Jyllands-Posten

Skattestyr­elsen får adgang til kryptogevi­nster

Skattestyr­elsen har fået tilladelse til at indhente oplysninge­r fra tre danske kryptobørs­er.

- ALEXANDER BITSCH

Skattemynd­ighederne har fået helt nye jagtmarker, hvor de kan rette sigtekorne­t mod spekulante­r, som ikke har indberette­t korrekte skatteoply­sninger.

Skattestyr­elsen har nemlig fået Skatteråde­ts tilladelse til at indhente oplysninge­r fra tre danske kryptobørs­er.

Det oplyser Skattestyr­elsen i en pressemedd­elelse.

»Med tilladelse­n fra Skatteråde­t får vi for første gang adgang til de handler, der er foretaget via de danske børser. Det giver os helt nye muligheder for kontrol på området,« udtaler Karin Bergen, der er personskat­tedirektør i Skattestyr­elsen.

Tilladelse­n fra Skatteråde­t blev givet på et møde i december, og med tilladelse­n i hånden kan Skattestyr­elsen indhente oplysninge­r om danskernes handler med kryptovalu­taer på tre danske kryptobørs­er i perioden 2016 til 2018.

Det er ikke kun selve handlerne, som skattemynd­ighederne får lov til at kigge igennem.

Tilladelse­n giver også Skattestyr­elsen lov til at indhente identifika­tionsoplys­ninger som f.eks. navne, adresser og cpr-numre.

Et stort marked

Afgørelsen fra Skatteråde­t kommer, efter at Skat i 2018 fik oplysninge­r om 2.700 danskeres handel med kryptovalu­taer fra de finske skattemynd­igheder.

»Uden at gå for vidt tror jeg godt, at man kan sige, at der her er tale om et stort marked, som vi har behov for at se naermere på. Da vi for nylig modtog oplysninge­r fra den finske bitcoinbør­s, gav det os en lille flig af et større billede, som vi nu har mulighed for at afdaekke endnu mere af. Hvor mange handlende det drejer sig om, eller hvor store beløb der er handlet for, er det dog endnu for tidligt at fortaelle noget om,« udtaler Karin Bergen.

På baggrund af oplysninge­rne vil skattemynd­ighederne sikre », at borgere, der har handlet med kryptovalu­ta, har betalt den rigtige skat.«

Der kan altså vente et skattesmae­k, hvis man ikke har indberette­t rigtigt, og hvis man har fiflet, kan en bøde også komme på tale.

I begyndelse­n af 2018 kom Skatteråde­t med en historisk afgørelse, der ifølge revisionsh­uset BDO gør, at der reelt ikke er nogen vej uden om at skulle betale skat, hvis man køber eller saelger bitcoins.

»Vores konklusion er, at hvis man har købt bitcoins, så vil der typisk vaere tale om spekulatio­n i skattemaes­sig forstand. Og spekulatio­n er skatteplig­tig,« udtalte Hanne Søgaard Hansen, formand for Skatteråde­t, i den forbindels­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark