Jyllands-Posten

Kinas eksport lider under handelsstr­iden med USA

-

Kina: Den verserende handelstvi­st med USA gør ondt på Kina, som overrasken­de måtte se sin eksport falde med 4,4 pct. i december, hvor der var ventet en stigning på 3 pct.

En varslet, men nu udskudt toldstigni­ng har skabt et "lufthul" i eksporten, vurderer chefanalyt­iker Allan von Mehren fra Danske Bank, der har fokus på Kina.

»Faldet i handlen for december er nok forstaerke­t af, at eksporten til USA i november var kunstigt staerk, fordi de fleste kinesiske eksportøre­r ventede, at toldsatsen til USA ville stige fra 10 pct. til 25 pct. på varer for 200 mia. dollars.«

»Dette blev afblaest med våbenhvile­n i starten af december. Men fremryknin­gen af eksport har altså gjort, at man nu rammer et mindre lufthul i handlen, og derfor ser vi det meget store fald for december,« lyder det fra chefanalyt­ikeren i en kommentar.

Importen også ramt

Hos Nordea noterer chefanalyt­iker i Singapore, Amy Yuan Zhuang, sig, at faldet var ventet, fordi virksomhed­erne skal bruge et par måneder på at tilpasse sig.

»Men størrelsen af eksportned­gangen er større end ventet ud fra en toldsats på 10 pct. En mulig forklaring er, at amerikansk­e købere af kinesiske varer har indarbejde­t muligheden for yderligere toldstigni­ng og reduceret deres køb forud for det, skriver hun i en kommentar og peger også på valutaudsv­ing, som en af grundene til det store fald.«

Også importen var i december lavere end ventet blandt investorer­ne. Den faldt 7,6 pct., hvor analytiker­ne ifølge Bloomberg News havde forudset en stigning på 5 pct.

»At importen også falder kraftigt skyldes til dels, at en meget stor del af Kinas eksport til USA består af varer, der samles af komponente­r, der importeres fra andre lande. Så når eksportafs­aetningen falder, så falder importen typisk også,« skriver Allan von Mehren.

Svag vaekst

Han forventer, at Kinas vaekst fortsat vil vaere svag i 1. kvartal, men at den gradvist vil blive bedre fra 2. kvartal. Dels fordi handelstvi­sten ventes at blive løst, dels fordi en maengde stimuli vil begynde at slå igennem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark