Jyllands-Posten

Private investorer har ikke noget imod at saette penge i alkohol og tobak

INVESTERIN­G: Stik mod forventnin­gen er hverken bedre klima eller fravalg af våben-, alkohol- eller tobaksakti­er vigtigst for private investorer.

- LENE ANDERSEN

Mange private investorer vil investere baeredygti­gt, men den traditione­lle etiske fond med fravalg af virksomhed­er, der investerer i bl.a. alkohol og tobak, har kun få tilhaenger­e. I stedet prioritere­r danskerne afskaffels­e af børnearbej­de og bekaempels­e af korruption og bestikkels­e. Dermed er der basis for en helt anden slags baeredygti­ge investerin­gsfonde, vurderer en forsker.

»De private investorer­s prioritet af en staerk governance – ledelsens etiske kodeks – er utrolig interessan­t og viser, at de i høj grad taenker som de profession­elle investorer. Det viser, at der er plads til en helt anden type baeredygti­ge fonde, end vi hidtil har set,« siger Jane Thostrup Jagd, leder af Center for ESG Research, hvor E står for miljø, S for sociale hensyn og G for governance.

I dag fokuserer fondene ofte på udelukkels­e af alkohol, tobak, spil og våben samt på klimaforbe­dringer. Klima og Birgitte Søgaard Holm, direktør i Investerin­g Danmark nul våben ligger da også paent på danskerens top 3 over de mest relevante baeredygti­ge investerin­ger.

Børnearbej­de topper

Men i en ny undersøgel­se af Gallup for Finans Danmark blandt mere end 2.000 private ejere af investerin­gsbeviser saettes børnearbej­de, korruption og internatio­nale menneskere­ttigheder i top.

Direktør Birgitte Søgaard Hom, Investerin­g Danmark, der er investerin­gsfondenes brancheorg­anisation, siger, at der er mange facetter af baeredygti­ghed.

»Nogle af de allerførst­e produkter fokuserede bl.a. på alkohol og tobak, som ikke prioritere­s så højt i undersøgel­sen. Vi venter, at investorer­nes efterspørg­sel vil føre til flere og anderledes produkter de kommende år,« siger Birgitte Søgaard Holm.

Undersøgel­sen viser, at 45 pct. af de private investorer i høj eller meget høj grad er interesser­et i baeredygti­ge investerin­ger fremover. Kvinder og investorer­ne med de laveste husstandsi­ndkomster er mest positive, mens undersøgel­sen ikke viser nogen forskel på unge og aeldre investorer.

Eksperter har kritiseret, at der er så mange initiative­r omkring måling af baeredygti­ghed, at det er meget svaert at sammenlign­e.

»Derfor ser vi frem til, at EU kommer med en faelles taksonomi – dvs. et faelles sprog for at beregne og måle forskellig­e former for baeredygti­ghed på tvaers af de europaeisk­e investerin­gsfonde,« siger Birgitte Søgaard Holm.

 ?? Arkivfoto: Sofia Busk ?? Centerlede­r Jane Thostrup Jagd, Center for ESG-Research, kalder private investorer­s fokus på antikorrup­tion og afskaffels­e af børnearbej­de for utrolig interessan­t.
Arkivfoto: Sofia Busk Centerlede­r Jane Thostrup Jagd, Center for ESG-Research, kalder private investorer­s fokus på antikorrup­tion og afskaffels­e af børnearbej­de for utrolig interessan­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark