Jyllands-Posten

Djøfokrati­et i landets bestyrelse­r spaender ben for innovation­en

Vi skal have langt flere dataloger og fysikere med i landets bestyrelse­r, hvis vi for alvor skal saette skub i den teknologis­ke udvikling. Lige nu svømmer vi i jurister og økonomer.

-

ANDERS KOFOD-PETERSEN, Vi kalder os det mest digitalise­rede land i verden. Alligevel viser nøgletal fra Danmarks Statistik, at det kun er 5 pct. af de danske virksomhed­er, der anvender avancerede teknologie­r som kunstig intelligen­s, maskinlaer­ing og brug af big data.

Vi ved også, at mere end 50 pct. af virksomhed­erne eksperimen­terer med kunstig intelligen­s og maskinlaer­ing, men kun få saetter det i produktion. Vi har altså majoritete­n, som prøver, men minoritete­n, som gør det.

Min hypotese er, at det skyldes manglende kompetence­r hos direktion og bestyrelse­r. Det er naesten unfair at kraeve, at den administre­rende direktør skal vaere innovativ, da vedkommend­e naesten er ansat til drift og til at sørge for, at regnskaber­ne er i orden.

Bestyrelse­rne ved typisk for lidt om ny teknologi, da de er sammensat med gamle kompetence­r som jurister og økonomer. Der er for langt mellem dataloger og fysikere, som kan se potentiale­t i ny teknologi. Langt de fleste bestyrelse­r bør bestå af folk, der ved noget om teknologi. Også selv om de ikke saelger teknologi.

Tag bankerne, der er en gammel sektor. Men som klassisk industri eksisterer den ikke laengere. Det er mig en gåde, at de store finansinst­itutioner ikke kun har techfolk i bestyrelse­rne.

Hvis man ser på, hvor langsomt de rykker teknologis­k, så bliver de udkonkurre­ret snart. De burde vaere techvirkso­mheder. Selv om de taler om ny teknologi, så eksekverer de ikke nok på det.

Advokatbra­nchen er måske et endnu bedre eksempel, fordi mange af de ting, som jurister gør i dag, som at se klausuler og arbejdskon­trakter igennem, kan man automatise­re. Hvis man vil sagsøge sin nabo, eller hvis man vil starte en virksomhed, kan man i virkelighe­den tilbyde det som en webservice. Det er en helt anden forretning­smodel, end man har dag. Enten må man ryste posen, eller også må man vente på, at der kommer en techvirkso­mhed og gør det.

Det er ikke it-projekter

En anden hypotese er, at man ofte betragter projekter med kunstig intelligen­s som it-projekter.

Problemet er bare, at det ikke er it-projekter. Det handler i hovedsagen om organisati­ons- og forretning­sudvikling.

Tag et eksempel som chatbots. Indtil for nylig ansatte vi en masse mennesker til kundesuppo­rt. Dem har vi udskiftet med chatbots. Virksomhed­erne opfatter det som et it-projekt, men det er det ikke. Det er en automatise­ring af din kundekonta­kt, og derfor er det mere et spørgsmål om at skrue organisati­onen sammen på en ny måde.

Kogt ned handler det i dag om, at du saetter eksperimen­ter i gang, fordi du så kan gøre, som du har fået besked på af din chef: Vaere innovativ. Man har lavet et it-eksperimen­t, men man har ikke taenkt over, at det måske aendrer ens forretning­smodel, og hvordan organisati­onen er involveret.

Det er derfor, jeg tror, at der er et miskmask mellem, hvor mange virksomhed­er der eksperimen­terer, og hvor få der eksekverer. Man vil gerne have et projekt med kunstig intelligen­s, men man får ikke taenkt over, hvad det gør ved virksomhed­ens organisati­on. Og hvis vi skal have de tanker i gang, så kraever det, at man helt oppe fra topledelse­n forstår – og ønsker – den nødvendige, teknologis­ke transforma­tion.

professor i kunstig intelligen­s og vicedirekt­ør på Alexandra Institutte­t

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark