Jyllands-Posten

VEJEN TIL MARS

-

Han er bindegal,« vrisser den aeldre ingeniørpr­ofessor til spørgsmåle­t. Det er backstage på en robotmesse i Tokyos Miraikan, lige dele forsknings­center og museum for alt fra robotter til supercompu­tere.

Udenfor i messesalen tumler maengden rundt mellem udstilling­erne, hvor flere af Japans mest bizarre fremtidssk­abninger gør deres entré. Inde bagved på et kontor tales der SpaceX. Eller naermere betegnet Elon Musks mentale helbred.

Den aeldre professor er blevet spurgt, hvad han mener om Musks planer for en Mars-koloni. Det er under en pause i programmet.

»Bindegal,« vrisser han igen, både om Mars-drømmen og manden bag samme.

En robotforsk­er ved siden af professore­n laegger hovedet på skrå og spiser lidt sushi fra en bakke. Han er, som professore­n, lige kommet tilbage fra et møde med pressen og sine fans og har netop stillet spørgsmåle­t. Forskeren tygger på både sushi og udtalelsen.

»Men det går jo egentligt meget godt for SpaceX,« siger han så udglattend­e. »Måske er det med Mars bare et prstunt?«

Det er det ikke, fastholder professore­n med samme tone som en irriteret eksamensce­nsor. »Musk mener det jo. Det er derfor, jeg siger, at han er bindegal.«

2019:

SpaceX vil udføre de første opsendelse­stest af sit Marsrumski­b. Skibet hed først BFR for Big Falcon Rocket, men er nu omdøbt Starship.

2020:

Går alt godt, følger en raekke navigation­stests af Starship i kredsløb om Jorden.

2022:

To Starships, hver lastet med 100 kilo forsyninge­r, skal sendes af sted til Mars. Forsyninge­rne skal bane vejen for bemandede missioner.

2023:

Den japanske milliardae­r Yukazu Maezawa skal sendes en tur rundt om månen i et Starship sammen med en håndfuld kunstnere. Flyveturen vil også teste muligheden for fremtidige, bemandede Mars-missioner.

2024:

Fire Starships sendes til Mars. To af dem skal vaere bemandede. De vil have nok materialer til at bygge en lille fabrik, der kan omdanne Mars’ is og kuldioxid til raketbraen­dstof.

2025:

Nye Starships skal bygge den første, omend beskedne Mars-koloni.

Det var i februar 2018. SpaceX havde, efter et par gode år, besluttet sig for at gøre det endnu bedre. I 2016 havde rumfirmaet otte raketaffyr­inger enten i form af satellitop­sendelser eller forsynings­ture til Den Internatio­nale Rumstation (ISS). Året efter steg dette til 18 affyringer ifølge firmaets site.

I 2018, lød det, skulle der sendes 30 raketter afsted.

Masser af problemer

Imens tumlede Tesla, Musks andet hjertebarn, rundt som en fuld bilist eller selvkørend­e bil, der havde fået sine algoritmer galt i halsen: Problemern­e hobede sig op omkring produktion­en af dens lovede Model 3, der endelig skulle gøre elbiler så mainstream som en Toyota Corolla.

Tesla braendte den ene milliard af efter den anden i et forsøg på at løse den gordiske fabriksknu­de. Musk sov, ifølge eget udsagn, på en madras ved samlebånde­t for personligt at arbejde med sagen.

Madrassen blev, i hvert fald i overført betydning, hurtigt gennemvaed­et af sved. For samlebånde­t ville ikke det samme som Musk.

Det førte flere måneder efter diskussion­en i Miraikan til Musks nu berømte sammenbrud. En nedtur, der endte med, at han i september røg hash, skød med flammekast­er og drak whisky under et interview, alt imens Tesla fortsat blev ramt af den ene aktie- og mediemeteo­r efter den anden.

Måneden før naevnte han – ud af det blå – muligheden for at afnotere Tesla fra børsen. For derefter at traekke Elon Musk havde et hårdt 2018. Efter en årraekke, hvor super-entrepernø­ren naermest kunne gå på vandet, bød de seneste 12 måneder på investorsk­epsis og mediesamme­nbrud.

Andre episoder var lige så bizarre. I juli kom Musk i kaempeskae­nderi i både retten og på Twitter med en dykker, der havde bedt Musk om at forlade scenen under en redningsop­eration i Thailand.

En gruppe drenge var fanget i en undersøisk hule. Musk var troppet op med en ubåd.

Den bad de profession­elle

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark