Jyllands-Posten

Livsstilse­kspert Flemming Møldrup: Håndbold samler os på en måde, som statsminis­teren ikke kan

-

ikke mange underholdn­ingstilbud i tv – heller ikke, hvad angår sport. Dengang havde DR en kaempe rolle i at forme os som nation. Jeg husker tydeligt følelsen af at komme i skole mandag morgen og vide, at alle havde set den samme fodboldkam­p eller det samme tvprogram lørdag aften. Jeg tror, at vi har glemt, hvor uvurderlig den faktor var.

mistede monopol på at sende landsdaekk­ende tv, har vi vaeret gennem en rutsjebane­tur af mindre ting at samles om. De ting bliver svaerere og svaerere at finde. Det er også en af grundene til, at juleaften igen er begyndt at fylde meget i vores bevidsthed. Danskerne går igen rigtig meget op i julen. En af forklaring­erne er, at vi simpelthen mangler noget at samles om.

Siden DR i 1988

Jeg forstår godt, at vi indimellem kan føle os i tvivl om, hvem og hvad vi egentlig er som nation. Ingen kan samle os – heller ikke vores statsminis­ter. Vi kan se i de seneste af dronningen­s nytårstale­r, at de igen handler om at samle os og uddanne os som nation.

Nogle vil gerne tage patent på, hvad det vil sige at vaere dansk, men langt de fleste af os oplever, at hele verden blander sig i det med at vaere dansk, og derfor bliver vi mere og mere forvirrede. Derfor er det meget befriende og belejligt, at landsholde­t på alle planer giver os noget konkret at forholde os til. Vi har behov at placere nationalfø­lelsen et sted, for der ikke mange pladser mere.

VM-håndbold samler os som nation, og det er vigtigt i en tid, hvor politikern­e har travlt med at tale os fra hinanden, skriver livsstilse­kspert Flemming Møldrup.

Sammen med fodbold må håndbold siges at vaere noget af det, vi holder allermest af. Håndbold blev jo også praktisk talt opfundet herhjemme for over 100 år siden. Sporten har en samlende faktor, som vi leder efter i disse tider. Vi kan både snakke og mødes om håndbold. Selv om landsholde­t forleden var foran med hele 14-2 over Tunesien og tidligt havde afgjort kampen, var der stadig gang i en kaempe fest på tribunerne.

Håndbold er også en fest. Så snart, der er den mindste mulighed for det, bliver der spillet en type musik, der svarer til at stå på et dårligt diskotek i Slagelse. Der er noget udpraeget provinsspo­rt over håndbold, og mit gaet er, at hovedparte­n af tilskuerne er bosat uden for de store byer. Jeg tvivler i hvert fald på, at der var mange fra Charlotten­lund til premiereka­mpen i Royal Arena.

Kulturen er meget stiv, og det kan måske skyldes, at de mange frivillige, der fylder meget i håndbold, har mange år på bagen. Det skal gerne vaere, som det plejer. Det kunne dog vaere interessan­t at se, hvad der ville ske, hvis man moderniser­ede udtrykket og bevaegede sig i retning af amerikansk sport.

Men hvorfor gør man så ikke noget? Fordi det virker, og fordi håndbold i sin nuvaerende form formår at samle os.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP ?? Opbakninge­n til Lasse Svan Hansen og det danske landshold har vaeret enestående i de første par kampe ved VM.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP Opbakninge­n til Lasse Svan Hansen og det danske landshold har vaeret enestående i de første par kampe ved VM.
 ??  ?? Danmarks mest vindende landsholds­spiller
Danmarks mest vindende landsholds­spiller

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark