Jyllands-Posten

En sund professor – uden et stort forbrug af gulerødder

Kjeld Møller Pedersen tager temperatur­en på sundhedspo­litikken. For tiden er han på overarbejd­e med den aktuelle reform.

- HANNE FALL NIELSEN

I øjeblikket kan danskerne vågne til hans stemme i radioavise­n, spise frokost med professore­n via TV 2 News og nyde aftenkaffe­n i selskab med Kjeld Møller Pedersen, når han udlaegger den aktuelle sundhedsre­form i TV Avisen eller på 22 Nyhederne.

Selv om der efterhånde­n er en del eksperter på sundhedsom­rådet, har Kjeld Møller Pedersen, sundhedspr­ofessor på Syddansk Universite­t, fortsat fast taletid, når stort og småt på sygehusene, i almen praksis eller i danskernes sundhedsad­faerd skal forklares og fortolkes.

Lige nu er han på overarbejd­e – og har vaeret det laenge – fordi landet i trekvart år har ventet på regeringen­s udspil til en reform, der skal flytte titusindvi­s af patienter ud fra de kommende supersygeh­use til behandling lokalt.

Nu er udspillet lige på trapperne, og Kjeld Møller Pedersen har laenge rettet sit kritiske lys mod reformtank­erne. Ikke selve det faglige indhold, men fordi regeringen­s og Dansk Folkeparti­s tanker om at basere den lokale sundhed i 21 sundhedsfa­ellesskabe­r omkring akutsygehu­se som konsekvens skubber de fem regioner ud i mørket.

Taler direkte dansk

Nogen knastør professort­ype er Møller Pedersen ikke. Han taler et direkte dansk og er ikke bange for at komme med kontrovers­ielle bud, selv om han understreg­er, at hans jobbeskriv­else ikke er meningsdan­ner.

»Jeg ikke bare mener noget om det, jeg ved også noget,« som han lunt bemaerker og henviser til et kaempestor­t bagkatalog af bøger, kronikker og forskning.

At sundhedspo­litik blev livsopgave­n, er faktisk lidt af en tilfaeldig­hed, siger han selv. Men som nyuddannet cand.oecon. fik han en stilling som adjunkt på det davaerende Odense Universite­t, og her efterspurg­te de studerende mere viden og undervisni­ng i netop sundhedsøk­onomi. Så var banen kridtet op.

Utradition­elle hop

Området voksede, og i løbet af en halv snes år gjorde Kjeld Møller Pedersens cv det samme. I 1985 kunne han skrive sundhedspr­ofessor på visitkorte­t, men i stedet for at gro fast i universite­tsmiljøet valgte han – ganske utradition­elt – at søge og få landets første job som amtssundhe­dsdirektør.

Det var Vejle Amt og davaerende amtsborgme­ster Erling Tiedemann (V), der så potentiale­t i den kloge mand fra universite­t, og selv beskriver han sine fire år ude i virkelighe­den som en sjov, tung og meget vigtig ballast i sit videre virke.

I 1991 tog professore­n endnu et utradition­elt hop til det private erhvervsli­v, da han blev ansat i Lego i Billund. Også her voksede han med opgaven og helt ind i direktione­n på Lego A/S.

Igen en god og vigtig bagage, vurderer han selv – og i hvert fald en erfaring, som var velegnet til at lukke munden på kritikere, som ikke tror, professore­n nogensinde har vaek fra sit kontor på universite­t.

Han vendte dog tilbage til Odense Universite­t i 1999, fordi hjertet ligger taet på sundhedspo­litikken, men også fordi han på det tidspunkt oplevede Legos forretning­sstrategi som for defensiv.

Laesehest og rejsevant

Selv om dåbsattest­en åbner for pension, bruger han stadig 50 pct. af sin arbejdstid på SDU, mens han 20 pct. af arbejdsuge­n er knyttet til faget sundhedsøk­onomi på Aalborg Universite­t.

Dertil kommer en stor håndfuld poster i råd og bestyrelse­r, men med årene har professore­n også laert at kombinere travlheden med gode lange rejser med konen – meget gerne som krydstogt.

Desuden laeser Kjeld Møller Pedersen, så selv den flittigste biblioteka­r ville have svaert at ved at følge med. Historiske bøger om Churchill og Svenskekri­gene, gerne en stor mundfuld af den moderne skønlitter­atur – og så topper han lige op med et stort forbrug af krimier.

Til gengaeld indrømmer sundhedspr­ofessoren gerne, at sundhed er noget, han mest har i hovedet, og han tilstår gerne, at det kan ses »på hans trinde figur«.

»Jeg gider ikke gulerødder, og jeg har vaeret heldig, at jeg har kunnet klare mig uden,« siger han, der – til sin egen overraskel­se – også er faldet i gryden med bedstefora­eldre, der ikke for alvor har set lyset, før børnebørne­ne kom.

professor, cand.oecon., Kolding

 ?? ARKIVFOTO ?? Sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Pedersen har besluttet – helt utradition­elt – at lukke sin telefon tirsdag, hvor han fylder 70 år.
ARKIVFOTO Sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Pedersen har besluttet – helt utradition­elt – at lukke sin telefon tirsdag, hvor han fylder 70 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark