Jyllands-Posten

Efter benspaend: Ørsted skal splittes op

Den politiske ballade om det statslige ejerskab i Ørsted er igen eksplodere­t. Det er på tide en gang for alle at få afklaret politikern­es rolle i udviklinge­n af det grønne energisels­kab.

- SØREN LINDING Virksomhed­sredaktør

Det er deja-vu. Ørsted, det tidligere Dong, er en så varm kartoffel, at det statskontr­ollerede danske energisels­kab skal bugseres ud af enhver kritisk debat i den kommende valgkamp. Det fremskredn­e salg af Ørsteds danske eldistribu­tion, Radius, blev i weekenden torpederet af forligspar­tierne Socialdemo­kratiet og SF. For fem år siden, da den amerikansk­e investerin­gsbank Goldman Sachs købte sig ind i Ørsted, gik de politiske bølger så højt, at netop SF trådte ud af den davaerende socialdemo­kratisk ledede regering.

I endnu et totalt uskønt politisk forløb får Ørsteds topledelse lov til at køre den strukturer­ede salgsproce­s til lige før målstregen, hvor der var fire bydere tilbage på Radius i en handel, der forventede­s at indbringe det børsnotere­de Ørsted små 20 mia. kr. Lige inden den afsluttend­e granskning af Radius, den såkaldte due diligence, traekker først SF og derefter socialdemo­kraterne støtten til processen og kortslutte­r til stor frustratio­n for regeringen det planlagte salg. Det ville gøre Ørsted i stand til at koncentrer­e sig om sine ambitioner om at blive verdens ledende producent af grøn energi.

Kardinalpu­nktet

Kardinalpu­nktet for den store politiske ballade er statslig kontrol med følsom dansk infrastruk­tur. Det er en gang for alle på sin plads at få styr på statens strategisk­e rationale bag majoritets­ejerskabet i Ørsted. Det er ikke kritisk for staten at kontroller­e hele Ørsted, men det er det for netop Radius, der har monopolet på at drive elnettet i hovedstads­området. Den danske energifors­yning er i en kritisk overgang mellem sort og grøn energi, der fordrer udviklinge­n af et integreret, nationalt elnet, som kan rumme flere energikild­er på én gang. Det kraever ikke kun store, men også langsigted­e investerin­ger, hvor staten kan vise vejen for de øvrige typisk andelsejed­e elselskabe­r. Det vil også give danske virksomhed­er bedre muligheder for at fastholde deres position som storlevera­ndør af baeredygti­ge energitekn­ologier.

Det politiske benspaend får ingen umiddelbar­e økonomiske konsekvens­er for Ørsted, selv om topledelse­n med den ellers succesfuld­e Henrik Poulsen i spidsen meget gerne vil skaere det sidste bånd til det uterlige politiske bagland ved at få den regulerede elforretni­ng over i et nyt ejerskab. Men den nye misere gør det bydende nødvendigt at finde en løsning for Radius.

Ørsted kan ikke saelge elnettet til staten uden en lovaendrin­g, mens det heller ikke er juridisk ubesvaerli­gt at favorisere SeasNVE, der som andelsejet dansk selskab er det eneste, der opfylder Socialdemo­kratiets og SF’s krav til en køber og i øvrigt har den fornødne kapitalsty­rke. Men Seas-NVE er ingen uproblemat­isk køber, da det ingen garanti giver for en effektiv overgang til en grøn energifors­yning, der opstår et jysk-sjaellands­k duopol, og det fjerner ikke de fordyrende dårligdomm­e i den nuvaerende struktur i elsektoren, hvor netmonopol­er og kommerciel­le aktivitete­r er samlet under ét tag.

Der er en anden løsning, der ligger lige for, og som ikke bør få de mest skeptiske politikere­s blod i kog. Ørsted kan udskille Radius i et saerskilt, børsnotere­t selskab med den samme ejerstrukt­ur, hvormed staten vil forblive i kontrol. Forarbejde­t med at isolere Radius fra resten af den store Ørsted-koncern er i fuld gang, størstedel­en af papirarbej­det er lavet, mens prisen er overkommel­ig, da der ikke skal rejses ny kapital ved en børsnoteri­ng.

Statens majoritets­post i et separat børsnotere­t Radius kan på sigt laegges over i statens infrastruk­turselskab, Energinet, der, selv om denne konstrukti­on i sin nuvaerende form langtfra er optimal, har bedre forudsaetn­inger for at forvalte statens interesser end Finansmini­steriets regnedreng­e. Energinet kan i en mere gennemsigt­ig konstrukti­on blive en garant for et statsligt medejerska­b af andre monopolfor­retninger i den danske elsektor.

En opsplitnin­g vil ikke kun give Ørsted større frihedsgra­der for at forfølge sine globale vaekstdrøm­me. Men det vil også åbne op for en neddroslin­g af det statslige ejerskab og dermed den politiske indflydels­e.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark