Jyllands-Posten

Uro om salg af Radius kan bane vej for Seas-NVE eller en tur på fondsbørse­n

FRASALG: Ørsted ønsker fortsat at saelge Radius, men manglende politisk opbakning kan sende Radius i armene på nabo-elselskab – eller føre til en selvstaend­ig børsnoteri­ng.

- KASPER BRØNDGAARD DORTE IPSEN BODDUM

Ørsted arbejder fortsat på at afhaende sin elnet-forretning, Radius. Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r diskuterer Ørsteds bestyrelse i øjeblikket flere mulige løsningsfo­rslag til en alternativ exitplan, efter at Socialdemo­kratiet og SF søndag blokerede for den igangvaere­nde salgsproce­s, der skulle sikre Ørsted et provenu på op imod 20 mia. kr.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r er en beslutning ikke lige rundt om hjørnet, men den mest oplagte er, at Ørsted på et senere tidspunkt indleder direkte forhandlin­ger om et salg med det andelsejed­e energisels­kab Seas-NVE, der laenge har vaeret interesser­et i forretning­en.

Juridisk kan det gøres

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r er det Ørsteds vurdering, at det godt kan lade sig gøre rent juridisk.

Det ville leve op til Socialdemo­kratiets ønske om, at Radius kontroller­es af forbrugern­e eller den danske stat. Ørsteds resterende aktionaere­r ville formentlig også vaere fint tilfredse med den løsning, lyder det fra Casper Blom, aktieanaly­tiker hos ABG Sundal Collier.

»Hvis de får en pris, som flugter med forventnin­gen, tror jeg ikke, at aktionaere­rne ville stille sig på bagbenene,« siger han.

En anden mulighed, der er på Ørsted-bestyrelse­ns Casper Blom, aktieanaly­tiker bord, er et spin-off af Radius, som betyder, at forretning­en børsnotere­s selvstaend­igt og med den samme aktionaers­ammensaetn­ing, som Ørsted har i dag.

Løsningen vil sikre, at staten bevarer aktiemajor­iteten i Radius uden at skulle have penge op af lommen.

Meget af forarbejde­t i forbindels­e med en eventuel udskilning af Radius er allerede lavet i forbindels­e med den nu afbrudte salgsproce­s.

»Ved en fraspaltni­ng og efterfølge­nde børsnoteri­ng kan den danske stat fastholde en majoritets­andel af Radius, samtidig med at alle andre aktionaere­r selv kan vurdere, hvorvidt de vil fortsaette som aktionaere­r eller saelge deres aktier,« siger Casper Blom.

Arbejdet fortsaette­r

Mandag eftermidda­g bekendtgjo­rde Ørsted i en børsmeddel­else, at salgsarbej­det fortsaette­r.

»Ørsted vil derfor fortsat klassifice­re de naevnte aktivitete­r som bestemt for frasalg og fortsaette sin afdaekning af forskellig­e exit-muligheder, hvilket ultimativt også kunne ske ved en udskillels­e af de pågaeldend­e forretning­er til Ørsteds aktionaere­r,« meddelte Ørsted.

Hverken Seas-NVE eller finansmini­ster Kristian Jensen (V) ønsker at kommentere overvejels­erne i bestyrelse­n hos Ørsted.

Både Socialdemo­kratiet og SF anerkender Ørsteds ønske om at komme af med Radius, men energikonc­ernen og finansmini­steren må i givet fald komme til forligskre­dsen med en plan b, lyder det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark