Jyllands-Posten

Det kan vaere en god forretning at betale mere for boliglånet

BOLIGLÅN: Det 20-årige boliglån med fast rente er i øjeblikket i rekordhøj kurs.

- LARS NIELSEN

Det kan vaere en rigtig god forretning at betale mere for sit boliglån, end man behøver. Specielt for boligejere, der naermer sig pensionsal­deren, giver det god mening at få nedbragt boliggaeld­en.

For skylder man 60 pct. eller derunder af boligens vaerdi, når man går på pension, har man stort set frit valg på alle lånehylder og adgang til afdragsfri­hed.

Vaelger man et 20-årigt 1,5 pct. lån i stedet for et 30-årigt, kommer man til at betale 2.530 kr. mere om måneden for et lån på 2 mio. kr.

Til gengaeld bliver hovedstole­n 84.000 kr. mindre, og allerede efter fem år har man nedbragt lånet til 64 pct. af ejendommen­s vaerdi. Det viser en beregning, som Nordea Kredit har lavet for Jyllands-Posten.

Efter 10 år har man nedbragt gaelden helt ned til 44 pct.

Kursen på det 20-årige 1,5 pct. ligger i øjeblikket i 99,8. Det er taet på det højeste niveau nogensinde.

»Vaelger man at optage lån i serien, bliver kurstabet meget lille. Samtidig får man hurtigt banket noget gaeld af som følge af den 20-årige tidshoriso­nt,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkono­m i Nordea Kredit.

Det 20-årige fastforren­tede lån er en oplagt mulighed for boligejere med luft i økonomien, mener hun.

»Det kan vaere boligejere i 50’erne, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og som derfor har fået lidt flere penge at gøre godt med. De penge kan med fordel bruges på at afdrage ekstra på realkredit­lånet frem for at have dem stående på en konto til en rente taet på 0 pct.,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Når man nedbringer gaelden, stiger frivaerdie­n, og det vil man helt sikkert vaere glad for, den dag man går på pension. Er belåningsv­aerdien 60 pct. eller derunder, har man bedre mulighed for at få et afdragsfri­t lån evt. med 30 afdragsfri­e år.

Selv om den månedlige ydelse er 2.530 kr. højere, er det ikke en ren udgift. En del af ydelsen er nemlig afdrag, og det er noget højere på det 20-årige lån frem for det 30årige lån.

Derved booster man frivaerdie­n ved at vaelge en 20årig afdragshor­isont.

I de første fem år vil man betale 152.000 kr. mere i ydelse efter skat, hvis man vaelger det 20-årige lån frem for det 30-årige, men en del af de penge får man igen i form af en lavere restgaeld, eftersom afdraget er større og den oprindelig­e hovedstol mindre.

Efter de første fem år vil man således skylde 248.000 kr. mindre på det 20-årige lån.

 ?? Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto ?? Specielt for en gruppe boligejere giver det god mening at skaere i løbetiden, når de optager et lån.
Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto Specielt for en gruppe boligejere giver det god mening at skaere i løbetiden, når de optager et lån.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark