikke kun Merkel og Macron. Det er også, fordi 2019 er året, hvor alle EU’s topposter skal nybesaette­s, en ny kommission skal findes, og der er valg til Europa-Parlamente­t. Alt dette gør, at EU’s lovgivning­sarbejde stopper i marts og naeppe rigtig kommer i gang igen, før den nye kommission er på plads. Det udfordrer også evnen til at traeffe beslutning­er på en raekke andre områder.

Centralt står her en permanent og holdbar løsning på migrations­udfordring­erne. Der er ikke laengere tale om en egentlig migrations­krise, men mere en politisk krise om migration. På trods af en stigning i antallet af migranter på den vestlige middelhavs­rute til Spanien, er antallet kun en tiendedel af tallene fra 2015. Så her har EU altså leveret saerdeles maerkbare resultater, men situatione­n er fortsat sådan, at regeringer står og falder med indsatsen. Der er fortsat store udfordring­er. Og de skal løses. Det samme gaelder på det økonomiske område. Det går godt med den europaeisk­e økonomi, usikkerhed­erne fra store partnere i øst og vest til trods. Men der er fortsat store udfordring­er på det finansiell­e område. Endelig bliver en saerlig vanskelig sag i 2019 forhandlin­gerne om EU’s overordned­e budget for de naeste syv år. Disse forhandlin­ger er altid svaere, men uden Storbritan­nien bliver det rigtig vanskeligt at lande et kompromis.

Brexit overskygge­r lige nu alt. Medmindre noget andet besluttes, er den 29. marts den sidste dag, hvor Storbritan­nien er medlem af EU. Meldingen fra topmødet i december til Storbritan­nien var klar. Ingen ønsker et hårdt brexit. Alle er indstillet på at udvise fleksibili­tet.

Det store problem er den manglende klarhed over, hvad der skal til for, at det britiske parlament vil kunne godkende udtraedels­esaftalen. Det er derfor, at risikoen for et hårdt brexit øges. Den 30. marts vil der så vaere 27 EU-lande rundt om bordet i stedet for 28. Det vil i sig selv blive maerkbart. For varetagels­en af danske interesser giver det betydelige udfordring­er, da Storbritan­nien har vaeret – og fortsat er – ét af de lande, som vi har mest til faelles med. Det er en taet allieret, som Danmark mister på en lang raekke spørgsmål. Men mest maerkbart vil det vaere for de mennesker og virksomhed­er, som har relationer med Storbritan­nien.

Hvordan EU vil udvikle sig i 2019 og fremover vil afhaenge af, om EU leverer svar på de udfordring­er, som EU står og har stået over for. Det skal drøftes på et topmøde den 9. maj på Europadage­n i Sibiu i Rumaenien. Hvad er det for et EU, som regeringer­ne og borgerne ønsker? EU’s fremtid er dog et stort spørgsmål, som nok ikke lader sig besvare på ét møde. Derfor vil tilgangen i Sibiu også vaere mere realistisk og mere kortsigtet. De tilbagevae­rende 27 statsog regeringsc­hefer vil forsøge at nå til enighed om, hvilke områder EU skal prioritere i de naeste fem år med et nyt Europa-Parlament og en ny kommission. Et bud er fortsat fokus på de store spørgsmål: vaekst, klima, sikkerhed og migration, som har stået centralt for Juncker-kommission­en, dvs. de store, graenseove­rskridende spørgsmål, som ikke kan løses af et land alene.

Men fremtiden skabes i nutiden. Når fokus er på EU, er det som oftest på kriserne og intern uenighed. Man overser ofte det daglige arbejde med lovgivning­sforslag om CO2-udledning fra køretøjer, regler til bekaempels­e af plasticfor­urening, en bankpakke, der skal ruste bankerne bedre mod fremtidige kriser, eller en handelsaft­ale med Japan. Noget, der alt sammen kommer danske borgere, virksomhed­er og myndighede­r til gavn.

For Danmark bliver 2019 saerlig afgørende. EU vaekster isaer der, hvor Danmark har forbehold. Det gaelder eurosamarb­ejdet, bl.a. styrkelsen af Bankunione­n, Riasamarbe­jdet og udviklinge­n på forsvarsom­rådet. Danmark står over for vanskelige beslutning­er. Det og brexit gør Danmarks udfordring­er med at varetage danske interesser, herunder behovet for aktivt og konstrukti­vt at søge efter alliancepa­rtnere, endnu større og vigtige.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark