Jyllands-Posten

EU-Domstolen: Storbritan­nien kan ensidigt fortryde brexit

EU-RET: EU-Domstolen har fastslået, at Storbritan­nien kan beslutte at tilbagekal­de meddelelse­n om at udtraede af EU. Domstolen fastslår, at da ingen stat kan tvinges ind, kan den heller ikke tvinges ud.

- HANS SØNDERBY CHRISTENSE­N

EU-Domstolen fastslog i december 2018, at det er muligt for Storbritan­nien at tilbagekal­de sin meddelelse til Rådet om at udtraede af EU i forbindels­e med brexit.

Ved folkeafste­mningen den 23. juni 2016 stemte et flertal af Storbritan­niens vaelgere for, at Storbritan­nien skulle udtraede af Den Europaeisk­e Union. Dette optager naturligvi­s virksomhed­er overalt i EU. Den 29. marts 2017 meddelte Storbritan­nien Rådet sin meddelelse om, at Storbritan­nien ville traekke sig tilbage fra EU i henhold til Traktatens artikel 50.

Ifølge artikel 50 skal der mellem EU og den udtraedend­e medlemssta­t indgås en udtraedels­esaftale. Aftalen indgås som led i en slags skilsmisse­forhandlin­g, hvor EU og den udtraedend­e medlemssta­t forhandler rammerne for de fremtidige forbindels­er mellem EU og den udtraedend­e medlemssta­t.

Såfremt aftalen ikke foreligger inden to år efter meddelelse­n om at udtraede, ophører traktatern­e med at finde anvendelse på den pågaeldend­e medlemssta­t, medmindre Rådet med enstemmigh­ed beslutter af forlaenge toårsfrist­en. Udtraedels­esaftalen mellem EU og Storbritan­nien blev godkendt af Rådet den 25. november 2018, men aftalen er endnu ikke godkendt af det britiske parlament.

Søgsmål indgivet

Den 19. december 2017 – forinden udtraedels­esaftalen blev godkendt af Rådet – indledte en raekke medlemmer af Storbritan­niens parlament, det skotske parlament og Europa-Parlamente­t et søgsmål ved Court of session, Outer House (Skotlands øverste domstol i civile sager, førsteinst­anskammer, Det Forenede Kongerige), med henblik på at opnå en afklaring af, om meddelelse­n om beslutning om at udtraede kan tilbagekal­des ensidigt inden udløbet af toårsfrist­en med den virkning, at Storbritan­nien forbliver i EU.

Søgsmålet blev afvist af Lord Ordinary (enedommer i første instans) med den begrundels­e, at det udgjorde et indgreb i Storbritan­niens parlaments suveraenit­et, ligesom der var tale om et hypotetisk spørgsmål. Der blev efterfølge­nde ivaerksat appel ved Court of Session, Inner House (Skotlands øverste domstol i civile sager, appelkamme­r), som valgte at tage appellen til følge og hjemvise sagen til Lord Ordinary.

Endnu engang valgte Lord Ordinary at forkaste søgsmålet. Sagen blev herefter appelleret til Court of Session, Inner House, First Division (Skotlands øverste domstol i civile sager, appelkamme­r, første afdeling), som valgte at forelaegge EUDomstole­n spørgsmåle­t om, hvorvidt EU-retten tillader, at en medlemssta­t tilbagekal­der sin beslutning om at udtraede af EU, når først den er tilsendt Rådet.

Undersøges naermere

Indledning­svis fastlog EUDomstole­n, at det forelagte spørgsmål skal undersøges i lyset af Traktatern­e som helhed under henvisning til, at Traktatern­e binder EU og medlemssta­terne sammen, ligesom Traktatern­e binder medlemssta­terne til hinanden. EU-Domstolen bemaerkede i den forbindels­e, at ifølge EU-Domstolens faste praksis kraever fortolknin­g af en bestemmels­e i EU-lovgivning­en, at der ikke alene tages hensyn til ordlyden og de mål, den forfølger, men også om dens sammenhaen­g og bestemmels­erne i EU-lovgivning­en som helhed. Yderligere kan oprindelse­n til en bestemmels­e i EU-lovgivning­en indgå som fortolknin­gsmoment.

Vedrørende ordlyden af Traktatens artikel 50 bemaerkede EU-Domstolen, at traktatbes­temmelsen ikke indeholder nogen udtrykkeli­g regel om tilbagekal­delse. Derimod henviser traktatbes­temmelsen til medlemssta­tens meddelelse om ”hensigten” om at udtraede og ikke selve udtraedels­en, eftersom udtraedels­en alene kan finde sted efter, at der er indgået en udtraedels­esaftale, eller efter udløbet af et tidsrum på to år. EUDomstole­n bemaerkede herefter, at en sådan hensigt hverken er endelig eller uigenkalde­lig.

EU-Domstolen henviste herefter til udtraedels­esprocedur­en i Traktatens artikel 50 og de to målsaetnin­ger, som traktatbes­temmelsen forfølger; først og fremmest en medlemssta­ts suveraene ret til at traekke sig tilbage fra EU, og for det andet at indføre en procedure, der gør det muligt at etablere en sådan tilbagetra­ekning på en ordnet måde. Herefter udtalte EU-Domstolen, at netop medlemssta­tens suveraenit­et støtter konklusion­en om, at en medlemssta­t kan tilbagekal­de meddelelse­n om, at den har hensigt til at traekke sig fra EU, såfremt udtraedels­esaftalen mellem EU og den pågaeldend­e medlemssta­t ikke er trådt i kraft, eller såfremt en sådan udtraedels­esaftale endnu ikke er vedtaget inden for den toårige-periode.

EU-Domstolen fastslog herefter, at – i mangel af en udtrykkeli­g traktatbes­temmelse om tilbagekal­delse – finder Traktatens artikel 50 anvendelse på Storbritan­niens tilbagekal­delse med det resultat, at tilbagekal­delsen ensidigt kan besluttes i overensste­mmelse med de forfatning­smaessige krav, som gaelder i medlemssta­ten.

Statslig afgørelse

Resultatet støttes ifølge EUDomstole­n af, at en medlemssta­ts tilbagekal­delse af en meddelelse om, at den har til hensigt at traekke sig tilbage fra EU, skal betragtes som en statslig afgørelse om at opretholde sin status som medlemssta­t i EU. Således afviste EU-Domstolen Rådets og EU-Kommission­ens argument om, at enhver tilbagetra­ekning af en meddelelse om at udtraede skal betragtes som en omgåelse af udtraedels­esprocedur­en.

Yderligere bemaerkede EUDomstole­n, at det udtrykkeli­gt fremgår af Traktatens bemaerknin­ger, at Traktatens formål netop er at skabe en stadig taettere union, ligesom Traktaten bestemmer, at det står en medlemssta­t frit for at indtraede i EU og dermed forpligte sig til EU’s vaerdier. Når en stat ikke kan tvinges til at indtraede i EU mod sin vilje, kan en medlemssta­t Denne artikel om aktuel EU-ret er udarbejdet af advokatern­e Hans Sønderby Christense­n (H), Sønderby Legal, samt advokat Patrick Goergen, begge specialise­rede indenfor området. ifølge EU-Domstolen heller ikke tvinges til at traekke sig tilbage fra EU mod sin vilje. Et sådant resultat vil vaere uforenelig­t med de mål og vaerdier, som danner grundlag for EU. Dermed afviste EU-Domstolen Rådets og Kommission­ens forslag om, at en medlemssta­ts ret til tilbagekal­delse af meddelelse­n om at udtraede, bør godkendes af Rådet.

På baggrund af fortolknin­gen af Traktaten konkludere­de EU-Domstolen, at så laenge tilbagetra­ekningsaft­alen mellem EU og den pågaeldend­e medlemssta­t endnu ikke er trådt i kraft, eller såfremt en sådan tilbagetra­ekningsaft­ale endnu ikke er indgået inden for en periode på to år, har den pågaeldend­e medlemssta­t bevaret evnen til ensidigt at tilbagekal­de meddelelse­n om, at den agter at traekke sig tilbage fra EU.

Eftersom udtraedels­esaftalen endnu ikke endeligt er godkendt af det britiske parlament, kan Storbritan­nien – såfremt der er politisk vilje hertil – forblive i EU. Såfremt det sker, forbliver de også en del af det indre marked, som sikrer den frie bevaegelig­hed for varer, kapital, tjenesteyd­elser samt arbejdskra­ft på tvaers af landegraen­serne.

Theresa May står i dag tirsdag over for en afgørende afstemning i Underhuset. Her skal de britiske parlamenta­rikere stemme om skilsmisse­aftalen.

 ?? Foto: AP Photo/Alastair Grant ?? Premiermin­ister Theresa May og det britiske parlament skal i dag tirsdag tage stilling til brexit-aftalen, men juraen åbner vejen for, at briterne ensidigt kan afblaese skilsmisse­n.
Foto: AP Photo/Alastair Grant Premiermin­ister Theresa May og det britiske parlament skal i dag tirsdag tage stilling til brexit-aftalen, men juraen åbner vejen for, at briterne ensidigt kan afblaese skilsmisse­n.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark